Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Έδωσε λογαριασμό στους δημότες η διοίκηση Κωνσταντέλλου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής διοίκησης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκανε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε δημοτική αρχή οφείλει να δίνει ετήσιο “λογαριασμό” στους δημότες, ανοίγοντας τη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου σε πολίτες και φορείς που προσκαλούνται να παρευρεθούν, ενώ κατ’ εξαίρεση μπορούν και να λάβουν το λόγο για να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα ή να θέσουν ερωτήματα. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, η διαδικασία προβλέπει δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του Δήμου όλου του απολογισμού 15 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Ήταν η πρώτη διαδικασία απολογισμού στον Δήμο των 3Β, παρόλο που ο “Καλλικράτης” ισχύει από το 2011. Και όπως είπε ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κάθε χρόνο θα τηρείται η υποχρέωση αυτή απαρέγκλιτα.
Ο Δήμαρχος είχε άλλη μια ευκαιρία, μετά τον δημόσιο απολογισμό που έκανε ως παράταξη τον Νοέμβριο του 2015 να παρουσιάσει το έργο του από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε τη διοίκηση. Όπως και τον Νοέμβριο όμως, έτσι και αυτή τη φορά έκανε μια …παρασπονδία καθώς παρουσίασε πολλά ως πεπραγμένα, ενώ είναι απλώς σχέδια που θα υλοποιηθούν στο μέλλον.
Η πυκνή παρουσίαση πεπραγμένων ξεκίνησε από την ψηφιακή εφαρμογή Novoville με την οποία οι δημότες κάνουν ηλεκτρονικά αναφορές για προβλήματα της καθημερινότητας και την πενταψήφια γραμμή δημότη. Ανέφερε ότι προέβη σε μειώσεις μισθωμάτων δημοτικών κτηρίων όπως επιβάλλει ο νόμος και ότι “τακτοποίησε” αυθαίρετες δημοτικές κατασκευές, άλλες προκειμένου να κατεδαφιστούν, όπως οι αντιαισθητικές καντίνες στο Καβούρι, και άλλες για να δημοπρατηθούν εκ νέου, όπως τα αναψυκτήρια στο Πανόραμα Βούλας και στην είσοδο του Ασκληπιείου.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συνέχισε με την υπόθεση της Υδρούσας, όπου υπογράμμισε ότι απετράπη “σε πρώτη φάση ένα περιβαλλοντικό έγκλημα”. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, είπε ότι το ταμειακό υπόλοιπο αυξήθηκε κατά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τα 11,9 εκατομμύρια. Επίσης, ο δήμαρχος παρέθεσε τους Κανονισμούς που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο οι οποίοι θα αποτελέσουν έναν “Οδηγό Πόλης”. Ήδη έχουν συνταχθεί και ψηφιστεί οι κανονισμοί Καθαριότητας, Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών Κοιμητηρίων, Μώλου Αλιέων Βάρκιζας, Μουσικών Οργάνων και Απόδοσης Αιγίδας, ενώ προς ψήφιση οδεύει και ο Κανονισμός Περιπτέρων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Στον τομέα του πρασίνου, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε πως στόχος της διοίκησης είναι “μικρές παρεμβάσεις με μεγάλο αντίκτυπο” και ανέφερε ως παράδειγμα την παρέμβαση στην πλατεία Ιμίων και τον πεζόδρομο της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου στη Βούλα. Επίσης, τόνισε τη συμβολή του Δημοτικού Φυτωρίου που εγκαινιάστηκε και πλέον παράγει καλλωπιστικά λουλούδια για τους κοινόχρηστους χώρους με κόστος κατά 85% φτηνότερο σε σχέση με αυτά της αγοράς.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ανέφερε την πιστοποίηση δεκάδων παιδικών χαρών, αλλά και το γεγονός ότι όλες οι οικογένειες που κατέθεσαν αίτηση για ένταξη των παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κλήθηκαν από τις υπηρεσίες.
Πλούσιος είναι ο απολογισμός της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αφού πιστώνεται ότι μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο, εκτός από την καθημερινή εξυπηρέτηση των εκατοντάδων δικαιούχων, τα εγκαίνια του κοινωνικού ξενώνα Βούλας, την εγκατάσταση συστήματος πρόσβαση ΑμεΑ στην ελεύθερη παραλία της Βούλας, αλλά και την εκκίνηση προγράμματος κοινωνικού φροντιστηρίου όπου φοίτησαν 14 παιδιά του Δήμου.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπου ξεχώρισαν η αναβίωση του ολυμπιακού τριάθλου, η διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα “Κύπελλο Καστελλόριζο”, το Διασχολικό Πρωτάθλημα Πδοσφαίρου αλλά και το τριήμερο αφιέρωμα στις χαμένες πατρίδες, στη Βούλα.

Λάιτ κριτική από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση κινήθηκε σε μάλλον υποτονικούς τόνους. Ο Σπύρος Πανάς ήταν απών, ο Δημήτρης Δαβάκης έφυγε νωρίς στο μέσο της εισήγησης του Δημάρχου, ο Δημοσθένης Δόγκας ήταν δικαιολογημένα απών στο εξωτερικό και ο Κώστας Πασακυριάκος επίσης έλειπε. Μόνον πέντε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν παρόντες, ο επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ, Θάνος Ματόπουλος, οι σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Κίνησης Μαρία Σίνα, Διονύσης Κοντονής και Δημήτρης Κιούκης και ο Σπύρος Βαλάτας.
Ο Θάνος Ματόπουλος τόνισε ότι ήταν “ένας εντυπωσιακός όγκος παρουσίασης έργου” ενώ υπενθύμισε ότι η παράταξή του προσέφερε πολλές προτάσεις. Ο σύμβουλος ρώτησε για τις κατασχέσεις στην περιουσία δημοτών αλλά και για το σύνολο των οφειλομένων μισθωμάτων στον Δήμο.
Η Μαρία Σίνα είπε με νόημα ότι την κριτική υποστήριξη που δίνει η Ανεξάρτητη Κίνηση στο έργο της δημοτικής διοίκησης, θα έπρεπε να την έδινε και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην τότε διοίκηση Πανά. “Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον Δήμο μας, μην ξεχνάμε ότι πολλά έργα ξεκίνησαν από μας”, είπε η τέως αντιδήμαρχος.
Ο Δημήτρης Κιούκης αναγνώρισε “μια σημαντική προσπάθεια” και ζήτησε να πιστωθεί στην αντιπολίτευση η συμβολή της στο δημοτικό έργο. “Θα είμαστε σε ό,τι θετικό δίπλα στη δημοτική αρχή και θα κατακρίνουμε ό,τι κινείται σε λάθος κατεύθυνση”, είπε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημήτρης Κιούκης τόνισε ακόμη ότι “η μικρή διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος δεν μας δίνει δικαίωμα να αναλωνόμαστε σε διενέξεις”, όμως δήλωσε επίσης ότι “ως κάτοικος της Κάτω Βούλας είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής”.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Πάρης Ευαγγελίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, Νεκτάριος Καλαντζής και ο συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σαρωνικού, και συντονιστής του Δικτύου Συμπαραστατών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, Ευάγγελος Μιχάλης, οι διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωποι πολλών φορέων της πόλης και πλήθος δημοτών.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Μαρτίου 2016]

Scroll to Top