Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αντιμέτωποι με την οργή των ψαράδων της Βάρκιζας…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ενταση, διαπληκτισμοί και οργή χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Τετάρτη 1η Μαρτίου, από την παρουσία στην αίθουσα μιας μεγάλης ομάδας ψαράδων του Αλιευτικού Καταφυγίου της Βάρκιζας που διαμαρτύρονταν για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να τους επιβάλει τέλη ελλιμενισμού.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην εισήγησή του έκανε λόγο για “απόφαση μονόδρομο”,
τονίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο Δήμος και οι υπάλληλοί του ξεσκονίζονται από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που ερευνούν, μετά από καταγγελίες, το καθεστώς λειτουργίας του Αλιευτικού Καταφυγίου. “Προσπαθούμε να μπαλώσουμε την κατάσταση για να μην έχει ευρήματα η έκθεση των Επιθεωρητών” είπε επί λέξει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σημειώνοντας ότι στην ερώτηση των ελεγκτών για ποιο λόγο δεν επιβάλλονται τέλη ελλιμενισμού στους επαγγελματίες ψαράδες της Βάρκιζας, οι νομικοί του Δήμου δεν βρήκαν κανένα έρισμα στη νομοθεσία και τη νομολογία.
Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους τόνισε κατ’ επανάληψη ότι αν η έκθεση ελεγκτών υπογραμμίσει την έλλειψη επιβολής τελών, υπάρχει ο κίνδυνος οι σύμβουλοι και οι υπάλληλοι να βρεθούν υπόλογοι στη δικαιοσύνη επί ποινή καταλογισμού σε αυτούς του ποσού που έχει χάσει το δημόσιο ταμείο. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είπε ακόμη ότι το ποσό που θα επιβληθεί στους ψαράδες θα είναι συμβολικό, 20 ευρώ τον χρόνο, και δεσμεύτηκε ότι στη δική του θητεία τα τέλη δεν θα αυξηθούν. Ακόμη, υπονόησε ότι μετά τη λήψη της απόφασης που θα είναι κάτι σαν …στάχτη στα μάτια των Επιθεωρητών, η δημοτική αρχή θα λάβει αντίμετρα που θα ακυρώσουν το χαράτσι: “Μπορούμε να βρούμε άλλες ρυθμίσεις για να έρθει στο λιμάνι η ηρεμία”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν μπορεί να επεκταθεί δημοσίως περισσότερο αλλά όλοι καταλαβαίνουν τι εννοεί.
Τίποτα από αυτά δεν έπεισε τους ψαράδες που φάνηκαν αποφασισμένοι να παλέψουν για να ακυρώσουν το μέτρο. Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Βάρκιζας, Γιάννης Γιαννακουδάκης πήρε το λόγο και διερωτήθηκε αν οι επιθεωρητές έχουν κάποια διάταξη που να αναφέρει ότι πρέπει να πληρώνουν. “Κυνηγάτε το Σύλλογο, μας στέλνετε στην κρεμάλα” ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου, κ. Παππά, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τη δημοτική αρχή ότι η όλη απόφαση να σταματήσει η ατέλεια ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς να αφήσει χρόνο στους ψαράδες να διερευνήσουν και οι ίδιοι το θέμα νομικά.
Ο φόβος των αλιέων είναι ότι το συμβολικό αυτό ετήσιο τέλος των 20 ευρώ δεν είναι παρά η αρχή για το διαρκές χαράτσωμά τους. “Τα 20 ευρώ αύριο θα γίνουν 100 και μεθαύριο 1.000”, φώναζαν προς τον Δήμαρχο. “Σε κανένα άλλο αλιευτικό καταφύγιο από τα δεκάδες της χώρας δεν επιβάλλονται τέλη ελλιμενισμού στους επαγγελματίες”, ήταν το εύλογο επιχείρημά τους και η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι “κανένας άλλος Δήμος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο του ελέγχου”.
Αρκετές φορές από το ακροατήριο ακούστηκαν άνθρωποι που μεγαλοφώνως έλεγαν προς τους συμβούλους ότι αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης, ότι “για δύο εβδομάδες δεν είχαμε να πάρουμε ψωμί με την κακοκαιρία”… Σε κάποια στιγμή η ένταση οδηγήθηκε στα άκρα, όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο των 3Β, Μανώλης Λουδάρος, λογόφερε με κάποιους ψαράδες και στις σκάλες του δημαρχείου έπεσαν κάποιες …ψιλές. Στο στόχαστρο των ψαράδων βρέθηκε και ο Δημοσθένης Βαμβασάκης που οι αλιείς χαρακτήριζαν ως “αφεντικό του λιμανιού” χαρίζοντάς του διάφορους χαρακτηρισμούς. Ο πρώην αντιδήμαρχος πάντως δεν απάντησε, ούτε και τοποθετήθηκε.
Κατά την ψηφοφορία, η πρόταση του δημάρχου πέρασε με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 17 συμβούλων, που την έδωσε η παράταξη της πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση βρέθηκε “απέναντι”, με την παράταξη του Σπύρου Πανά να ψηφίζει “παρούσα” και τις υπόλοιπες “κατά”.
Στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Πανάς (Ανεξάρτητη Κίνηση) είπε ότι ο δήμαρχος ορθώς έκανε την εισήγηση ως ώφειλε αλλά κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να πάρει την πολιτική ευθύνη να κρατήσει μηδενικά τα τέλη.
Ο Δημήτρης Δαβάκης (Κύμα Ενωμένων Πολιτών) έκανε λόγο για ατελή και βεβιασμένη εισήγηση, ζητώντας αναβολή του θέματος.
Ο Θάνος Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) είπε πως η ατέλεια ισχύει παντού και ζήτησε από το σώμα “να στηρίξουμε την τελευταία επαγγελματική ομάδα πρωτογενούς παραγωγής στον Δήμο μας”.
Ο Δημοσθένης Δόγκας
(Δημοτική Βούληση) τόνισε πως “οτιδήποτε χαρακτηρίζεται παραδοσιακό πρέπει να είναι αφορολόγητο” και επανέλαβε τη θέση του να γίνει το Αλιευτικό Καταφύγιο της Βάρκιζας παραδοσιακό λιμάνι. “Είναι λάθος να ταράξουμε το status quo”, κατέληξε.
Ο Κώστας Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε πως η επιβολή του τέλους είναι μόνο “η αρχή του τέλους” καλώντας τους ψαράδες να διεκδικήσουν παντού δυναμικά την ακύρωση της απόφασης.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, οι ψαράδες αποχώρησαν φανερά απογοητευμένοι, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διοικητικό τουλάχιστον επίπεδο θα προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την ακύρωση της απόφασης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαρτίου 2017]

 

Scroll to Top