- Αναστέλλεται η απεργία στις λαϊκές αγορές
- Καίρια η παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου στο να βρεθεί λύση
Μετά από μια μεγαλειώδη κινητοποίηση των πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου έξω από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, η πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον αναστέλλεται, με τους πάγκους να στήνονται ξανά από την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου. Η κινητοποίηση, που χαρακτηρίστηκε από δυναμική παρουσία, πανό, συνθήματα και επιμονή για άμεση συνάντηση με τα Υπουργεία, οδήγησε σε γρήγορη και θετική εξέλιξη.
Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων είχε η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τους πωλητές και τους εκπροσώπους των Σωματείων. Η δράση του Υπουργού κρίθηκε άμεση, καίρια και ουσιαστική, καλύπτοντας το 99% των αιτημάτων που είχαν τεθεί.
Η διαδικασία περιλάμβανε δύο συναντήσεις: η πρώτη με τον Υπουργό Ανάπτυξης και η δεύτερη με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την ολοκλήρωση τους, οι εκπρόσωποι των Λαϊκών Αγορών ανακοίνωσαν εκτάκτως την αναστολή της απεργίας.
Με «λευκό καπνό» και άμεση δράση του Θεοδωρικάκου οι λαϊκές αγορές επιστρέφουν κανονικά – Αναστέλλεται η απεργία
Μεγαλειώδης συγκέντρωση των λαϊκών αγορών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου – όπως είχε προαναγγελθεί από τα Σωματεία – έξω από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών διεκδικώντας «το αυτονόητο. Ένας αγώνας επιβίωσης», όπως το χαρακτήρισαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα, παρά τον βροχερό καιρό.
Η κινητοποίηση δεν αρκέστηκε στις συγκεντρώσεις, τα πανό και τα συνθήματα, αλλά επιδιώχθηκε και συνάντηση με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών προκειμένου άμεσα να διευθετηθούν τα ζητήματα.
Λίγες ώρες ήταν αρκετές για να βγει «λευκός καπνός» και τελικά να παρθεί η απόφαση να ανασταλεί η πανελλαδική επ’ αόριστον απεργιακή κινητοποίηση των λαϊκών αγορών.
Έτσι από την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου οι πάγκοι στήθηκαν ξανά κατά τόπους και οι λαϊκές λειτούργησαν κανονικά σε όλη την χώρα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια καθώς η αντίδραση του ήταν εκτός από άμεση και καίρια και κάλυψε το 99% των αιτημάτων.
Έγιναν δύο συναντήσεις: η μια με τον υπουργό Ανάπτυξης και η άλλη με εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών. Αφού ολοκληρώθηκαν και οι δύο αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε εκτάκτως από τους εκπροσώπους των Λαϊκών Αγορών ότι η απεργία στις λαϊκές αγορές αναστέλλεται.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Άγγελος Δερετζης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Παραγωγών Παντελής Μόσχος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Επαγγελματιών Νίκος Σωτηρίου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του υπόλοιπου Αττικής Κώστας Στουραΐτης. Όλοι αναφέρθηκαν με θετικά λόγια στην συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Τα Σωματεία χαρακτήρισαν θετική την εξέλιξη στο σύνολο των αιτημάτων τους από το Υπουργείο Οικονομικών, σε νέα βάση: ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης προσαρμόζεται στα πραγματικά εισοδήματα, ενώ το ηλεκτρονικό τιμολόγιο προσαρμόζεται στα πραγματικά δεδομένα των λαϊκών αγορών, τόσο στο χωράφι όσο και στον πάγκο.
Σχολιάστηκε δε, ως απαράδεκτο για το Υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει την συγκέντρωση εδώ και μέρες και να μην έχει οριστεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο για να ακούσει τους πωλητές.
Τα αιτήματα των πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών
Σε σχετικό έντυπο της ΠΟΣΠΛΑ διατυπώνονται συνοπτικά τα αιτήματα:
- Τροποποίηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που επιβάλλει φόρους σε ανύπαρκτα εισοδήματα.
- Απόσυρση της πρόσθετης φορολόγησης 10% για την απασχόληση βοηθού.
- Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, γιατί οι λαικές αγορές λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο χωρίς μηχανογραφικές υποδομές.
- Μείωση του κόστους παραγωγής.
- 120 δόσεις για τα χρέη στο δημόσιο.
- Τροποποιήσεις του Ν. 4849/2021, ώστε οι λαικές αγορές να λειτουργούν με κανόνες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με νομοθετική πρωτοβουλία ενισχύουμε την λειτουργία των λαϊκών αγορών προς όφελος των καταναλωτών»
- Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών

Στην συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για την ενίσχυση του θεσμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ως επιστέγασμα ενός ουσιαστικού διαλόγου που κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει έτοιμη τη νομοθετική πρωτοβουλία που ενισχύει ριζικά την λειτουργία των λαϊκών αγορών, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα γραφειοκρατίας και διευκολύνοντας έμπρακτα την είσοδο νέων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
- Εισάγεται η πλήρης ψηφιοποίηση των αδειών και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, την υλοποίηση της προκήρυξης όλων των κενών θέσεων, την καθιέρωση ηλεκτρονικής κλήρωσης και τη δημιουργία μιας εξελιγμένης Ψηφιακής Πύλης Λαϊκών Αγορών.
- Προβλέπεται ο καθορισμός ανώτατου ημερήσιου τέλους και η αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων όπως η αμοιβαία αλλαγή θέσης και λαϊκής αγοράς, η βελτίωση θέσης, η μεταβίβαση, η εργασιακή υποστήριξη και αναπλήρωση κα.
- Θεσμοθετείται ποσοστό 10% για εποχικές θέσεις σε κάθε λαϊκή αγορά για παραγωγούς και η δημιουργία λαϊκών αγορών παραγωγών, με πρωτοβουλία και συμφωνία δήμων και φορέων λειτουργίας.
Επιπλέον, με κινήσεις όπως η κατάργηση της υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση των αδειών τον Δεκέμβριο του 2024, το Υπουργείο Ανάπτυξης διασφάλισε την απρόσκοπτη εργασία τους, αποτρέποντας τον κίνδυνο απώλειας της δουλειάς τους λόγω χρεών.
Δηλώσεις των εκπροσώπων
Ο Νίκος Σωτηρίου, Πρόεδρος Παννατικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον κ. Θεοδωρικάκο συμφωνήσαμε σε όλα, ήταν ένας διάλογος 4 μηνών. Το 99% ξαναγύρισε στις λαϊκές αγορές, κάτι που μας είχαν πάρει από το 2021. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε το πρώτο βήμα, φάνηκε ένας ειλικρινής διάλογος, μια διάθεση να λυθούν ζητήματα. Έπρεπε να γίνει απεργία δυστυχώς για να καταλάβουν. Σε κάποια προϊόντα είδαμε ότι είναι ανέφικτο, είδαμε ότι κάποιοι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για το δικό μας πρόβλημα, υπήρξαν κάποια κενά και σε ορισμένους συναδέλφους δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Λέμε για το δελτίο αλλά δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε επειδή το μαγαζί μας είναι το αυτοκίνητο και η έδρα μας το σπίτι μας, να «τιμωρούμαστε». Αναστείλαμε την απεργία και ελπίζουμε για τις θετικές εξελίξεις σε διαφορετική περίπτωση θα επανέλθουμε με κινητοποιήσεις».
Ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε δηλώσεις του εστίασε σε δύο βασικά αιτήματα που τέθηκαν επί τάπητος εξηγώντας τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο μερών:
«Το 1ο αφορά το Ψηφιακό δελτίο αποστολής, δεν καταργείται η μεταρρύθμιση αυτή καθεαυτή, δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο. Συμφωνήθηκε να δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής και να δει η ΑΑΔΕ πως θα απλοποιηθεί η διαδικασία για να μην ταλαιπωρηθεί ο κάθε παραγωγός.
Δεν υπάρχει διάθεση «τιμωρίας», δεν έχουμε στόχο συγκρουσιακό, αλλά να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό που έγινε άλλωστε αποδεικνύει πως όταν υπάρχει διάλογος και καλή διάθεση βρίσκεται και η λύση.
Το 2ο αφορά το τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Ακούσαμε το βασικό επιχείρημα ότι δεν εργάζονται και τις 365 ημέρες του χρόνου, αλλά μπορεί τις 200».
Η αναστολή της απεργίας σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς και πωλητές των λαϊκών αγορών, με τη δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.







