Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ProDeSA για την ενεργειακή αποδοτικότητα στην Νότια Αττική

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας, στον Άλιμο, στις 15 και 16 Μαΐου 2017, των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ProDeSa, που αφορά στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στην Νότια Αττική. Διοργανωτής της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν ο Δήμος Αλίμου. Οι εργασίες διήρκησαν δύο ημέρες και συμμετείχαν αντιπροσωπείες και από τους επτά Δήμους, με επικεφαλής τους δημάρχους Ανδρέα Κονδύλη (Αλίμου), Μαρία Ανδρούτσου (Αγίου Δημητρίου), Γρηγόρη Κωνσταντέλλο (Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης) και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο (Π. Φαλήρου).
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνικοί δήμοι επέτυχαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μέτρο ΕΕ22 – PDA του προγράμματος Horizon 2020, με τη συμμετοχή 13 φορέων από την Ελλάδα και το Βέλγιο.
Το έργο PRODESA «Ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στη νότια Αττική» χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα HORIZON 2020 και συγκεκριμένα το Μέτρο ΕΕ22 – PDA «Υποστήριξη για την ανάπτυξη έργων».
Ειδικότερα, το Μέτρο ΕΕ22 χρηματοδοτεί τις μελέτες των ενεργειακών επεμβάσεων και των δράσεων που είναι απαραίτητες για την ανεύρεση και διασφάλιση της χρηματοδότησής τους.
Ο Δήμος Αλίμου είχε την πρωτοβουλία να υποβάλει τη σχετική πρόταση συνεργαζόμενος με άλλους 6 δήμους τον Άγιο Δημήτριο, τη Γλυφάδα, τη Βάρη-Βούλα – Βουλιαγμένη, το Παλαιό Φάληρο, τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό και το Μαρούσι.
Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνεται και από άλλους φορείς που με την εξειδίκευσή τους θα βοηθήσουν στην επιτυχή υλοποίηση της πρότασης. Πρόκειται για το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), την εταιρεία Ευδίτη Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, το γραφείο νομικών συμβούλων Γ. Κελεμένης, την ΚΕΔΕ και τους δύο φορείς του εξωτερικού, Enfinity και European CrowdfundingNetwork.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιώσιμων λύσεων για την ενεργειακή ανακαίνιση 116 δημοτικών κτηρίων και η υλοποίησή τους μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων χρηματοδοτικών σχημάτων. Τα προς μελέτη και εφαρμογή νέα χρηματοδοτικά σχήματα θα συμπληρώνουν τις τυχόν δημόσιες επιχορηγήσεις με ιδιωτική χρηματοδοτική συμμετοχή, η οποία αποπληρώνεται με βάση την επιτυγχανόμενη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Επίσης, στόχος του έργου είναι να εφαρμόσει καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης για τη βελτίωση του οδοφωτισμού, με μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό.
Το έργο θα βοηθήσει τους δήμους να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους και ν’ ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, διευκολύνοντας οικονομικά την υλοποίηση αυτών των σημαντικών επεμβάσεων.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top