Ενα …μοναδικό ακίνητο, το οποίο μετρήθηκε τέσσερις φορές με τέσσερα διαφορετικά αποτελέσματα αγοράζει στο κέντρο της Βάρκιζας ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τέταρτη και “οριστική” μέτρηση της Τεχνικής Υπηρεσίας (1.065,5 τετραγωνικά), ενώ θα δεσμεύσει 1,14 εκατομμύρια για την απευθείας αγορά του, αποφεύγοντας τόσο τη λύση του μειοδοτικού διαγωνισμού, όσο και την απαλλοτρίωση. Ήταν η τρίτη φορά που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μην “κολλήσει” στον έλεγχο νομιμότητας, όπως τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης.
Ενώ επισήμως δηλώνεται ως “πολιτιστικό κέντρο”, στην πραγματικότητα ο χώρος θα χρησιμεύσει ως υπαίθριο πάρκινγκ για την υπό ανάπλαση σήμερα πλατείας Βάρκιζας. Κατά τις δηλώσεις του δημάρχου άλλωστε, αν και όταν μελετηθεί η ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου, αυτό δεν θα ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά μέτρα. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ότι είναι προτιμότερο για τον Δήμο να έχει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο, ώστε να αποτραπεί η δόμηση μιας οικοδομής στο συγκεκριμένο σημείο.
Βάρκιζα: Ένα οικόπεδο, τέσσερις διαφορετικές μετρήσεις
Του Γιώργου Λαουτάρη
Δημοτική περιουσία θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το οικόπεδο που γειτνιάζει με την πλατεία Βάρκιζας, στις οδούς Θέμιδος και Απόλλωνος (και έμεινε γνωστό ως “βίλα Κατσουλάκου”).
Το θέμα ήρθε για τρίτη φορά προς συζήτηση στο σώμα, καθώς μετά από την πρώτη αρχική απόφαση για την σκοπιμότητα αγοράς και τη δεύτερη που καθόριζε το τίμημα, χρειάστηκε άλλη μία απόφαση που θα ενέκρινε την …“τελική επιμέτρηση του ακινήτου από την Τεχνική Υπηρεσία”, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η διαδικασία αυτή έγινε προκειμένου να μπορέσει η απόφαση να λάβει το “πράσινο φως” από τους ελεγκτές νομιμότητας. Κι αυτό ήταν απαραίτητο καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να πει ποια ακριβώς είναι η επιφάνεια του προς αγορά ακινήτου!
Στο συμβόλαιο η αναγραφόμενη επιφάνεια ήταν 1.100 τ.μ. Μέτρηση ιδιώτη μηχανικού (που κατά τύχη είναι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Βασίλης Μιχαλόπουλος) υπολογίζει το ακίνητο 1.043,29 τ.μ. Στο Κτηματολόγιο η επιφάνειά που έχει δηλωθεί είναι 1.074 τ.μ. Ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το μέτρησε “οριστικά” 1.065,5 τετραγωνικά μέτρα…
Πάντως, το ποσό που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 2017 να καταβάλει ο Δήμος στους ιδιοκτήτες, δηλαδή τα 1.140.000 ευρώ, δεν τροποποιήθηκε. Στην τότε συνεδρίαση ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε αναφέρει πως η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 1.117.000 ευρώ, ενώ η έκθεση του πιστοποιημένη εκτιμητή ανέβαζε την εμπορική αξία του ακινήτου στα 1.334.000 ευρώ.
Το κύριο ερώτημα όμως κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ήταν η σκοπιμότητα της αγοράς σε σχέση πάντα με το κόστος της.
Επισήμως η δημοτική αρχή δηλώνει ότι ο χώρος προορίζεται για την ανέγερση πολιτιστικού χώρου και βιβλιοθήκης. Με τον τρόπο αυτό αιτιολογήθηκε μάλιστα η ανάγκη απευθείας αγοράς (λόγω “μοναδικότητας” του οικοπέδου) στη θέση της προβλεπόμενης προκήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού. Στις προφορικές του εισηγήσεις όμως, ο δήμαρχος τόνισε ότι κατά βάση προορίζεται για δημιουργία θέσεων στάθμευσης κοντά στην υπό ανάπλαση πλατεία της Βάρκιζας. Όταν και αν τελικά χτιστεί ο “πολυχώρος”, θα είναι μόλις 100 τετραγωνικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση κατέστη σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει στο χώρο αυτόν. “Ας το αγοράσουμε και βλέπουμε”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παντελής Κασιδόκωστας…
Εξειδικεύοντας τη θέση αυτή, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην αγορά διότι με την κίνηση αυτή αποτρέπει τη δόμηση του συγκεκριμένου ακινήτου, όπου ο συντελεστής επιτρέπει να χτιστούν πάνω από 800 τετραγωνικά μέτρα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή είναι μια κατάφαση στη “Βάρκιζα που θέλουμε, με λιγότερο τσιμέντο”.
Στην πράξη ο Δήμος συναλλάσσεται με την Eurobank, καθώς οι ιδιοκτήτες αγόρασαν το εν λόγω ακίνητο με δάνειο το οποίο δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν.
Τη θέση ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε απαλλοτρίωση και όχι σε απευθείας αγορά εξέφρασε εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης ο Διονύσης Κοντονής. Πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος εν τέλει υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, μετά την απάντηση του δημάρχου ότι η απαλλοτρίωση θα ήταν “πιο ακριβή και χρονοβόρα”.
Αντίθετος με την υποαξιοποίηση του ακινήτου δήλωσε ο Σπύρος Βαλάτας, εκπροσωπώντας το Κύμα Ενωμένων Πολιτών. Ζήτησε να μάθει από τον δήμαρχο πώς σκοπεύει να αποσβέσει την επένδυση. Τελικώς ψήφισε “λευκό”.
Την άποψη ότι “δεν είναι σωστή επένδυση” εξέφρασε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας. “Θα γίνουν οι πιο ακριβές θέσεις πάρκινγκ της ευρύτερης περιοχής”, όπως είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και τα κτίρια που συνιστούν αρχιτεκτονικό τοπόσημο στις πόλεις. Τελικώς, τάχθηκε με το “παρών”.
Αντίθετος με τη συγκεκριμένη αγορά δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δημήτρης Κιούκης. Στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξήγησε ότι η Βάρκιζα έχει χώρους στάθμευσης και πολιτισμού πολύ κοντά στο σημείο του ακινήτου και ότι κοινόχρηστοι χώροι λείπουν από τη Βουλιαγμένη (που χρειάζεται βρεφονηπιακό σταθμό) και από τη Βούλα. Ο Δημήτρης Κιούκης ψήφισε “όχι”.
Εκτός από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, “υπέρ” της αγοράς ψήφισαν ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Πασακυριάκος, αλλά και ο Λευτέρης Αργυρουδάκης. “Παρών” δήλωσε ο Δημήτρης Μπελετσιώτης της Ανεξάρτητης Κίνησης.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Δεκεμβρίου 2017]