Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αθανάσιος Μαρτίνος 1 & 2»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Παρουσία του ΠτΔ εγκαινιάστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο στο Καπανδρίτι

Μια νέα φιλόξενη μονάδα δύναται να βρουν άνθρωποι με υστέρηση ή σύνδρομο Down στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αθανάσιος Μαρτίνος 1 & 2», του Ιδρύματος Περίθαλψης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Βαρνάβα Αττικής.
Τα εγκαίνια της νέας υποδομής τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης, 4 Ιουνίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας πως είναι ένα όραμα πολλών ετών που βρήκε ανταπόκριση και προχώρησε. «Η Εκκλησία δεν κοιτά πρόσωπα, ομάδες και παρατάξεις. Μολονότι υπάρχουν διάφοροι που διαστρέφουν τα πράγματα. Για εμάς όλοι είναι πιστοί και παιδιά της Εκκλησίας».
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την συγκίνησή του για την εκδήλωση, ενώ αναφέρθηκε στον μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Κλεόπα, ο οποίος, «έθεσε το θεμέλιο, το ξεκίνημα» και εξασφάλισε για την Εκκλησία «με τους δικούς του κόπους, αλλά και όλης της αδελφότητας, αγόρασε σιγά –σιγά όλη αυτήν εδώ την έκταση, που έφτασε περίπου τα 160 στρέμματα, χωρίς να κρατήσουν τίποτε για τους εαυτούς τους».
Έκανε, επίσης, αναφορά στον Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο, στον οποίο «ανήκει δικαιωματικά, ποιμαντικά η επαρχία» και «ο οποίος», όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν έχει αντίρρηση να συνεργαστούμε από κοινού για το καλό της Εκκλησίας και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που υποφέρουν».
Έκανε λόγο, ακόμη, για τις οικογένειες με παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση και αναφέρθηκε στην αγωνία των γονιών τους για το ποιος θα τα φροντίσει όταν οι ίδιοι φύγουν από αυτό τον κόσμο, για να τους διαβεβαιώσει ότι «αυτός ο χώρος προσφέρεται». Στην συνέχεια, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και στην προσφορά του Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του που «ανέλαβαν και είπαν ότι ‘’αυτό θα το τελειώσουμε εμείς’’». Τους ευχαρίστησε, γιατί «χάρη στη δική τους προσφορά είμαστε σε αυτόν τον χώρο» και τους ευχήθηκε «ο Θεός να τους ενισχύει, να τους δίνει αντίδωρο».

ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÔÙÍ ÓÔÅÃÙÍ ÕÐÏÓÔÇÑÉÆÏÌÅÍÇÓ ÄÉÁÂÉÙÓÇÓ “ÁÈÁÍÁÓÉÏÓ ÌÁÑÔÉÍÏÓ 1 & 2” ÔÏÕ ÉÄÑÕÌÁÔÏÓ ÐÅÑÉÈÁËØÅÙÓ ÁÔÏÌÙÍ ÌÅ ÍÏÇÔÉÊÇ ÓÔÅÑÇÓÇ ÊÁÉ ÓÕÍÄÑÏÌÏ DOWN “ÌÁÑÉÁ ÊÏÊÊÏÑÇ” ÁÐÏ ÔÏÍ ÐôÄ ÐÑÏÊÏÐÇ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏ ÊÁÉ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ (EUROKINISSI/ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ)

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο στην ανταπόκριση που βρήκε από την Περιφέρεια Αττικής, «και είναι μια ευκαιρία να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Εκκλησία δεν κοιτάζει μόνο πρόσωπα, δεν κοιτάζει ομάδες, δεν κοιτάζει παρατάξεις, μολονότι διάφοροι διαστρέφουν τα πράγματα. Για εμάς, όλοι είναι πιστοί, παιδιά της Εκκλησίας». Επίσης, μίλησε για την ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας στο εν λόγω εγχείρημα και άλλων Υπηρεσιών. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κ. Δούρου που «όταν είδε το πρόγραμμα, ενθουσιασμένη έβαλε την υπογραφή της».
Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «όλος αυτός ο χώρος προορίζεται να γίνει σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά», αλλά και ότι θα υπάρξουν και άλλες δομές για τη φροντίδα τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, επισημαίνοντας πως «Αυτό το κέντρο είναι ένα μήνυμα στην δική μας εποχή. Μας λέει ότι η Εκκλησία, η Πολιτεία και ο ιδιωτικός φορέας όταν μονοιάσουν και συνεργαστούν μπορούν να κάνουν πολλά τέτοια πράγματα».

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους δωρητές και ευεργέτες.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιλώντας για τον δωρητή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, αλλά και για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τόνισε πως «Ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της ισότητας, σημαίνουν ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο άνθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες».
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά του ευπατρίδη, όπως τον χαρακτήρισε, Αθανάσιου Μαρτίνου, και υπογράμμισε ότι αποτελεί παράδειγμα τόσο εκείνος όσο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για όλους τους Έλληνες.
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα είναι και τώρα και στο μέλλον, αρωγός και συμπαραστάτης της πρωτοβουλίας, την οποία με γενναιότητα και γενναιοδωρία έχουν αναλάβει και έκανε λόγο για ένα οφειλόμενο χρέος, απέναντι σε μια δράση, που, μέσ’ από τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη, υπηρετεί, στο ακέραιο, τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
«Γιατί ο πολιτισμός μας, αλλά και ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, εκεί στηρίζονται: Στον άνθρωπο. Επιπλέον δε η δραστηριότητά σας είναι υποδειγματική, διότι ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που ο Ανθρωπισμός και η αρχή της ισότητας επιβάλλουν για όλα εκείνα τα άτομα, τα οποία εμφανίζουν νοητική υστέρηση ή σύνδρομο Down» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά του διότι όπως είπε «σε δύσκολους καιρούς για την χώρα μας, λειτουργούν ακόμα αρχές και αξίες. Η κοινωνία μας έχει στηρίγματα και δεν κινδυνεύει να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός», ενώ εξήρε το μεγάλο έργο της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι «αν τούτος ο τόπος σε αυτήν εδώ την κρίση κατάφερε να ορθοποδήσει, εν πολλοίς το οφείλει στην Εκκλησία και την οικογένεια. Και αυτό δεν είναι συντηρητισμός».
Μετά την Ακολουθία του αγιασμού ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Κόκκορη” αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος, αλλά και της συγκεκριμένης δομής, ενώ ευχαρίστησε τους δωρητές, ευεργέτες, αλλά και τους εθελοντές. Ακολούθως παρουσιάστηκε ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις του Ιδρύματος.
Ο διευθυντής του «Ιδρύματος Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down Μαρία Κόκκορη»» αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης αναφερόμενος στο νέο στολίδι του Ιδρύματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι ο σπόρος που φυτέψαμε πριν δέκα χρόνια και πλέον έγινε δεντράκι, ένας κήπος που ανθίζει και που ξεβοτανίζουμε να μην τον πνίξουν τα αγριόχορτα όπως ο φόβος για το αύριο, ο θυμός ή ο κοινωνικός ρατσισμός για τα παιδιά». Ο π. Νικόδημος αναφέρθηκε σε όλη την πορεία προόδου των εργασιών και δημιουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης «Αθανάσιος Μαρτίνος 1 + 2», ενθυμούμενος τον μακαριστό Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιοδος κυρό Κλεόπα και ευχαριστώντας όλους τους δωρητές και ιδιαιτέρως τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο με την σύζυγό του, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν περιορίστηκε στους δικούς του ανθρώπους για συνεργάτες και έκανε ανατροπές γιατί μοναδική του έγνοια είναι η πρόοδος του έργου της Εκκλησίας μας».
Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκαν στους ξενώνες όπου συνομίλησαν με τους ασθενείς.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν πλήθος πολιτικών, η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλοχιος, ο επιχωριος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος, δεκάδες ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκατοντάδες κόσμου.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Ιουνίου 2019]

Scroll to Top