Η Γλυφάδα γιορτάζει τα Χριστούγεννα 2017

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Α. Από Οικονομικής Πλευράς

Οι γιορτές έχουν τη δική τους χάρη και με ανυπομονησία τις αναμένουν πολλοί, ο καθένας από την δική του οπτική πλευρά. Οι καταστηματάρχες για να κινηθεί η αγορά, οι μισθωτοί για να εισπράξουν το δώρο Χριστουγέννων, οι μαθητές για να απολαύσουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές με το κλείσιμο σχολείων και φροντιστηρίων, οι νοικοκυρές για να στολίσουν το σπίτι και να ετοιμάσουν τα παραδοσιακά εδέσματα κ.ο.κ.
Στο πλαίσιο των εορτών εκτός από τα σπίτια και τα καταστήματα, βάζει τα γιορτινά του και ο Δήμος ώστε να δημιουργήσει ένα εορταστικό κλίμα και να ανεβάσει τη διάθεση των πολιτών – κατοίκων, δημοτών και επισκεπτών – και να αλλάξει την εικόνα της καθημερινότητας προς το καλύτερο.
Φέτος ο Δήμος της Γλυφάδας στόλισε νωρίτερα από τις προηγούμενες δύο χρονιές που κινδύνευε παραμονές Χριστουγέννων να μείνει αστόλιστος και σκοτεινός. Φέτος πρώτος μερίμνησε και έβαλε τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στις κολώνες του Δήμου δίδοντας από τις αρχές του Δεκέμβρη το μήνυμα ότι έφθασαν τα Χριστούγεννα.
Πόσο όμως στοίχισε αυτό στους δημότες; Καθώς εκείνοι είναι που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους λοιπούς δημοτικούς φόρους. Η απάντηση είναι σύνθετη καθώς ο Δήμος κάθε χρόνο προμηθεύεται εορταστικό διάκοσμο αφού κάποια στολίδια που φυλάγονται μπορεί το προηγούμενο διάστημα να χαλάσουν ή να πολυκαιρίσουν. Αρκεί να πούμε λοιπόν ότι φέτος – ανεξαρτήτως δηλαδή των όποιων στολιδιών είχε στην αποθήκη του ο Δήμος από τις προηγούμενες χρονιές – δαπάνησε για την προμήθεια εορταστικού διάκοσμου 74.350,40€ ενώ για την τοποθέτηση και αποξήλωση του Εορταστικού Διάκοσμου η δαπάνη ήταν 74.028€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σύνολο 148.378,40€.
Κατά το μήνα Δεκέμβριο ο Δήμος διοργάνωσε μια και μόνη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, τη μουσική παράσταση «Γοργόνες και μάγκες» που είχε ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες όμως στο δημοτικό ταμείο στοίχισε 21.824,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Για την ίδια εκδήλωση προϋπολογίστηκε δαπάνη από το ΝΠΔΔ «ΚΑΠΠΑ» για πανό και αφίσες, 405,00€ και 840,00€ (μη συμπ/νου ΦΠΑ) αντίστοιχα.

Β. Από Κοινωνικής Πλευράς

Η μόνη κίνηση για την οποία ο Δήμος δε δαπάνησε χρήματα ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ύπαρξη του Χριστουγεννιάτικου χωριού στο κέντρο της πόλης, καθώς ο Δήμος μίσθωσε το χώρο των δύο νησίδων πάρκινγκ έναντι ποσού 6.000€.
Δε θα σταθούμε σε αυτό το σημείο κατά πόσο η μίσθωση αυτή έγινε με όσα ορίζει η νομοθεσία αφού δεν τηρήθηκαν τα περί δημοσίευσης στον τύπο βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Γι’ αυτούς τους ελέγχους υπάρχουν τα αρμόδια όργανα ώστε να ασκήσουν έλεγχο και να αποφανθούν αν γίνονται όλα σύννομα από τη δημοτική αρχή ή όχι.
Εμείς θα σταθούμε στις μαρτυρίες των πολιτών που επικοινώνησαν με την εφημερίδα λέγοντας ότι το χωριό αυτό στήθηκε πρόχειρα από το Δήμο Γλυφάδας και χωρίς δεύτερη σκέψη. Που το βασίζουν αυτό; Μας απάντησαν πως η φετινή κίνηση του Δήμου που έκλεινε δύο πάρκινγκ του Δήμου αντί για ένα έφερε ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης που αποδεικνύεται ανεπαρκές να καλύψει την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τις καθημερινές πόσο μάλλον με τον φόρτο των εορτών. Επίσης μας είπαν ότι θα έπρεπε ο Δήμος να τοποθετήσει την όποια δραστηριότητα στην παραλία ώστε να μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να κινηθεί άμεσα και χωρίς προβλήματα. Μεγάλη δυσαρέσκεια υπήρξε όταν το πρωινό της Κόκκινης Κυριακής σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις έκλεισαν ξαφνικά και χωρίς καμία ενημέρωση οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης και αυτοί πάλι χωρίς να έχει μελετηθεί το πως θα κινηθούν τα οχήματα περιφερειακά αυτής με αποτέλεσμα να πήξουν στην κίνηση σταματημένοι οι οδηγοί και ανήμποροι να πλησιάσουν στα σπίτια τους. Οι δε καταστηματάρχες αντί να δουν την αγορά να κινείται, με την ύπαρξη του χωριού που κατέλαβε ζωτικά σημεία στάθμευσης και σε συνδυασμό με την έλλειψη της αστυνόμευσης στο κέντρο της πόλης έβλεπαν τους πλανόδιους να περιφέρονται ανενόχλητοι και να πουλούν προϊόντα κάνοντας ανταγωνισμό στους καταστηματάρχες. Επίσης οι ίδιοι με τα οχήματά τους καταλάμβαναν τις ελάχιστες θέσεις που υπήρχαν διαθέσιμες στα υπόλοιπα δύο πάρκινγκ. Υπήρξαν και εκείνοι που χαρακτήρισαν παραφωνία το στήσιμο του Χριστουγεννιάτικου χωριού στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό είπαν με τον τόσο εκλεπτυσμένο εορταστικό διάκοσμο στην Γλυφάδα.
Αυτές τις απόψεις θα έπρεπε η δημοτική αρχή να τις λάβει υπόψιν της καθώς όσες ενέργειες γίνονται έχουν ως προτεραιότητα τους πολίτες και αυτοί θα πρέπει να είναι και οι πρώτοι ευχαριστημένοι από τις ενέργειες αυτές. Αν δεν είναι τότε κάτι πρέπει να διορθωθεί.
Δεν φρόντισε η δημοτική αρχή να επικοινωνήσει με τους ενδιαφερόμενους ώστε να μην υπάρχουν αρνητικά στην όλη εορταστική προσπάθεια. Στο ρεπορτάζ του «Παλμού» ακούστηκαν προτάσεις που ήταν πιο ενδεδειγμένες και θα είχαν καλύτερη απόδοση χωρίς να δημιουργούνε εμπόδια στην αγοραστική κίνηση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2018]

Scroll to Top