Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Οικολογική Καταστροφή με πολλά ερωτηματικά!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Η «Eldorado» δεν ενδιαφέρθηκε για το «μαύρο χρυσό» που χύθηκε στη θάλασσα

Εφθασε μέχρι τα νότια προάστια η θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού δημιουργώντας μια ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη εικόνα κατά μήκος της ακτογραμμής. Για αρκετές ημέρες οι παραλίες μυρίζουν πετρέλαιο ενώ κομμάτια μαζούτ έχουν βγει στις ακτές καθιστώντας τες επικίνδυνες για τους λουόμενους, τους περιπατητές και για την θαλάσσια ζωή.
Τα ερωτήματα είναι πολλά: εφόσον το καράβι ήταν σε καλή κατάσταση και είχε κριθεί από την επιθεώρηση, εφόσον δεν επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, εφόσον ήταν σε σημείο προστατευμένο εντός του λιμανιού, εφόσον δεν έγινε σύγκρουση, εφόσον όλα αυτά.. σε τι οφείλεται η βύθισή του και η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας;
(Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση).

Η ρύπανση αυτή μπορεί να αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά η άμεση κινητοποίηση ήταν εντυπωσιακή. Στη διάρκεια της σύσκεψης – που συγκλίθηκε στο ΥΝΑΝΠ την Τετάρτη – έγινε γνωστό ότι τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, τρία περιπολικά σκάφη και δύο αεροσκάφη του Λιμενικού επιχειρούσαν στην περιοχή. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διαθέσει όλα του τα πλωτά φράγματα, ενώ ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός του Σώματος αναπτύχθηκε πλήρως, με το πρώτο φως της ημέρας, μετά το ναυάγιο.
Στην ίδια σύσκεψη η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενοπλοίου, της «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρία», Χριστίνα Σφαέλου, δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία θα κάνει ότι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρία απορρύπανσης. Η ίδια επίσης σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κ. Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάει και στη Βουλή η υπόθεση

Να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το Υπουργείο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως ο Ελληνικός Λαός για την άμεση και πρωτοφανή κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Η συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Οι άμεσες ενέργειες των Δήμων

Οι Δήμοι έσπευσαν να βάλουν προειδοποιητικές κορδέλες και σημειώματα ενημερώνοντας τον κόσμο για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας από τη μόλυνση που προκλήθηκε και ζήτησαν την συνδρομή και την κατανόηση των πολιτών για τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και πλωτά φράγματα σε κάποιες περιπτώσεις για να περιορίσουν την ήδη υπάρχουσα μόλυνση και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις για να προλάβουν τη ρύπανση να μη φθάσει μέχρι τις ακτές που παρέμεναν καθαρές.

Μήνυση κατά παντός αρμοδίου καταθέτει ο Παπανικολάου

Ο Δήμαρχος της Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για «μια μάχη άνιση, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο». Σε διαρκή επαγρύπνηση από το πρωινό της Τετάρτης ο Δήμος Γλυφάδας προσπάθησε να συνδράμει με όσα μέσα διέθετε το έργο των αρμόδιων φορέων. «τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων». Τέλος απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην προσέρχονται στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».

Και την Πέμπτη, συνεχίστηκε η επιχείρηση για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς στο θαλάσσιο μέτωπο. Με νέα ενημέρωσή του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν υπήρχε νέα εισροή πετρελαίου και αυτό συντελεί τουλάχιστον εξωτερικά σε δυο τρεις ημέρες να αποκατασταθεί η εικόνα της παραλίας εξωτερικά. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν μετρήσεις προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων.
Αποφασισμένος να κινηθεί κατά παντός υπευθύνου ο Δήμαρχος Γλυφάδας ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει «στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέα Περιβάλλοντος) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στη περιοχή του Σαρωνικού. Ο Δήμος Γλυφάδας θα διεκδικήσει και την αποζημίωση που δικαιούται στα αστικά δικαστήρια για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των ακτών μας».
Δεν μπόρεσε να κρύψει τη λύπη του για την σημερινή κατάσταση της παραλίας τονίζοντας ότι με πολύ κόπο προσπάθησε να την καλλωπίσει το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα φέτος για πρώτη φορά κυματίζει και η γαλάζια σημαία.
Ευχαρίστησε δημόσια όλους τους πολίτες που ζητούν να βοηθήσουν εθελοντικά και εξήγησε πως «Στη παρούσα φάση παρακαλείσθε όλοι να μην προσεγγίζετε την παραλία, γιατί η διαχείριση των πετρελαϊκών αποβλήτων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και η εμπλοκή μη εξειδικευμένων ανθρώπων είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Η προσπάθεια για να έχουμε και πάλι το παραλιακό μέτωπο που μας αξίζει δεν θα σταματήσει σε όλα τα επίπεδα μέχρι να τα καταφέρουμε. Είναι λόγος τιμής έναντι όλων των συμπολιτών μας».

Οι ψαράδες και οι επαγγελματίες ανησυχούν

Πεσμένη ήταν η κίνηση της αγοράς ψαριών στην ιχθυόσκαλα της Γλυφάδας όπως μας δήλωσαν ψαράδες που έχουν τα καΐκια τους εκεί. Λογικό χαρακτήρισαν το γεγονός της πτώσης των πωλήσεων τους δεδομένης της έκτασης που πήρε η είδηση της θαλάσσιας ρύπανσης και κατανοούν ότι ο κόσμος δίκαια ανησυχεί. Σε ερώτησή μας αν επηρεάστηκε η ψαριά τους τις ημέρες που εμφανίστηκε η πετρελαιοκηλίδα μας απάντησαν ότι τα καΐκια τους έχουν λερωθεί και θα χρειαστούν καθάρισμα. Το ψάρεμα τους όμως για την ώρα δεν επηρεάστηκε καθώς βγαίνουν πολύ πιο ανοιχτά να ψαρέψουν, εκεί όπου δεν υπάρχει η μόλυνση. «Αν αλλάξει ο καιρός και κινηθεί αλλού η ρύπανση», πιθανολογώ ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα είπε ένας κύριος ευχόμενος συνάμα κάτι τέτοιο να μη συμβεί.

Έκτακτη Ανακοίνωση από το Δήμο Αλίμου

Έκτακτη ανακοίνωση για τη ρύπανση των ακτών εξέδωσε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης το απόγευμα της Πέμπτης. Την προηγούμενη ημέρα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις εγκαταστάσεις του ΕΝΟΑ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, την Αντιδήμαρχο Μαίρη Ανανιάδου και την Έφη Παπαδήμα Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΕΝΟΑ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας ενημερώνω ότι με έγγραφο που εξέδωσε προ ολίγου η Υγειονομική Υπηρεσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κολύμβηση σε όλες τις ακτές του Αλίμου, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Ο Δήμος Αλίμου, παρότι δεν είναι ο αρμόδιος φορέας, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να υπάρξει συντονισμός και πλήρης απορρύπανση – καθαρισμός της θάλασσας και των ακτών (τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, συγκέντρωση και απομάκρυνση μαζούτ κ.λπ.).
Η προσπάθεια αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη και από τη μεριά του Δήμου μας γίνεται υπεράνθρωπη και οργανωμένη προσπάθεια να συνδράμουμε – συντονίσουμε τους αρμόδιους και τα ειδικά συνεργία απορρύπανσης, ώστε το συντομότερο να επαναφέρουμε τις ακτές μας στην πρότερη κατάσταση.
Ταυτόχρονα, είναι συγκινητική και ελπιδοφόρα η διάθεση πολλών πολιτών και φορέων της πόλης μας να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια καθαρισμού και προστασίας του παραλιακού μας μετώπου, γι’ αυτό και τους ευχαριστώ ολόθερμα.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, παρακαλούμε να μην καθαρίζετε εθελοντικά και να μην προσεγγίζετε την παραλία. Η διαχείριση των πετρελαϊκών αποβλήτων απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία, ειδική ενδυμασία και μέσα ατομικής προστασίας, διαφορετικά εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Εφόσον απαιτηθεί εθελοντική συμμετοχή πολιτών, ο Δήμος μας θα καλέσει οργανωμένα τους Αλιμιώτες να συνδράμουν, διανέμοντας και τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και κατάλληλες οδηγίες.
Η περιβαλλοντική ζημιά είναι πρωτόγνωρη και σοβαρή, γι’ αυτό και προέχει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό και την ταχύτατη αποκατάσταση του προβλήματος.
Αμέσως μετά, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης απόδοση και καταλογισμός ευθυνών στους υπαίτιους, για κάθε πράξη και παράλειψη, που οδήγησε στην κατάσταση που βιώνουμε. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας θα καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς και Αγωγή για την αποζημίωση που δικαιούται για τη θαλάσσια ρύπανση και τη μόλυνση των παραλιών μας.
Παρακολουθούμε διαρκώς το πρόβλημα, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και δράση, και θα επανέλθουμε με νεότερη Ανακοίνωση-Ενημέρωση μόλις υπάρξουν εξελίξεις.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ»

Άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

«Μαύρη ημέρα» για το Δήμο χαρακτήρισε την εμφάνιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην παραλία του Αγίου Κοσμά ο Δήμαρχος. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης με εντολή του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, ενεργοποίησε άμεσα από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης το μηχανισμό πολιτικής προστασίας του δήμου και μαζί με εθελοντές ξεκίνησε ο καθαρισμός των ακτών του Ελληνικού από την πετρελαιοκηλίδα. Παράλληλα σε συνεργασία με την Ελληνικό Α.Ε. ποντίστηκε πλωτό φράγμα προκειμένου να περιοριστεί η μεγάλη οικολογική ζημιά που προξένησε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στην περιοχή της Σαλαμίνας. Αεροφωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί. Την Πέμπτη ο Δήμαρχος και στελέχη του δήμου παρέστησαν σε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής οικολογικής καταστροφής.

Έφτασε και στη Βούλα η πετρελαιοκηλίδα – Έκτακτα και έγκαιρα μέτρα από το Δήμο

Ολοκληρώθηκε έγκαιρα η πόντιση του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί για την ώρα ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών της πόλης από την πετρελαιοκηλίδα που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή σε πολλές παραλίες του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, ξεκινώντας από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινας, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης. Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό με αποτέλεσμα να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές της πόλης. Η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης με πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια αντιμετώπισης του εν λόγω περιστατικού ρύπανσης.
Παράλληλα, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο Δήμος έχει μεριμνήσει να είναι σε επιφυλακή, στην παραλία του Κάμπινγκ, ειδικό όχημα καθαρισμού το οποίο σε περίπτωση που προσβληθεί κάποια ακτή από κηλίδες και συσσωματώματα μαζούτ να προβεί στον άμεσο καθαρισμό της. Το όχημα αυτό, είναι εφοδιασμένο με ειδικά πολυμερή, κροκκιδωτικά και ουσίες ώστε να επεξεργάζεται το συλλεχθέν απόβλητο συγχρόνως με την παραλαβή του, στα πρότυπα ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμό ο οποίος δεν έχει καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας κατά τη διάρκεια της νύχτας – Τετάρτη προς Πέμπτη – εμφανίστηκαν στις παραλίες, ειδικά στην περιοχή του Καβουρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες. Συνεργεία καθαριότητας του Δήμου έχουν ξεκινήσει από το πρωί την περισυλλογή τους και των καθαρισμό των παραλιών.
Ο μηχανισμός του Δήμου παρακολουθεί την εξέλιξη της κηλίδας από την πρώτη στιγμή και το απόγευμα της Τετάρτης, όταν δύο σκάφη που έχει επιστρατεύσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου στα οποία επέβαιναν, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μαζί με στελέχη του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας έκαναν επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της πόλης. Σε συνδυασμό με τις λήψεις από drone που χρησιμοποιήθηκε εντόπισαν μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ). Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του Δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο όπως έχει ήδη σχεδιάσει.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης, πετυχημένης προληπτικής φάσης της επιχείρησης για την προστασία των ακτών της πόλης μας, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Οφείλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση, τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους συμβούλους, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δήμου, την εταιρεία «North Aegean Slops» για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή της, τους εθελοντές που συνέβαλαν στην προσπάθεια και τα ΜΜΕ που στάθηκαν στο ύψος της περίστασης και βοήθησαν με την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

 

 

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις πληγείσες ακτές

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, το Π. Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό και την Γλυφάδα, προκειμένου να δει από κοντά και να ενημερωθεί από τους δημάρχους για την οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενοπλοίου στην Σαλαμίνα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δυστυχώς, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην Βορειοανατολική Αττική.
Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να μπορέσει, επιτέλους, να καθαρίσει ο Σαρωνικός και να απολαμβάνουν οι πολίτες του Λεκανοπεδίου καθαρές παραλίες και, δυστυχώς, μια μέρα μόνο ανικανότητας, για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες. Και υπάρχουν, επίσης, μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν:
Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο;
Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι σε συνθήκες νηνεμίας;
Γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί;
Κινητοποιήθηκαν – ναι ή όχι – όλα τα σκάφη του Λιμενικού;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία και πρέπει να απαντηθούν. Και υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί – σήμερα κιόλας – την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή.

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε τα εξής:
Καταθέτουμε σήμερα Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή, υπογεγραμμένη από όλους τους βουλευτές της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Α’ και Β’ Πειραιά, όπου θα θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να απαντηθούν και να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια.
Έχω ζητήσει από τους ευρωβουλευτές μας να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση.
Επίσης, έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.
Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη.
Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση – το τονίζω – των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν.
Να ευχαριστήσουμε και δημόσια όσες και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν και συνδράμουν, αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δουλειά των ειδικών.
Έχουμε ένα χρέος, έχουμε μια ευθύνη να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Και λυπάμαι πραγματικά που, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση πιάστηκε τόσο απροετοίμαστη, πιάστηκε τόσο ανέτοιμη για μια καταστροφή, η οποία έγινε μέσα στο λιμάνι. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ένα άλλο περιστατικό στην ανοιχτή θάλασσα.
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Ας κάνουμε όλοι – έστω και την τελευταία στιγμή – ό,τι περνάει από το χέρι μας να μειώσουμε την έκταση της ρύπανσης, να αποκαταστήσουμε τις ακτές μας το συντομότερο δυνατό, να καθαρίσουν οι ακτές. Αλλά να κάνουμε και αυτά τα οποία πρέπει για να προλάβουμε ένα αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.
Και βέβαια να αποδοθούν, επιτέλους, για μια φορά, οι ευθύνες. Όχι μόνο επιχειρησιακές, αλλά και πολιτικές. Διότι ναι υπάρχουν, επιτέλους, και πολιτικές ευθύνες. Και το Λιμενικό έχει προϊστάμενο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προϊσταμένους και, αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό προϊστάμενο».

Γ. Σγουρός: Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» αποδεικνύεται «Ανοχύρωτη Πολιτεία»

Για εγκληματική ολιγωρία εγκαλεί Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Σγουρός με αφορμή την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό και στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής από τη βύθιση του μικρού Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».
Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός, το Υπουργείο Ναυτιλίας αποδεδειγμένα καθυστέρησε δραματικά να κινητοποιηθεί και να λάβει μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, με αποτέλεσμα αυτή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας Αττικής, που σε ακόμη μία καταστροφή (μετά τη φωτιά στην Ανατ. Αττική) έλαμψε δια της απραξίας της, λειτουργώντας σαφώς με κομματικά κριτήρια, αποσκοπώντας δια της αποσιώπησης του γεγονότος να καλύψει τις δικές της και τις κυβερνητικές ευθύνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας, ούτε σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, ούτε σε αυτό του Περιβαλλοντικού Ελέγχου ενεργοποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεν δήμοι να δηλώνουν ανενημέρωτοι από τις αρμόδιες αρχές και να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, οι δε πολίτες και το περιβάλλον της Αττικής να εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο.

Τα ερωτήματα προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αμείλικτα:
• Ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ενεργοποιήθηκε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στο παράκτιο μέτωπο και στο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού κόλπου κι αν ναι πότε;
• Ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς δηλαδή τους δήμους και τους πολίτες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
• Προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση των κλιμακίων περιβαλλοντικού ελέγχου, ώστε να γίνουν αυτοψίες κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού και σε όλους τους δήμους που έχουν υποστεί περιβαλλοντική καταστροφή;
• Σκοπεύει να προχωρήσει στην υποβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενημερώνοντας την Εισαγγελία Περιβάλλοντος;
• Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής βλάβης, την παρακολούθηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων;
Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι «Το μεγαλύτερο λιμάνι της νότιας Ευρώπης, φαίνεται στην διεθνή κοινότητα, ότι είναι ανίκανο να διαχειρισθεί μια μικρή σχετικά θαλάσσια ρύπανση. «Μικρή» δεδομένου ότι το πλοίο μετέφερε 2.500 τόνους πετρέλαιο, ενώ καθημερινά διέρχονται κοντά στο λιμάνι δεξαμενόπλοια χωρητικότητας εκατοντάδων χιλιάδων τόνων. Δυστυχώς οι χειρισμοί Κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής απέναντι σε ακόμη μία καταστροφή υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Σαρωνικού και ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο από Σαλαμίνα έως Γλυφάδα δέχτηκαν ένα πλήγμα που θα κάνει χρόνια να κλείσει. Όσο για την Περιφέρεια Αττικής, η ανεπάρκεια και η πρόταξη του κομματικού συμφέροντος είναι αυταπόδεικτες. Αμφιβάλλει κανείς ότι αν ήταν άλλη κυβέρνηση, η κα Δούρου θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή πετώντας πέτρες από τα κεραμίδια;»
Και πρόσθεσε «Ο αυτοδιοικητικός πρέπει να βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τον κομματικό του χώρο. Κι αυτό να μην αποτελεί επιλογή αλλά συνείδηση. Μόνο έτσι θα μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να μπορεί να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια».

H οικολογική καταστροφή που πήρε μεγάλη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μας προβληματίσει και όσοι ευθύνονται για το γεγονός αυτό θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν διότι τα οικολογικά εγκλήματα είναι εξίσου σοβαρά με κάθε άλλο έγκλημα.

 

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top