Παρέλαβε τα σχέδια και τα τεύχη δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, αν και τα είχε ζητήσει να αποσταλούν ηλεκτρονικά, ο δημοτικός σύμβουλος Νατάλης Πέτροβιτς. Όχι μόνο θα γλύτωνε ο δήμος χρήματα από την αναπαραγωγή των σχεδίων, θα γλύτωνε και ο ίδιος τη μετάβασή του (τρις) στην Υπηρεσία εν μέσω κορωνοϊού. Αναφορά στο θέμα της πλατείας Νυμφών έκανε και κατά την παρέμβαση του (30 Νοεμβρίου) στην εισήγηση της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος. Απέστειλε την επομένη το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Αγαπητέ κύριε Δάγλα,
Σας ευχαριστώ για την παροχή σε έντυπη μορφή των σχεδίων και των τευχών δημοπράτησης που αφορούν στην ανακατασκευή της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη. Θα ήταν προτιμότερο να μου αποστείλετε ηλεκτρονικά τα αρχεία, για να εξοικονομηθούν πόροι του δήμου, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως όλες οι μελέτες υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.
Μελετώντας τα στοιχεία που μου παραδόθηκαν, θεωρώ πως υπάρχουν δύο ουσιώδεις ελλείψεις.
- Στο τιμολόγιο εργασιών και στον προϋπολογισμό του έργου υπάρχουν τα άρθρα και οι ποσότητες για την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης/καθιστικών από σκυρόδεμα ( ξυλότυποι, σκυρόδεμα, οπλισμός), δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ξυλότυπου και οπλισμού, ούτε τεύχος υπολογισμών για τις κατασκευές αυτές. Στο σχέδιο
αρχιτεκτονικών λεπτομερειών (Αρχ-06) υπάρχουν γεωμετρικά χαρακτηριστικά των καθισμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως κατασκευαστικά, αφού αφορούν μόνο τη θέση της τομής. - Για το φωτισμό της πλατείας δεν υπάρχει η αντίστοιχη μελέτη φωτισμού και τα φωτιστικά αφορούν την πρόταση της ομάδας μελέτης του 2017 (πχ. τεύχος προϋπολογισμού άρθρα 109-113). Σε ένα μόνον σχέδιο κάτοψης ηλεκτρολογικής μελέτης εμφανίζονται οι ιστοί δίχως να εμφανίζονται στις αρχιτεκτονικές κατόψεις, τομές και προοπτικά σχέδια. Στο σχέδιο λεπτομερειών των “φωτιστικών” εκτός των αγγλικών γραμματοσειρών, ο τρόπος στήριξης είναι ενδεικτικός και δεν ταυτοποιείται με καμία θεμελίωση ιστών. Εξάλλου δεν υπάρχουν οι θεμελιώσεις των ιστών σε κανένα σχέδιο.
Θεωρώ πως θα είναι δύσκολη η επίβλεψη των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα δίχως σχέδια και με ποιότητα σκυροδέματος C16/20 χωρίς να αναφέρεται η αναγκαιότητα προστασίας λόγω διαβρωτικού περιβάλλοντος.
Τέλος, πιστεύω πως πρέπει να αναθεωρηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου κατά το ποσό της δωρεάς από τον Αστέρα και να τροποποιηθεί αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του δήμου.
Στην περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί με προμήθεια υλικών, τότε θα πρέπει να υπάρξει
τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του δήμου.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή επιστημονική συνδρομή χρειασθείτε».
Με εκτίμηση,
Νατάλης Πέτροβιτς
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Κύμα Ενωμένων Πολιτών

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Δεκεμβρίου 2020]