Σήμερα στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη μάθηση από μικρή ηλικία και τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά.
Η μέθοδος μάθησης KUMON σχεδιάστηκε το 1954 από τον Toru Kumon, με στόχο την αφύπνιση και εξέλιξη των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Σήμερα, αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη παιδαγωγική μέθοδος, η οποία λειτουργεί σε 49 χώρες, απαριθμεί πάνω από 40.000 Κέντρα και οι μαθητές ξεπερνούν τα 4.000.000.
Με τη μέθοδο KUMON, οι μαθητές μελετούν αυτόνομα από μικρή ηλικία και αναπτύσσουν αφενός υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής ικανότητας και αφετέρου τη δυνατότητα αυτόνομης μάθησης. Επιδιώκεται να παρέχεται στα παιδιά, που μελετούν με τη Μέθοδο KUMON, η ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις κατάματα, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Γενικά, οι δεξιότητες που αποκομίζουν οι μαθητές μέσω της Μεθόδου KUMON είναι πολύτιμα εφόδια που τους βοηθούν να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους.
Η μέθοδος KUMON παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2008. Στα οκτώ χρόνια έγινε αποδεκτή από τους γονείς και στο πρώτο κέντρο μάθησης KUMON, που είναι στην Ηλιούπολη, φοιτούν σήμερα πάνω από 560 μαθητές.
Το παιδί εργάζεται καθημερινά για 15 με 30 λεπτά, ανάλογα με τη συγκέντρωση του. Δύο φορές την εβδομάδα επισκέπτεται το κέντρο KUMON, για να αξιολογηθεί η πορεία του και να προσαρμοστεί το πρόγραμμα σπουδών του ανάλογα με την εξέλιξή του.
Μετά την επιτυχία αυτή αποφασίστηκε από τον όμιλο της KUMON Ευρώπης & Αφρικής η παραπέρα εξάπλωση της μεθόδου στην Ελλάδα. Η εξάπλωση της KUMON παγκόσμια γίνεται μέσω ενός επιτυχημένου Franchise.
Την 1η Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τα εγκαίνια του 2ου αλλά (1ου Franchise) Κέντρου μάθησης KUMON στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βάρη Αττικής.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί γονείς και παιδιά και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την μέθοδο καθώς και η κ. Έφη Φιλιπποπούλου από την εφημερίδα «Ο Παλμός της Γλυφάδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος του Ομίλου KUMON Ευρώπης & Αφρικής κύριος Masahiro Shimizu, ο κύριος Alberto Tejerina Γενικός Διευθυντής της KUMON Ισπανίας και η Γενική Διευθύντρια της ΚUMON Ελλάδας κυρία Αθανασία Σίσκου.
«Η αγάπη του γονιού για το παιδί του παραμένει ίδια σε όλα τα μέρη της γης και σε όλες τις εποχές. Η επιθυμία να δώσουμε στα τα παιδιά μας τα κατάλληλα εφόδια παραμένει ίδια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρώπης & Αφρικής του Ομίλου KUMON κύριος Masahiro Shimisu στη διάρκεια της ομιλίας του που έλαβε χώρα στα εγκαίνια του. «Η μέθοδος KUMON αποβλέπει στη βελτίωση της βασικής ικανότητας για μάθηση που έχει ένα παιδί προκειμένου να διαβάζει, να κατανοεί και να κάνει υψηλού επιπέδου μαθηματικών. Με τη μέθοδο αυτή, καλλιεργείται στο παιδί η ικανότητα να μελετάει και να μαθαίνει μόνο του», κατέληξε στο λόγο του ο κύριος Shimizu.
«Η μέθοδος KUMON δίνει μεγάλη έμφαση στο κάθε παιδί ξεχωριστά» υπογράμμισε στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της ΚUMON Educational Greece κυρία Αθανασία Σίσκου. Η μέθοδος KUMON εφαρμόζεται και για την εκμάθηση και βελτίωση και άλλων, πλην των μαθηματικών, γνωστικών αντικειμένων, όπως της αγγλικής γλώσσας και της ελληνικής γλώσσας αργότερα. «Δεν υπάρχει ομοιομορφία στην ύλη ή τον φόρτο εργασίας αλλά γίνεται μια επιλογή, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού, για τη διαμόρφωση εξατομικευμένου προγράμματος. Η εξατομίκευση είναι το σήμα κατατεθέν της μεθόδου KUMON. Και ακριβώς για τον λόγο αυτό η μέθοδος βρίσκει ανταπόκριση σε όλες τις χώρες».
Κλείνοντας, η κυρία Σίσκου, τόνισε ότι «δυο είναι τα σημαντικά σημεία στην ανάπτυξη της μεθόδου KUMON: 1. Ο μαθητής να κατακτήσει γρήγορα τις μαθηματικές ικανότητες που θα χρειαστεί στο Λύκειο, χωρίς να παρασύρεται από τα άμεσα οφέλη. 2. Ο μαθητής να μην διδάσκεται, αλλά να προχωρεί αναπτύσσοντας τις ατομικές του δυνατότητες μάθησης και μελέτης.»
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Απριλίου 2017]