Oχι μόνο δεν δίνουν αμαχητί τα 300 στρέμματα που διεκδικεί ο Δήμος Αλίμου εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού από τον όμορο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης αλλά ζητούν και τον Άγιο Κοσμά να περάσει στα διοικητικά όρια του Ελληνικού. Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουλίου δόθηκε η συνέχεια στην κίνηση του Δήμου Αλίμου να διεκδικήσει επαναπροσδιορισμό ορίων εντός του πρώην Αεροδρομίου.
Με μια εκτενή εισήγηση η οποία περιελάμβανε ιστορικά και τεχνικά στοιχεία από πλευράς Ελληνικού Αργυρούπολης αλλά και επιστολές προηγούμενων διοικήσεων σχετικές με τα όρια των δύο Δήμων κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση. Η δημοτική αρχή είχε αποστείλει και πρόσκληση στους πρώην Δημάρχους και προέδρους Δ.Σ. των Δήμων Αργυρούπολης και Ελληνικού να παραστούν για να ενισχύσει την θέση και την απόφασή της.
Έτσι στη συνεδρίαση βρέθηκαν οι Δημήτρης Ευσταθιάδης πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης, Πάνος Καρατζάς πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού, Ευάγγελος Μπουλούκος πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Αργυρούπολης. Είχαν προσκληθεί και οι υπόλοιποι εν ζωή διατελέσαντες Δήμαρχοι όμως οι Σαραφίδης Μπάμπης και Εφραιμίδης Νάκης δεν κατάφεραν να παραστούν.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε ότι είναι χρόνια φίλοι με τον όμορο Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και η σχέση αυτή σε προσωπικό επίπεδο δεν θα διαταραχθεί. «Μολονότι δε συμφωνώ με την ενέργεια του, ούτε εγώ ούτε και αυτός μπορούμε να βάλουμε την προσωπική μας σχέση σε βάρος των συμφερόντων των Δήμων μας», είπε και ενίσχυσε αυτή την άποψη λέγοντας ότι «η σχέση μας δεν διαταράζεται, δεν επηρεάζεται, δεν αλλάζει». Ο Γιάννης Κωνσταντάτος συνέχισε πως «αυτή η ιστορία γίνεται στο να καταλήξουμε κάπου. Έγινα σοφότερος από αυτή τη διαδικασία και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο». Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της δημοτικής αρχής θέτοντας ταυτόχρονα και την πρόταση για την οποία θα ψηφίσει το σύνολο των δημοτικών συμβούλων συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν προκαλέσαμε. Όταν κάποιος σου χτυπάει την πόρτα πρέπει να του την ανοίξεις και να δείξεις αν είσαι φιλόξενος ή όχι. Εμείς φιλόξενοι είμαστε αλλά δεν παραδίδουμε το σπίτι μας».
Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Νάσιος ο οποίος εξήγησε τους χάρτες που προβλήθηκαν στον προτζέκτορα και υποστήριξε ότι έχει δίκιο ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης. Απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους.
Ο πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης έκανε μια σύντομη παρέμβαση για να τονίσει ότι «δεν είχαμε διαφορές με τον Άλιμο γιατί είχαν καθοριστεί τα όρια του πολύ νωρίτερα», είπε συμπληρώνοντας ότι ανέτρεξε και στο ημερολόγιο του πατέρα του όπου υπάρχουν σχετικές αναφορές. Έπειτα αναφέρθηκε στην κοινή δράση των τριών Δήμων (Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας) αναφέροντας ότι «σεβάστηκαν όλοι οι Δήμαρχοι ότι δεν πάμε να πάρουμε κομμάτι. Αντιθέτως πάμε ενιαία για το καλό, για το πάρκο. Τώρα υπάρχει άλλη ιστορία με την επένδυση και σωστά ο Δήμαρχος θέτει το θέμα. Αν υπάρξουν οφέλη – που πραγματικά θα υπάρξουν – και δεν αναφέρομαι χωροταξικά αλλά από την απόδοση που θα έχουν οι λειτουργίες στην επένδυση. Εκεί θα παίξει ποσοστιαία η αναλογία του κάθε Δήμου». Κλείνοντας την παρέμβαση του έκανε μια παρατήρηση όπως τη χαρακτήρισε. «Μεταξύ των δημοτικών αρχών ας είναι πιο χαμηλοί οι τόνοι γιατί θα ξαναβρεθούμε οι Δήμοι και θα βρεθούμε προς την επένδυση, όχι προς την Ελληνική Κυβέρνηση», είπε.
«Θα υποστηρίξουμε την εισήγηση όπως υπάρχει ως παράταξη», είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Κορτζίδης. Εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και την άποψη ότι δεν είναι σύμφωνοι σε όλες τις κινήσεις. Η τοποθέτηση του Χρήστου Κορτζίδη είχε εκτός επί της ουσίας και πολιτικό περιεχόμενο. «Δυστυχώς μας αντιμετώπισαν και τους 3 Δήμους ως φτωχούς συγγενείς. Είναι αβάσιμο να σκέφτεται κανείς ότι έχει ειδικό βάρος αν π.χ. το ποσοστό του από 5% γίνει 7%. Το βάρος στηρίζεται στη δύναμη των ιδεών και στη δύναμη του κόσμου», είπε. Τόνισε επίσης ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία μας και όχι να μαλώνουμε πόσα στρέμματα έχει ο καθένας». Χαρακτήρισε μονόδρομο το να συνταχθούν με την εισήγηση και να υποστηρίξουν τα όρια και τις θέσεις του Δήμου τους. Απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή τόνισε ότι δε θα πρέπει να υποτιμηθούν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Στη συντομότατη παρέμβασή του ο Πάνος Καρατζάς τάχθηκε υπέρ της προστασίας των ορίων για το καλό του Δήμου. Ενώ ο Γιώργος Πετράς εξιστόρησε κινήσεις που είχαν γίνει τη δεκαετία του 90 σχετικά με τα όρια των δύο Δήμων και τόνισε ότι το ’93 είχε σταματήσει όλη η διαδικασία στην επιτροπή.
«Αν φανούμε αδρανείς θα θεωρηθεί ηττοπάθεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Μιμηγιάννης.
Εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης ο Θοδωρής Λιάπης αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η παράταξη του στο συμβούλιο του Αλίμου με την Κυριακή Καμαρινού να απέχει και κατόπιν επιχειρηματολογίας δήλωσε τη στήριξή του στην ενέργεια της δημοτικής αρχής. «Δε θα συμμετέχω στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Εκτιμώ ότι ο Δήμος μπορεί να διαχειριστεί το θέμα», είπε.
Άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη, με αυτή του Νάσου Σπυρόπουλου που πήρε το λόγο για να διαχωρίσει τη θέση του και να πει μεταξύ άλλων ότι δεν εμπιστεύεται τη δημοτική αρχή στο θέμα αυτό, κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση και συμπεριφορά της στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Θύμισε την απαξιωτική προς το πρόσωπο του συμπεριφορά των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων και τόνισε «δεν εμπιστεύομαι το Δήμαρχο να διεκδικήσει και να πάρει υπογραφή δική μου. Δεν τον εξουσιοδοτώ. Εκτός αν καθίσουμε όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων σε ένα τραπέζι και δούμε τα βήματα ένα προς ένα. Δεν είναι θέμα του Δήμου. Είναι της πολεοδομίας, του κτηματολογίου. Είναι θέμα προβολής». Κλείνοντας χρησιμοποίησε μια φράση του Μαρξ: «Καλύτερα ένα άθλιο τέλος, παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος».
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής,
μειοψηφούντος του Νάσου Σπυρόπουλου και συγκεκριμένα αποφάσισε:
Α) Θέση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι ότι τα όρια μεταξύ των δύο Δήμων εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, καθώς έχουν ήδη αναλυτικά προσδιοριστεί με την πράξη της Νομαρχίας Αθηνών το 1968 σύμφωνα με την απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων. Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης δεν διεκδικεί έκταση από τα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται την διεκδίκηση του όμορου Δήμου σε βάρος των ορίων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Β) Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διαφωνία, ώστε σύννομα και με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, είναι να επιληφθεί η ειδική Επιτροπή Ορίων του άρθρου 11ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων). Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης να υποβάλει άμεσα επίσημο αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για συγκρότηση της Επιτροπής Ορίων του άρθρου 11 ν. 3463/2006 και εξέταση της παραπάνω διαφωνίας για τα όρια των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.
Γ) Να αποτυπωθούν τα υφιστάμενα όρια των δύο Δήμων στην περιοχή του Αγίου Κοσμά όπως έχει χαραχθεί σύμφωνα με την απόφαση του 1968 σύμφωνα με την απόφαση 56/1939.
Δ) Να συγκροτηθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Ε) Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης για κάθε σχετική περαιτέρω ενέργεια.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Ιουλίου 2017]