Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Σε δημόσια διαβούλευση ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ηλιούπολης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ξεκίνησε η Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Ηλιούπολης, και ο Δήμος καλεί όλους τους δημότες σε συμμετοχή και διάλογο. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Συντάξαμε ερωτηματολόγιο για την κωδικοποίηση και την απλούστευση των τεχνικών κειμένων καλώντας όλους τους δημότες να απαντήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά για την πόλη έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, όπως επίσης μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους δημότες και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Θα ολοκληρωθεί αφού ληφθούν υπ’ όψιν και οι απόψεις, προτάσεις και επισημάνσεις των πολιτών μέσω του ερωτηματολόγιου, του οποίου οι άξονες και τα μέτρα του Στρατηγικού Σχεδιασμού (Α’ Φάση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου) και συνοπτικό κείμενο με το πλαίσιο του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ηλιούπολης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ilioupoli.gr) και συγκεκριμένα στη διαδρομή Υπηρεσίες/Επιχειρησιακός Σχεδιασμός/Επιχειρησιακός Σχεδιασμός 2015-2019.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της πόλης συνδέεται με το όραμα για μια όμορφη πόλη με καθαρό περιβάλλον, με πολύ φως και πράσινο, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στο πλαίσιο της Έξυπνης Πόλης, με ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Πόλη με ισχυρή τοπική οικονομία και επιχειρηματική δραστηριότητα, πόλη παιδείας και πολιτισμού, πόλη της κοινωνικής αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της.
Οι μεγάλες επιλογές που θα σφραγίσουν την ταυτότητα της σύγχρονης Ηλιούπολης του μέλλοντος:
– ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.
Η Ηλιούπολη θα διασυνδέεται με το πολεοδομικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας με δύο γραμμές του ΜΕΤΡΟ, ενώ παράλληλα θα αναβαθμισθεί σημαντικά η περιοχή της Αγίας Μαρίνας.
– Η ΥΠΟΓΕΙΑ ΟΔΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.
Θα συνδέσει την Περιφερειακή Υμηττού (την Αττική Οδό) με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης που θα αναβαθμισθεί σε Λεωφόρο ταχεία κυκλοφορίας. Τεράστιας σημασίας έργο που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη και θα επιτρέψει την ολική αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου και των μεγάλων οδικών αρτηριών.
– ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ.
– ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΑΚΙ, ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Ολοκλήρωση κατασκευής των Σ2 & Σ3, και έναρξη κατασκευής του μεγάλου αγωγού από Αη Γιάννη Καρέα – Αναστάσεως – Νησάκι.
– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
– ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ.
– ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ.
– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΙΜΟΥ – ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ
– ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.
– ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ.
Διαπερνάει οριζόντια όλους τους τομείς και τις λειτουργίες της πόλης. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έξυπνη διαχείριση συστημάτων, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση και δικτύωση των πολιτών, ολοκληρωμένος άμεσος κεντρικός έλεγχος λειτουργίας και συντήρησης όλων των υποδομών της πόλης.
– ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΩΝ.
– ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.
– Συνεχής συντήρηση και βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού της σχολικής εκπαίδευσης.
– Υποστήριξη και ενίσχυση του δικτύου και των δράσεων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
– Διασφάλιση της καλής λειτουργίας και επέκταση των δομών κοινωνικής φροντίδας.
– Συντήρηση και επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στήριξη του αθλητισμού.
– Συνέχιση και στήριξη της υψηλού επιπέδου πολιτιστικής παραγωγής και της πολύπλευρης πολιτιστικής δραστηριότητας στον Δήμο.
3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
– Ανανέωση του εξοπλισμού της καθαριότητας.
– Ανάπλαση πεζοδρομίων και δημιουργία προσβάσεων ΑΜΕΑ στους δρόμους και τα Δημοτικά κτίρια.
– Συνεχής φροντίδα και ενίσχυση του πρασίνου.
– Προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
– Ενίσχυση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, διεύρυνση της κομποστοποίησης, ενίσχυση της ανακύκλωσης.
– Συνεχής προσπάθεια άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα αντιμετώπισης προβλημάτων και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ.
– Ψηφιακές εφαρμογές στη λειτουργία του Δήμου για μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.
– Συνετή, διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ώστε να συνεχίσει ο Δήμος να είναι οικονομικά υγιής και φερέγγυος.
5. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
– Δράσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
– Σύνδεση της ανακύκλωσης με ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
6. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.
– Απαιτείται να μελετηθούν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην Τοπική επιχειρηματικότητα από την ανάπλαση του Ελληνικού και την ανάπτυξη του Παραλιακού μετώπου, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες προσαρμογές για να υπάρξουν θετικές επιδράσεις και όχι αρνητικές παρενέργειες από την επένδυση του Ελληνικού.
– Οι μεγάλες αλλαγές που θα συντελεστούν στο θαλάσσιο μέτωπο, στη γειτονιά μας, ίσως καθιστούν περισσότερο σημαντική την ανάδειξη και αξιοποίηση του μετώπου του Υμηττού από τον ΣΠΑΥ, τον Δήμο Ηλιούπολης και τους άλλους παρά τω Υμηττώ Δήμους.
Το παραπάνω Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου της Ηλιούπολης, εν κατακλείδι, αποσκοπεί σε μια υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της πόλης. Η υλοποίησή του θα καταστήσει την Ηλιούπολη μια από τις ομορφότερες και ποιοτικότερες πόλεις του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και μάλιστα με το πλεονέκτημα να είναι πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας.
Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων από κάθε δυνατή εθνική και ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης είναι το μεγάλο στοίχημα πού πρέπει να κερδηθεί από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις ενεργές δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Φεβρουαρίου 2017]

Scroll to Top