«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» και σε περιβάλλον ασφαλές
Zητήματα ασφάλειας για τους μικρούς και μεγάλους αθλητές του Στίβου εκθέτει σε επιστολή του προς το Δήμαρχο της Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου και τον Τομεάρχη Αθλητισμού Περικλή Δορκοφίκη ο Γυμναστικός Σύλλογος της Γλυφάδας. Στην επιστολή αυτή – που εστάλη στις 18 Οκτωβρίου – εκφράζει με αγωνία τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την ενέργεια της δημοτικής αρχής να ανοίξει και δεύτερη είσοδο στο δημοτικό στάδιο. Όσοι για χρόνια αθλούνται στο γήπεδο του στίβου γνωρίζουν ότι η κεντρική είσοδός του είναι από την Ζέρβα. Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επαρκή φωτισμό κάνοντας το σημείο ασφαλές για τους πεζούς και τα διερχόμενα οχήματα. Επίσης, η είσοδος αυτή επειδή είναι σε κεντρικό σημείο είναι πιο εύκολα προσβάσιμη και παρέχει και τη δυνατότητα στάθμευσης προσωρινής ή διαρκείας.
O ΠΑΛΜΟΣ μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ για να δει αν τα όσα αναγράφονται στην επιστολή του ΓΣ Γλυφάδας είναι αληθή. Φτάσαμε λοιπόν στην κεντρική είσοδο του δημοτικού σταδίου, είδαμε την ειδική σήμανση που λέει τις ώρες που είναι ανοιχτό και τις γενικές οδηγίες χρήσης του γηπέδου και μπήκαμε μέσα ανενόχλητοι. Και το τονίζουμε αυτό. Κανείς δε μας ρώτησε αν είμαστε αθλητές, ή αν έχουμε κάποιο παιδί να παραλάβουμε που τελείωσε το άθλημα, ή τι ακριβώς επιθυμούμε από την επίσκεψή μας στο χώρο. Ένα κουβούκλιο για φύλακα είχε μεν φώτα, όμως δεν είχε κανέναν άνθρωπο εντός του. Σε παλιότερη επίσκεψή μας – προ μερικών ετών – είχαμε συναντήσει ένα φύλακα τις απογευματινές ώρες. Σήμερα ο φύλακας αυτός δεν υφίσταται ως θέση. Έχει μείνει μόνο το κουβούκλιο. Προχωρήσαμε στο χώρο και είδαμε άτομα κάθε ηλικίας να αθλούνται. Εκεί και οι σύλλογοι και οι προπονητές αυτών.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όντως ήταν ανοιχτή άλλη μια είσοδος του γηπέδου αυτή που βρίσκεται επί της Άλσους. Αν και τα φώτα του γηπέδου ήταν δυνατά, δεν ήταν ταυτόχρονα και επαρκή για να φωτίσουν το σκοτεινό δρόμο της Άλσους. Φτάσαμε στη δεύτερη πόρτα, είδαμε κάποιους κώνους σήμανσης, την πόρτα διάπλατα ανοιχτή και κανέναν να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο. Όσοι ώρα ήμασταν εκεί υπήρξαν αθλητές και γονείς που έφευγαν είτε από τη μια είτε από την άλλη έξοδο. Όλοι τους ανενόχλητοι.
Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο της μη φύλαξης των αθλητικών χώρων δεν είναι σημερινό. Σήμερα όμως γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν οι παριστάμενοι αντί να έχουν στο νου τους μόνο μια είσοδο και έξοδο του γηπέδου πρέπει να επιβλέπουν δύο. Σε ένα τεράστιο χώρο με τόσο κόσμο να πηγαινοέρχεται.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος της Γλυφάδας που έρχεται να κρούσει το καμπανάκι για να προλάβει τυχόν απρόοπτα γεγονότα και να διαφυλάξει όσο μπορεί τους αθλητές του σωματείου του αλλά και τους υπόλοιπους αθλούμενους του χώρου στην επιστολή του προς τη δημοτική αρχή ζητά να οριστεί μια εκ των τριών εισόδων που υπάρχουν στο Στάδιο ως η μοναδική είσοδο σε λειτουργία. Ιδανικό για όλους βέβαια θα ήταν ο Δήμος να παράσχει μόνιμο φύλακα, επειδή όμως ο Σύλλογος αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της εποχής αντιπροτείνει να μείνει ανοιχτή η μια από τις τρεις εισόδους, διότι έτσι θα προφυλαχτεί ο χώρος καλύτερα. Ακόμη κι αν δεν είναι αυτή της κεντρικής οδού.
Σε συνομιλία που είχαμε με αθλητές και γονείς, μας κατήγγειλαν πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι αθλητές μικροί και μεγάλοι έχουν πέσει θύματα κλοπών ή ηδονοβλεψίας. Επιβάλλεται να φυλάσσεται ο χώρος, επιβάλλεται να έχει επαρκή φωτισμό περιμετρικά το στάδιο ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα και να είναι ασφαλής η άθληση και η παραμονή όλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματεία αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν το χώρο. Εκείνοι ανταποκρίνονται όμως εξαρτάται και από τον γενικότερο φόρτο τους το πόσες ώρες ή λεπτά θα καταφέρουν να αφιερώσουν σε αυτό έργο.
Ο προπονητής του ΓΣ Γλυφάδας κ. Χάτζος σε δήλωσή του μας ανέφερε ότι «Ο Γ.Σ. Γλυφάδας – Στίβος είναι στα 10 καλύτερα πανελλαδικά σωματεία και έχει πρωταθλητές που έχουν διακριθεί σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο. Θέλω μόνο να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους και αρχές και τους τωρινούς και τους προηγούμενους που έχουν θητεύσει, για ότι έχουν προσφέρει στο ΓΣ Γλυφάδας».
Τα κακά του χάλια έχει το γήπεδο
Μπορεί η επίσκεψή μας στο χώρο να έχει να κάνει με την ασφάλεια και τη φύλαξη του γηπέδου όμως δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το στάδιο παραμένει εγκαταλειμμένο. Τουλάχιστον δεκαοχτώ τρύπες έχει το ταρτάν στο οποίο αθλούνται εκατοντάδες δημότες και κάτοικοι από τη Γλυφάδα και τους όμορους Δήμους της Αττικής. Αυτό δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι θέμα υγείας. Πολλοί αθλητές έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όταν κατά λάθος το πόδι τους βρέθηκε στην τρύπα του ταρτάν. Μπορεί χιουμοριστικά να σκεφτήκαμε ότι ο Δήμος σκέφτεται να το μετατρέψει σε γήπεδο του γκολφ για να αφήνει τις τρύπες άφτιαχτες, όμως αστεία δε σηκώνει η υγεία κανενός. Επίσης στέγαστρα στο χώρο είχαν τοποθετηθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Κίνηση θετική όμως μισή. Γύρω από τις κολώνες επιβάλλεται να μπουν προστατευτικά αφρολέξ μαξιλάρια γιατί αν πέσει πάνω ένα αθλητής που τρέχει θα χτυπήσει άσχημα. Επίσης είδαμε καλώδια να προεξέχουν από τις κολώνες φωτισμού σε χαμηλό ύψος κάτι εξίσου επικίνδυνο. Όλα αυτά τα καταγράφουμε για να βελτιωθούν και όχι για να μπουν στο στόχαστρο τα σωματεία ή η δημοτική αρχή.
Πρόταση του «Παλμού»
Η πρόταση του ΠΑΛΜΟΥ είναι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταδίου να υπάρχει φύλαξη από τη δημοτική αστυνομία που να μπορεί κατά αυτό τον τρόπο να προστατεύει τους αθλούμενους. Επίσης να υπάρχει κάρτα εκδιδόμενη από τα δύο σωματεία ή από όποιον άλλον έχει άδεια να αθληθεί στο χώρο ώστε να επιδεικνύεται κατά την είσοδο. Να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα που δεν έχει λόγο να βρίσκεται στο γήπεδο.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Νοεμβρίου 2017]