Στα προ ημερησίας θέματα συζητήθηκε κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δημήτρης Δαβάκης το τι μέλλει γενέσθαι με το «Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο». Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Δαβάκης τόνισε ότι έχει εξελιχθεί σε μια απέραντη χωματερή και έργα που είχαν προαναγγελθεί δεν βλέπει να ξεκινούν.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εστίασε στη χρονοβόρα δικαστική διαδικασία που όμως μετά από 28 χρόνια και 3 αποφάσεις δικαστηρίων καθορίστηκε ως φορέας διαχείρισης του ιδρύματος ««Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο» ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών (3047/2019). Συγκεκριμένα, μετά από σχετική αίτηση του Δήμου, εκδόθηκε απόφαση που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Κρίνεται ως επωφελέστερος τρόπος αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας του διαθέτη Νικόλαου Διαμαντόπουλου, υπέρ κοινωφελούς σκοπού, ορίζοντας ως φορέα διαχείρισης του υπό σύσταση Ιδρύματος – Γηροκομείου με την επωνυμία «Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο» τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ώστε αυτός με δική του επιμέλεια και δαπάνες να μεριμνήσει για την ανοικοδόμηση και λειτουργία του ανωτέρω Γηροκομείου».
Για να μπει όμως στη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας το γηροκομείο απαιτείται να προηγηθούν άλλες ενέργειες. Προτεραιότητα είναι η δημιουργία ιδρύματος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Κατόπιν η Αποκεντρωμένη που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των όρων που θα αναφέρονται στο καταστατικό λειτουργίας, στο πως αυτό θα διοικείται και θα οργανώνεται πρέπει να εκδώσει απόφαση. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξήγησε ότι σήμερα έχουν ολοκληρώσει το προσχέδιο όμως αναμένουν και τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης προκειμένου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με το καταστατικό του ιδρύματος. Στη συνέχεια θα πρέπει ο Δήμος να κάνει διαγωνισμό για την μελέτη του γηροκομείου και να προϋπολογιστούν τα χρήματα που θα χρειαστούν για την κατασκευή του ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι. «Με την ελληνική πραγματικότητα θα χρειαστούν 3 – 4 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι για να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία ο Δήμος ήδη αναζητά από επιφανείς πολίτες τη συνδρομή τους ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων η δομή να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2020. «Θα είναι για εμάς ένα κοινωνικό όπλο το δημοτικό γηροκομείο που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής», είπε με χαρά και τόνισε ότι από όλους τους Δήμους της χώρας λιγότεροι από 22 διαθέτουν δημοτικό γηροκομείο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Δεκεμβρίου 2019]