Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις αγαπημένες γιορτές σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται πολύ εμπορική καθώς όλα τα καταστήματα περιμένουν να αυξηθούν οι πωλήσεις τους ,αφού όλοι φροντίζουν να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Μέσα, λοιπόν, στο γιορτινό αυτό κλίμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κομμάτι της διατροφής. Ένα μήνα σχεδόν πριν τις γιορτές και όλοι αρχίζουν να σχεδιάζουν το μενού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δοκιμάζουν συνταγές είτε για αλμυρά πιάτα είτε για τα γλυκά που θα πλαισιώνουν το τραπέζι. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κέικ, πίτες γλυκές και αλμυρές είναι όλες οι μυρωδιές που ξεχύνονται στους δρόμους από τις αρχές του μήνα και οι πειρασμοί γίνονται όλο και περισσότεροι.
Κεράσματα, γιορτές, καλέσματα στη δουλειά και στο σπίτι είναι όλα όσα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος που προσπαθεί να χάσει κιλά ή που θέλει να προσέξει με το βάρος του ή το σάκχαρο του.
Το βασικό όμως όπως πάντα είναι το μέτρο. Μπορούμε να φάμε γλυκά; Ναι. Μπορούμε να φάμε αλμυρά λίγο πιο βαριά φαγητά; Ναι.
Υπάρχει ένα “άλλα” και η ολοκληρωμένη απάντηση στις ερωτήσεις είναι “Ναι, αλλά με μέτρο”. Ότι φάμε περισσότερο από αυτό που μας αντιστοιχεί (σύμφωνα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες και το μεταβολισμό μας) θα φανεί στη ζυγαριά.
Το αναμενόμενο είναι μέσα στις γιορτινές μέρες το βάρος μας να αυξηθεί 1-2 κιλά. Αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να το αποβάλλουμε όσο πιο σύντομα γίνεται για να μην σταθεροποιηθεί και μονιμοποιηθεί σαν βάρος. Αλλά για ποιο λόγο να ταλαιπωρούμαστε και να βασανιζόμαστε με τις αυξομειώσεις της ζυγαριάς; Το πιο υγιές και εύκολο για το σώμα μας είναι να έχουμε εγκράτεια και να δοκιμάσουμε από όλα με μέτρο και περισυλλογή. Έτσι, λοιπόν, θα σχεδιάσουμε το πιάτο μας αποφασίζοντας τι θα δοκιμάσουμε από όλους τους πειρασμούς. Θα βάλουμε τον εαυτό μας σε διαδικασία να σκεφτεί τι προτιμά από τα φαγητά. Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά που πραγματικά μας αρέσουν και θα καταφέρουμε να είμαστε εγκρατείς.
Ένας εύκολος τρόπος είναι να κρατήσουμε για τα γιορτινά τραπέζια τον παρακάτω μνημονικό εικονικό κανόνα που περιγράφεται στην εικόνα. Θα παρατηρήσετε ότι το 1/2 μισό πιάτο καταλαμβάνεται από φρούτα και λαχανικά (θα μπορούσε να είναι και μόνο λαχανικά επιλέγετε εσείς πώς θα το διαμορφώσετε). Το 1/4 του πιάτου καταλαμβάνεται από αμυλούχες τροφές όπως ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες αποφεύγοντας τις πολλές σάλτσες και σως και το υπόλοιπο 1/4 από το κρέας που σας προσδίδει την πρωτεΐνη σας. Για να αποφύγετε τα περιττά κιλά καλύτερα είναι να μην φάτε έξτρα ψωμί ή αν επιθυμείτε το ψωμί τότε μη συνοδεύσετε με άλλα άμυλα.
Επίσης θα επιλέξετε ένα επιδόρπιο από όλη τη λίστα και περιοριστείτε σε μια μερίδα όσο το μισό της παλάμης του χεριού (χωρίς τα δάχτυλα.)
Πόσο εύκολο είναι όμως να το ακολουθήσει κάποιος; Είναι και μάλιστα πολύ ειδικά αν σκεφτείτε πώς η ευχαρίστηση της γεύσης είναι παροδική και κρατά μόλις μερικά λεπτά. Αν καταφέρετε να κάνετε τη σκέψη αυτή πριν καθίσετε στο τραπέζι, τότε έχετε κάνει τη μισή δουλειά. Αποφύγετε τις πιεστικές καταστάσεις με τα κεράσματα και πείτε όχι χωρίς να ντρέπεστε. Μην αφήνετε το κατοχικό σύνδρομο τις γιαγιάς να σας επηρεάσει, και επιβληθείτε στις διατροφικές παρορμήσεις των εορτών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να χαρείτε χωρίς τύψεις τα γιορτινά σας τραπέζια και χωρίς να αυξηθεί το μέγεθος των ρούχων σας.
Καλές γιορτές με υγεία!
° Γεωργία Ζιώγου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος. Υπεύθυνη κέντρου διατροφικής αγωγής NewMe.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Δεκεμβρίου 2016]