Aρχιμηνιά, καλή χρονιά με σύγκρυα και παγωνιά. Σοφή η λαϊκή παροιμία φίλοι μας! Καθώς ο Γενάρης είναι ο ποιο κρύος μήνας του χρόνου επομένως και ο ποιο βασανιστικός για δουλειές στον κήπο. Επειδή όμως και αυτόν τον μήνα ο κήπος θέλει φροντίδα πριν βγείτε έξω λάβετε υπόψιν ένα ζέσταμα και τέντωμα για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Αφού κάνατε το ζέσταμα σας είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε με το βαθύ χειμωνιάτικο κλάδεμα των τριανταφυλλιών. Επίσης βγάλτε ότι τυχόν φύλλα έχουν μείνει ακόμα στον κορμό και οτιδήποτε φυλλαράκι έχει πέσει κάτω για να μην γίνετε σπίτι για διάφορα έντομα και ασθένειες. Κλαδέψτε την τριανταφυλλιά σας σε τέτοιο σχήμα ούτως ώστε να θυμίζει ένα κύπελο.
Το κενό στο κέντρο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα μπορεί να περνάει πιο εύκολα το φως στα φύλλα οπότε θα έχουμε καλύτερη ανάπτυξη γιατί δίνουμε την δυνατότητα στην τριανταφυλλιά να φωτοσυνθέσει περισσότερο αλλά και μειώνουμε τις πιθανότητες να προσβάλει κάποιος μύκητας η ασθένειά τα φύλλα. Συνήθως όσο πιο χαμηλά κλαδεύουμε την τριανταφυλλιά θα έχουμε λιγότερα λουλούδια, όμως με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέγεθος. Επίσης σκάψτε γύρω της κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε στον κορμό της να δημιουργείτε ένα βουναλάκι για να προστατευτούν οι ρίζες από το κρύο του μήνα αυτού ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να σχηματίσετε το βουναλάκι αυτό με κοπριά που θα θρέψει και το έδαφος . Είναι καλό για το έδαφος να σκαλιστεί γιατί με το κρύο και τα χιόνια θα συμπιεστεί αρκετά οπότε όπου υπάρχουν κενά σημεία κάντε ένα σκάλισμα. Κλαδέψτε τα καρποφόρα σας αλλά και τα φυλλοβόλα δέντρα συμπεριλαμβανομένου τον καθαρισμό όλων των παλιών καρπών και φύλλων που μπορεί να έχουν μείνει ακόμα πάνω. Μαζεύουμε καρπούς και φύλλα που θα έχουν πέσει στο έδαφος καθώς φιλοξενούν αρρώστιες και ανεπιθύμητα έντομα. Ξεκινήστε μετακινώντας τα νεκρά κλαδιά ή αυτά που έχουν κάποια ασθένεια πάνω τους η οποία μπορεί να βρίσκετε σε εξέλιξη. Ύστερα κλαδέψτε τα κλαδιά στο εσωτερικό του δέντρου τα οποία διασταυρώνονται για να έχουμε μια καλύτερη ροή του αέρα και στο εσωτερικό του δέντρου και να επιστρέψουμε την ανάπτυξη πάλι. Το εξωτερικό κομμάτι το κλαδεύουμε πάντα. Εφαρμόστε κάποιο σκεύασμα (κατόπιν συνεννόησης με τον κηπουρό σας ή με των τοπικό γεωπόνο) εφόσον χρειάζεται στα γυμνά κλαδιά των δέντρων, θάμνων και τριανταφυλλιών για να έχετε υπό έλεγχο χειμωνιάτικες ασθένειες και έντομα. Μαζέψτε τα φύλλα που έχουν καλύψει μέρη του κήπου σας.
Κλαδέψτε όλα τα φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα μετά από την ανθοφορία τους, όπως την καμέλια. Κόψτε και μαζέψτε φθαρμένα λουλούδια πριν αρχίσουν να γίνονται καφέ.
Μη κλαδέψετε κατεστραμμένα φυτά από τον πάγο μέχρι και την άνοιξη ή εάν έχει περάσει ο κίνδυνος του παγετού. Τα καταστραμμένα μέρη του φυτού θα προστατέψουν τα υγιή μέρη από μεγαλύτερη ζημιά. Θυμόμαστε το κομπιούτερ του αυτόματου ποτίσματος να το έχουμε στο OFF επίσης τα κομπιούτερ βρύσης πρέπει να τα αφαιρέσουμε και να τα βάλουμε στην αποθήκη γιατί τα περισσότερα του εμπορίου θα χαλάσουν (αν όχι τον πρώτο χρόνο σίγουρα τον επόμενο) με την έντονη χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μονώστε ή αφαιρέστε τυχόν σωλήνες που είναι επιφανειακοί και μέσα τους περνάει νερό.
Η υγρασία τον χειμώνα είναι αρκετή άρα αναπόφευκτα θα βγουν και στον κήπο μας ζιζάνια. Σε αυτά δεν θα δώσουμε χώρο να απλωθούν γιατί θα γίνουν ένας εφιάλτης, οπότε θα τα αφαιρέσουμε όσο είναι ακόμα μικρά προσέχοντας μην κάνουμε ζήμια στους ανοιξιάτικους βολβούς που μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος μας από παλιότερα φυτέματα. Πολυετή φυτά θέλουν καθάρισμα από τα νεκρά και φθαρμένα άνθη αν δεν έχει γίνει ακόμα. Επιπλέον τώρα είναι η κατάλληλη εποχή αν θέλετε να διαχωρίσετε τα πολυετή φυτά σας και να τα μεταφυτέψετε σε άλλα μέρη του κήπου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να αποφεύγετε να πατάτε στο γκαζόν αν σε αυτό έχει πέσει πολύ χιόνι ή έχει δημιουργηθεί παγετός. Ξεριζώστε τα εποχιακά σας φυτά και αντικαταστήστε τα με φυτά χειμερινής ανθοφορίας, όπως κυκλάμινα, πρίμουλες κ.α. Τα φυτά αυτά θα αποδώσουν μέχρι Μάρτη – Απρίλη. Κάντε έλεγχο για τυχόν αφιδοειδή έντομα (μελίγκρες -φυτόψειρες) που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στον κήπο μας ή στον λαχανόκηπο μας. Αν πήρατε το χριστουγεννιάτικο σας δέντρο σε γλάστρα τότε φυτέψτε το κάπου έξω και δώστε του χώρο να μπορέσει να μεγαλώσει.
Αυτά για τον μήνα αυτό, τα λέμε τον επόμενο μήνα!
° VAMA GARDENS
www.VAMAGARDENS.gr – τηλ.:697 9916035
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2018]