Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Σγουρός

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γιάννης Σγουρός, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

«ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ»

  • Και το όνομα της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική»

Δεν είναι από τους ανθρώπους που κάνουν κάτι χωρίς πρόγραμμα και σκέψη. Είχε από νωρίς δείξει τις προθέσεις του και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ότι θα περίμενε ο καθένας. Ο Γιάννης Σγουρός από το Μάιο του 2014, την αμέσως επόμενη ημέρα των Περιφερειακών Εκλογών έδειξε ότι παραμένει στο προσκήνιο. Κράτησε την παράταξή του δεμένη, κατάφερε και να τη διευρύνει και ο ίδιος δεν έλειψε στιγμή από ότι απαιτήθηκε, αν και στα ηνία της μείζονος αντιπολίτευσης. Οι πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν και που συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό του, δεν του δίδουν άλλα περιθώρια από το να είναι μπροστάρης και μαχητής. Ο ίδιος δήλωσε από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να την επαναφέρει στην «κανονικότητα» όπως δήλωσε.

Η παράταξη του άλλαξε όνομα και λογότυπο, αντιπροσωπεύοντας το τώρα και ακούει στο όνομα «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική» τονίζοντας ότι θα κάνει πράξη μια ανεξάρτητη παράταξη και μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

 

 

Την υποψηφιότητά του αυτή την είχε ανακοινώσει ήδη επίσημα από τον Ιανουάριο του 2018 κάνοντας και τα αποκαλυπτήρια του συνδυασμού. Ο Γιάννης Σγουρός απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς κομματικές ταμπέλες, διακρίσεις και διαχωρισμούς, αφού πιστεύει ότι η αυτοδιοικήση και η Αττική ενώνουν.

«Αυτό που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι fake. Δεν προσποιηθήκαμε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε. Δεν επιχειρήσαμε να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν κάναμε εμπόριο ελπίδας και μετά γυρίσαμε την πλάτη στους πολίτες. Δεν χτίσαμε πελατειακές σχέσεις με το δημόσιο χρήμα. Δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του λαϊκισμού. Δεν χρησιμοποιήσαμε την αυτοδιοίκηση για να αναρριχηθούμε στην κομματική ιεραρχία, ούτε αλληθωρίσαμε προς την κεντρική διοίκηση. Διαχειριστήκαμε τη διοίκηση σε νομαρχία και περιφέρεια με μεγαλύτερο σεβασμό από ό,τι θα διαχειριζόμασταν τα του οίκου μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «Κατεβήκαμε στις προηγούμενες εκλογές όχι ως μετεωρίτες αλλά έχοντας υλοποιήσει σπουδαίο από κάθε άποψη έργο που δεν αμφισβητείται και έχοντας δεσμευτεί για συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας στήριξαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Ανταποδίδουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη τους με την παρουσία μας και τον καθημερινό έλεγχο στην εξουσία για να μην υπάρχει ασυδοσία. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα στα εύκολα και τα δύσκολα ότι η αυτοδιοίκηση για μας είναι έργο, δεν είναι πάρεργο».

 

Σήμερα ο Γιάννης Σγουρός εστιάζει στα εξής σημεία:

  • Γιατί θέτει εκ νέου υποψηφιότητα: Από την Περιφέρεια Αττικής δεν έλειψα ποτέ. Μετά από μία διαδρομή 8 ετών ως νομάρχης Αθηνών και 3,5 ετών ως περιφερειάρχης Αττικής ίσως κάποιοι πίστεψαν ότι τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα μου έπεφταν μικρά. Έκαναν λάθος. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι περαστικός από την αυτοδιοίκηση, ούτε υποψήφιος μετεωρίτης.  Διεκδικώ ξανά την Περιφέρεια, γιατί δεν αντέχω να βλέπω έναν οργανισμό που παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε υποδειγματική κατάσταση να παραπαίει, κινούμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αυτό που εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χτίσαμε με κόπο, σύνεση και υπομονή.

 

  • Για τη θητεία της Ρ. Δούρου: Υπήρξε ασυνεπής, αναποτελεσματική, αποτυχημένη. Ασυνεπής ως προς αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν έκανε. Αναποτελεσματική διότι γυρίζοντας τον χρόνο πίσω είναι περισσότερα αυτά που βρήκε από αυτά που αφήνει. Αποτυχημένη διότι παντού, σε όλους τους τομείς παρουσιάζει υστέρηση και οπισθοδρόμηση.

 

  • Για την καταστροφή στο Μάτι: Οι αναλύσεις και οι συζητήσεις για το Μάτι περίσσεψαν. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι ποτέ και πουθενά στην χώρα δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοια καταστροφή. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξανανιώσουν απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Αυτό είναι το ιερό μας χρέος. Από κει και πέρα όπως είπα αμέσως μετά την τραγωδία, όσοι βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως βάρδια δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν τη θητεία ως αγγαρεία. Η αυτοδιοίκηση είναι έργο, όχι πάρεργο.

 

  • Γιατί δεν προχωρά η αποκέντρωση: Ο κυριότερος λόγος που δεν προχωρά η κεντρική διοίκηση σε πραγματική αποκέντρωση είναι διότι ότι η συγκέντρωση των εξουσιών αποτελεί τη μήτρα του πελατειακού κράτους, που αποτελεί διαχρονικό παράσιτο του πολιτικού μας συστήματος. Στην Ευρώπη οι σημαντικές αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες.  Ας παραδειγματιστούμε.

 

  • Αναφορικά με τον νόμο Σκουρλέτη: Ο νόμος Σκουρλέτη ούτε που ασχολήθηκε με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Το μόνο που άλλαξε είναι το εκλογικό σύστημα ευελπιστώντας με την υβριδική αυτή μορφή της απλής αναλογικής να διασώσει τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις του Σύριζα ανά την επικράτεια. Θα θυμίσω πάντως στους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ότι κι άλλοι επιχείρησαν να παίξουν παιχνίδια με τον τρόπο και τον χρόνο των εκλογών και ενώ πήγαιναν για μαλλί, βγήκαν κουρεμένοι.

 

  • Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες:Στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση έχω αποδείξει ότι σέβομαι τη διαφορετική άποψη, ότι επιδιώκω τη συναίνεση και τη δημοκρατική σύνθεση. Η παράταξή μας διαχρονικά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Όπως όμως έχω πει πολλές φορές οι συνεργασίες οικοδομούνται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν επιβάλλονται.

 

  • Αναφορικά με την κεντροαριστερά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η κεντροαριστέρα, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι η αμφισβήτηση για την πολιτική, που εκφράστηκε με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά αποχής. Το φαινόμενο της δημοκρατίας των μειοψηφιών, εάν δεν αντιστραφεί, θα πλήξει καίρια την κοινωνική συνοχή και θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις κοινωνίες.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Οκτωβρίου 2018]

Scroll to Top