Eπαληθεύτηκαν δυστυχώς οι φόβοι όσων εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα σχέδια της δημοτικής αρχής να γκρεμίσει το σημερινό Νηπιαγωγείο Βουλιαγμένης, μετά τη δημοσίευση των φωτορεαλιστικών απεικονίσεων από τη Μελέτη για την κατασκευή νέου κτηρίου.
Δυστυχώς, από το υλικό προς διαβούλευση απουσιάζει η Τεχνική Έκθεση που θα φώτιζε πλευρές της πρότασης για το νέο κτήριο, ενώ υπάρχουν αρχεία και σχεδιαγράμματα που απευθύνονται μόνο σε μηχανικούς. Κρίνοντας πάντως από τις εικόνες, είναι εμφανές ότι οι δομημένοι όγκοι μεγαλώνουν σημαντικά, καταλαμβάνοντας όλο σχεδόν το οικόπεδο της οδού Ιάσονος.
Οι ενστάσεις που έχει εκφράσει πλήθος κατοίκων της Βουλιαγμένης αλλά και γονείς με παιδιά που φοιτούν ή φοίτησαν στο όμορφο Νηπιαγωγείο της Βουλιαγμένης είχαν να κάνουν με το γραφικό χαρακτήρα της παλαιάς οικίας του Κωνσταντίνου και της Διδούς Ξανθία που δώρισαν στον τότε Δήμο Βουλιαγμένης. Πρέπει να είναι μία από τις τελευταίες παλιές μονοκατοικίες της περιοχής, πριν έρθει η επέλαση της αντιπαροχής. Το νέο κτήριο δεν διατηρεί τίποτα το παραδοσιακό (π.χ. κεραμοσκεπή).
Παράλληλα, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής προσθέτει στον χώρο μία ακόμη χρήση, αυτήν του Βρεφονηπιακού Σταθμού, “στενεύοντας” όμως το διαθέσιμο ελεύθερο χώρο. Το μεγάλο προτέρημα του σημερινού Νηπιαγωγείου Βουλιαγμένης είναι η πολύ μεγάλη του αυλή σε τρία επίπεδα, που έχουν διαμορφωθεί σήμερα ως δύο παιδικές χαρές. Οι ανοιχτοί αυτοί χώροι με την πρόταση των μελετητών εξαφανίζονται, αφήνοντας μόνο πίσω από το κτήριο μια λωρίδα για παιχνίδι και μικρά μεμονωμένα κομμάτια στις δύο πλευρές της οικοδομής.
Στην πρόταση κυριαρχεί το τσιμέντο και οι όγκοι, γεγονός που θα αλλάξει σημαντικά τη σημερινή γραφική εικόνα του Νηπιαγωγείου.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Ιουνίου 2017]