Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) αποκλειστικά στον «Παλμό»
Mέσα από μια εκτενή συνέντευξη που παραχωρεί αποκλειστικά στον «Παλμό» ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) Νεκτάριος Καλαντζής συστήνεται στους αναγνώστες μας. Αναλύει την εξαετή διαδρομή της Ένωσης και τους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία της. Μια Ένωση για νέους αυτοδιοικητικούς σε ηλικία αλλά και παρουσία στην Αυτοδιοίκηση. Νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα ενώνονται για να δείξουν έναν νέο δρόμο και τρόπο λειτουργίας που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες», μας τονίζει ο κ. Καλαντζής. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον. Όταν οι νέοι συμμετέχουν στα κοινά, έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουν τις τοπικές τους κοινωνίες και να τις εξελίξουν, ευρισκόμενοι στο επίκεντρο.

[Π]: Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της ΕΝΑ στην εξαετή της διαδρομή;
Νεκτάριος Καλαντζής: Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην οποία έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι επικεφαλής, αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, επάρχους και αντιδημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, ιδρύθηκε το 2015 από 30-40 νέους αυτοδιοικητικούς και αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, από το Καστελόριζο ως τη Θράκη και από τα Διαπόντια Νησιά στην Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Μάνη και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 500, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι με πάνω από 300.000 ψήφους στο σύνολο.
Σχεδόν όλες και όλοι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές τους κοινωνίες είναι μέλη μας. Ο ρόλος της ΕΝΑ είναι αναπτυξιακός και ταυτόχρονα παρεμβατικός σε κάθε τοπική κοινωνία της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη τη χώρα, με πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σκοπός της ΕΝΑ είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί, μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.
Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ.
Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν κοιτάξαμε ποτέ την κομματική προέλευση των μελών μας, παρά μόνο την αγάπη τους για την πόλη τους και την περιφέρειά τους, όπου ζουν, δραστηριοποιούνται και προσφέρουν. Μόνος γνώμονας όλων μας είναι η ανάπτυξη σε κάθε πόλη και περιοχή της Ελλάδας, αφού μόνο έτσι θα σταματήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, επιστημόνων και μη, προς το εξωτερικό και είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Πιστέψτε με, υπάρχουν παντού ικανοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν τις ευκαιρίες. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.
“Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ.”
Η ικανοποίησή μου στην μέχρι τώρα διαδρομή της Ένωσης πηγάζει από τις επιτυχημένες δραστηριότητές μας ανά την Ελλάδα, τη συμμετοχή των νέων και την αποδοχή που έχουμε, όπου και αν έχουμε βρεθεί. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως έχουμε επισκεφθεί κάθε σημείο της Ελλάδας, με στόχο την τοπική ανάπτυξη, με εκδηλώσεις όπως στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες ευεργέτες, στη Θεσσαλονίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους γενικούς γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα, στην Ξάνθη για τον καπνό, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, στην Κέρκυρα για τον τουρισμό του κινηματογράφου, στη Λέσβο για τον θρησκευτικό τουρισμό, στη Δ. Μακεδονία για το περιβάλλον, στη Ρόδο για την τουριστική πολιτική, στη Χαλκίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον νέο «Καλλικράτη», στον Μαραθώνα για τον αθλητικό τουρισμό, στη Μάνη για την προστασία και ανάδειξη των πύργων, στο Πικέρμι για την παλαιοντολογία και τον τουρισμό, μέσω Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα Χανιά για τον τουρισμό και τη διασύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, στο Ηράκλειο για τον τουρισμό και τις υποδομές στην Κρήτη, στον Πειραιά για τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό, στα Τρίκαλα για τις νέες τεχνολογίες μέσα στην πόλη, στη Θάσο για τον τουρισμό, στον Ασπρόπυργο για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου με τα logistics για νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Αττική, στην Πάτρα για την ανάπτυξη της πόλης και στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήσαμε σεμινάρια για πολιτική επικοινωνία και fake news για νέους πολιτικούς, τηλεδιάσκεψη από τη ΝΥ για τις αμερικανικές εκλογές, θεματικές τηλεδιασκέψεις για τον τουρισμό, το περιβάλλον και τα απορρίμματα στην Αττική, την ενέργεια, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, υπογράψαμε στην Αστυπάλαια τη Χάρτα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον και όλα αυτά με νέους αυτοδιοικητικούς από διαφορετικά σημεία της χώρας, δίνοντας έμφαση στα ακριτικά μέρη. Ενώ σημαντική στιγμή θεωρώ τη δωρεά δέκα ελληνικών σημαιών που τοποθετήθηκαν σε δέκα ακριτικά σημεία της χώρας (Καστελόριζο, Δημοτικό Σχολείο Αρκιών, Οθωνούς Ερείκουσα, Θράκη κλπ), ενώ μόλις παραδώσαμε 12.000 μάσκες δωρεάν για τις ανάγκες των κατοίκων ακριτικών περιοχών και νησιών.

[Π]: Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει ένας νέος αυτοδιοικητικός, μέλος στην ΕΝΑ;
Ν.Κ.: Στην ΕΝΑ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά τον χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική. Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μια και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.
Οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στα κοινά παρακινούνται από τη διάθεση για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκαν, κατοικούν και δραστηριοποιούνται, είτε είναι στο Καστελόριζο, είτε στην Κάσο, είτε στον Έβρο και την Ηρακλειά.
Όλοι αυτοί -και σας λέω γιατί έχουμε μέλη μας σε όλες τις ακριτικές περιοχές- παρακινούνται έχοντας ως εφαλτήριο την αγάπη τους για τον τόπο τους και την προσφορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας είναι έως 40 ετών.
“Στην ΕΝΑ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά τον χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική
καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.”
[Π]: Και ποιες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του; Ποιο είναι το πεδίο δράσης σας;
Ν.Κ.: Η συμμετοχή των μελών μας απορρέει από τη διάθεση για προσφορά, δημιουργικότητα και συνεργασίες. Πρόσφατα, η ΕΝΑ ανακοίνωσε τους 24 νέους της Τομεάρχες.
Το 50% εξ’ αυτών είναι γυναίκες (12 στους 24), ενώ ισάριθμοι ανήκουν τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτέρου βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες).
Οι Τομεάρχες της ΕΝΑ ανήκουν στη γενιά των 30-40, ενώ εκπροσωπούν όλες ανεξαιρέτως τις Περιφέρειες της χώρας (νησιά, ακριτικές περιοχές, ορεινές περιοχές).
Έχουμε επικεντρωθεί σε σημαντικούς και καινοτόμους τομείς, όπως ο Τομέας Υποδομών και Δικτύων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υγείας, Ορεινών Περιοχών, Νησιωτικότητας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ισότητας, Απασχόλησης, Πρωτογενούς Τομέα και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Παιδείας, Νεολαίας, Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θεσμών, Πολιτικής Προστασίας, ΕΣΠΑ, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής Πολιτικής και Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας.

[Π]: Πρόσφατα υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. Μιλήστε μας για το τί αφορά.
Ν.Κ.: Με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης επισφραγίστηκε η τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ των Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης από διάφορα σημεία της Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία) και της ΕΝΑ.
Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) και το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με στόχο την παροχή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αλληλο-υποστήριξη των δύο φορέων.
Η συνεργασία αυτή θα έχει ως στόχο την ανάληψη από κοινού δράσεων και την ανταλλαγή εμπειριών που έχουν αποκομίσει από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίησή τους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην κατεύθυνση αυτή θα παρέχονται αμοιβαίες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων που τους απασχολούν, όπως επίσης θα αναλαμβάνουν από κοινού σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Μεταξύ αυτών, να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σταθερούς δεσμούς ανάμεσά τους ενισχύοντας τη μεταξύ τους φιλία, την αμοιβαία αλληλεγγύη και συνεργασία, να προβούν σε κοινές δράσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στην ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας, στη διάχυση γνώσης και στην ανταλλαγή εμπειριών στα θέματα της Αυτοδιοίκησης και να προωθήσουν από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες για μια πιο εύρυθμη Αυτοδιοίκηση.
[Π]: Έχουν συναφθεί κι άλλα μνημόνια της Ένωσης με φορείς;
Ν.Κ.: Βεβαίως. Ήδη από το 2015, όπου υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση των Γενικών Γραμματέων των Δήμων και των Περιφερειών στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2016 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε στην Καλαμάτα για τα ΕΣΠΑ, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στις συνέργειες και συνεργασίες με άλλους νέους αιρετούς των πόλεων της Ευρώπης για ανταλλαγή καλών πρακτικών, κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, με έμφαση στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία (Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις), τον ψηφιακό μετασχηματισμό (Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων) και την απασχόληση (Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας).
Αυτό που έχουμε δημιουργήσει, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, με αυτή την οργανωτική δομή.
Δηλαδή νέοι, εκλεγμένοι άνθρωποι, από κάθε σημείο της χώρας να είναι οργανωμένοι τόσο, ώστε να κάνουν ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των πόλεων τους, να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν ιδέες. Νομίζω είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοπορία στη νεολαία των πόλεων και των περιφερειών που πρέπει να την αξιοποιήσουμε και πανευρωπαϊκά για ανταλλαγή καλών πρακτικών (δημιουργία αυτοδιοικητικού Erasmus), που θα στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα έχουν ως βάση την επόμενη γενιά της Ευρώπης.
“Η αυτοδιοίκηση είναι σίγουρα
ένα δύσκολος δρόμος,
με πολλές απογοητεύσεις και λίγες στιγμές χαράς.”
[Π]: Πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τι ήταν αυτό που σας έδωσε την αφορμή;
Ν.Κ.: Μετά το Πανεπιστήμιο, παράλληλα με την εργασία μου, αποφάσισα να συμμετάσχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, σε ηλικία των 26 ετών (ο μικρότερος εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης και έκτοτε επανεκλέγομαι ως και σήμερα, έχοντας τρεις συνεχόμενες θητείες (2010, 2014, 2019), ενώ έχω διατελέσει και Αντιπρόεδρος του ΔΣ, ενώ είμαι μέλος της ΓΣ της ΚΕΔΕ.
Η απόφασή για συμμετοχή μου στα κοινά πηγάζει από την αγάπη για τον τόπο μου και τη διάθεση για προσφορά. Είναι αυτό που πιστεύω και δέκα χρόνια μετά, πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά, προκειμένου να πάει ο τόπος μας μπροστά.

[Π]: Οι μέχρι σήμερα αναμνήσεις σας είναι ευχάριστες; Είναι ένας αυτοδιοικητικός δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;
Ν.Κ.: Η αυτοδιοίκηση είναι σίγουρα ένα δύσκολος δρόμος, με πολλές απογοητεύσεις και λίγες στιγμές χαράς. Η πολιτική ξέρετε και όσοι ασχολούμαστε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως, γνωρίζουν τις καθημερινές δυσκολίες.
Βλέπω πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων ανά την Ελλάδα και τα εμπόδια που συναντούν μετά την εκλογή τους, όπως η μη αξιοποίησή τους από τον οικείο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, ή η δυσκολία να
συγχρονίσουν επαγγελματικές, προσωπικές και δημοτικές υποχρεώσεις. Και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να αλλάξουμε και το λένε όλοι οι νέοι. Την αλλαγή του μοντέλου της ΤΑ, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην είναι αυτό αποτρεπτικός παράγοντας συμμετοχής τους στα κοινά.
Τα τελευταία χρόνια έχω δει πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων που “τα παράτησαν”, εξαιτίας της δομής που υπάρχει σήμερα στην ΤΑ και δεν βοηθά να μπουν τόσο νέοι άνθρωποι, όσο και άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι θα ανέβαζαν το επίπεδό της κατά πολύ.
Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα και τι μένει στο τέλος της διαδρομής για να το συνεχίσει ο επόμενος. Η ολοκλήρωση ενός πάρκου, μιας σύγχρονης πλατείας, η κατασκευή σχολείων στην πόλη, η δημιουργία χώρων πολιτισμού και αθλητισμού, οι νέοι ποδηλατόδρομοι και καινοτομίες που βοηθούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του, είναι οι ευχάριστες αναμνήσεις που έχει ένας αυτοδιοικητικός. Η δημιουργία, η παραγωγή και το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.

[Π]: Δεδομένου ότι ηλικιακά δεν είμαστε πάντα νέοι, πως βλέπετε το μέλλον της Ένωσης;
Ν.Κ.: Η ΕΝΑ είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, εκλεγμένων στις τοπικές τους κοινωνίες, από κάθε σημείο της χώρας με ένα σύνολο ψήφων που ξεπερνούν τις 300.000. Αυτή είναι η δύναμη της παρέμβασής μας, ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε. Άλλωστε και εμείς που τη δημιουργήσαμε πριν από χρόνια ή αυτοί οι νέοι που την αποτελούν σήμερα, θέλουν το ίδιο πράγμα. Να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους επόμενους για να κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα από εμάς. Πιστεύω πολύ στην επόμενη γενιά, μια γενιά που ελπίζω να έχει ακόμη περισσότερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες από την προηγούμενη και να είναι περισσότερο πρωτοπόρα και ψηφιακά καινοτόμα. Αυτό που θα πω είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μεγαλύτερο φυτώριο νέων ανθρώπων στα κοινά και η εμπειρία σε αυτή, μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή διαχείριση ζητημάτων στην κεντρική πολιτική, όταν και αυτοί το επιλέξουν.
Γνωρίστε τον Νεκτάριο Καλαντζή…

O Νεκτάριος Καλαντζής γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Γέρακα. Είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος. Εργάζεται σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία.
Είναι υπ. Διδάκτωρ στη Ναυτιλία (Ηγεσία και Management) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Έχει Μεταπτυχιακό στη Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από Πανεπιστήμιο του Hertfordshire της Μεγάλης Βρετανίας και Πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Είναι Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) και έχει Άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης από το 2010 έως σήμερα.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιανουαρίου 2021]