Του Γιώργου Λαουτάρη
Γκάζια, πετροπόλεμος, ΜΑΤ και συλλήψεις. Εμπόλεμο σκηνικό έμοιαζε η Βάρκιζα το βράδυ της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, όπου δόθηκε και το ραντεβού για κόντρες με “φτιαγμένα” αυτοκίνητα.
Ήταν πραγματικά περίεργο το γεγονός ότι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης αυτής δημοσιοποίησαν μέσω Facebook το ραντεβού τους, κατορθώνοντας να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον 4.000 ενεργών χρηστών. “Σας περιμένουμε όλους χωρίς φασαρίες και χωρίς επιδείξεις μέχρι να μαζευτούμε” έγραφε η πρόσκληση. Και συνέχιζε για την ενδεχόμενη παρουσία της Αστυνομίας: “Οτιδήποτε σκηνικό γίνει με τα καρουμπαλάδικα παραμένουμε στον χώρο, θα τα πούμε εκεί”. Δεν μπορούσε παρά να φτάσει και στα κεντρικά της Ελληνικής Αστυνομίας η είδηση για την εξόφθαλμα παράνομη αυτή δραστηριότητα των αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλές ζωές στο δρόμο, όχι μόνο όσων εμπλέκονται άμεσα αλλά και εντελώς ανυποψίαστων περαστικών.
Το αρχικό σημείο συνάντησης, το γνωστό φανάρι του Ribas, αποκλείστηκε από νωρίς με μια διακριτική παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι διοργανωτές απτόητοι και προφανώς αδιάφοροι για την παρουσία της ΕΛΑΣ, μεταφέρθηκαν στη Βάρκιζα, στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου ξεκίνησαν τις επιδείξεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, το συμβάν μαγνήτισε εκατοντάδες θεατές από τη Βάρη και όλο το Λεκανοπέδιο.
Η κινητοποίηση της Τροχαίας Αττικής μόλις ξεκίνησαν οι επιδείξεις προκάλεσε αντιδράσεις από μια μερίδα των παριστάμενων. Αναφέρεται ότι πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο. Μέσα σε λίγα λεπτά κατέφτασε μια κλούβα των ΜΑΤ η οποία διέλυσε τη συγκέντρωση των περίπου 400 ατόμων και προχώρησε σε συλλήψεις.
18.000 ευρώ σε κλήσεις!
Η …συγκομιδή της Τροχαίας ήταν αρκετά πλούσια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, συνολικά διενεργήθηκαν 320 έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 197 παραβάσεις! Αναλυτικά, καταγράφηκαν: 11 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς, 4 για οδήγηση χάριν επίδειξης και εντυπωσιασμού, 4 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 1 για υπέρβαση ανώτατου ορίου ταχύτητας, 6 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 12 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 17 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 5 για ανασφάλιστα οχήματα, 3 για έλλειψη Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου Οχήματος, 9 για στέρηση άδειας οδήγησης και 125 λοιπές τροχαίες παραβάσεις.
Συνελήφθη μάλιστα ένας οδηγός μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, ενώ ενεργούσε συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς. Η μοτοσικλέτα του κατασχέθηκε, μαζί με την κάμερα που είχε πάνω στο κράνος του για να καταγράφει τα όσα έκανε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εισπράξει από όλες αυτές τις κλήσεις της Τροχαίας στη Βάρκιζα, ποσό 15-18 χιλιάδων ευρώ!
Συλλήψεις και ΕΔΕ για τα ΜΑΤ
Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν τριάντα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος και ένας υπήκοος Γεωργίας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι οι άνδρες των ΜΑΤ συμπεριφέρθηκαν με μεγάλη αγριότητα σε νεαρούς συγκεντρωμένους. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Αττικάρχης Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την επιχειρησιακή αντίδραση διμοιριών ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των συλλήψεων.
Παρών διακριτικά ο Δήμος
Ο δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συνάντηση για κόντρες επικοινώνησε με τον Διοικητή της Τροχαίας Αττικής και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, με τον οποίο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Ο δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση τέτοιων αντικοινωνικών φαινομένων και ζήτησε τη συνδρομή των αρχών.
Με δηλώσεις του στον “Παλμό Γλυφάδας” ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επισήμανε: “Πρόκειται για δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες για το κοινωνικό σύνολο και υποβαθμίζουν την περιοχή μας. Προσπαθούμε να τις απομακρύνουμε από τη Βάρκιζα, όπου κάθε καλοκαίρι και χωρίς σχετική ειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνονται διάφοροι, προκαλώντας όχληση και ατυχήματα”.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Φεβρουαρίου 2017]