Επί τάπητος το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Γλυφάδας
• Ραντεβού σε τρεις μήνες για την επόμενη φάση του ΓΠΣ έδωσε η διοίκηση με τους πολίτες
• Ένα ψήφισμα για τα εκτός σχεδίου
Τι πόλη θέλουμε; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Γλυφάδας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Και μαζί με αυτό δεν απαντήθηκαν και πολλά ακόμη ερωτήματα. Η συνεδρίαση που ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης είχε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Γλυφάδας στην επικαιροποιημένη πρότασή του επί του Β1 Σταδίου αποδείχτηκε στο τέλος της συνεδρίασης μια τυπική διαδικασία.
Εκ προοιμίου ο Δήμαρχος τόνισε ουκ ολίγες φορές ότι όσα θα παρουσιαστούν από το μελετητικό γραφείο της κ. Παπαγεωργίου δεν είναι όπως έχουν διαμορφωθεί στους μετέπειτα μήνες της διαβούλευσης. Εξήγησε στους παριστάμενους πολίτες ότι έχουν υπάρξει αλλαγές που όμως δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστούν στην παρουσίαση της Δευτέρας καθώς η διαδικασία προβλέπει την παραλαβή και γνωμοδότηση επί των προτάσεων της Β1 Φάσης της μελέτης «Μελέτη Αναθεώρησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» και ότι θα υπάρξει νεότερο ραντεβού για την τελική μορφή που θα πάρει το Γ.Π.Σ. και νέα διαβούλευση το επόμενο διάστημα.
Η μαζική παρουσία των πολιτών και η καρτερική υπομονή τους έκανε τη συνεδρίαση πολιτισμένη στο σύνολό της και έφερε στο προσκήνιο το διάλογο και τις τοποθετήσεις.
Οι πολίτες είχαν προσέλθει νωρίτερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και με υπομονή παρακολούθησαν και το προηγούμενο από το θέμα τους δημοτικό συμβούλιο.
Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συζήτηση για το Γ.Π.Σ. Το ρολόι έδειχνε ήδη 21:10. Την τοποθέτηση ξεκίνησε ο Δήμαρχος της πόλης προκειμένου να προλάβει καταστάσεις. Άλλωστε πριν αρχίσει το συμβούλιο έφυγε από τη θέση του και πήγε στον κόσμο για να πάρει παρουσίες. Ποιοι ήταν από ποια πλευρά της πόλης. Αφού μάζεψε τις παρουσίες, μοίρασε και ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο είχε ως θέμα την εισαγωγή και υιοθέτηση ψηφίσματος σχετικά με την ένταξη στο σχέδιο πόλης των πάνω από την καθοριζόμενη με το από 31.08.1978 Π.Δ. (ΦΕΚ Δ’ 544/1978) οριογραμμή προστασίας Υμηττού περιοχών της Γλυφάδας.
Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγελάτου και Ηλιόπουλος εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους προς το Δήμαρχο όσον αφορά το εν λόγω ψήφισμα λέγοντας πως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας που συνεδρίαζε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν το έφερε προς συζήτηση ώστε να έχουν γνώση. Τόνισαν ότι ήταν ενέργεια λίγων λεπτών πριν τη συνεδρίαση χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της ίδιας ημέρας.
Με την ύπαρξη του ψηφίσματος και την παρουσία των πολιτών η συζήτηση κινήθηκε σε δύο ταχύτητες. Η πρόταση που τέθηκε ήταν να εισαχθεί το ψήφισμα και μετά να συζητηθεί το ΓΠΣ.
Το ψήφισμα εξέθετε το ιστορικό της ταλαιπωρίας των ανθρώπων που έχουν τα σπίτια τους πάνω από την οριογραμμή προστασίας του Υμηττού και στο τέλος «ζητούσε από την Κυβέρνηση να εισηγηθεί την έκδοση νέου Π.Δ. που θα λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη οικισμών στις εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου μας και θα επιτρέπει την ένταξη αυτών στο σχέδιο πόλης, μετατοπίζοντας την οριογραμμή προστασίας πέραν των περιοχών στις οποίες υπάρχουν οικισμοί και ειδικότερα πέραν των περιοχών Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη Τερψιθέας, του υπολοίπου τμήματος της έκτασης του Συνεταιρισμού Καφεπωλών και του πρώην Συνεταιρισμού Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Στρατιωτικών».
Επίσης, το ψήφισμα απαιτεί «από το Κεντρικό Κράτος να μην κλείσει τα μάτια στην υφιστάμενη κατάσταση και με δεδομένη την ύπαρξη εδώ και αρκετές δεκαετίες οικιστικών πυκνώσεων στις παρυφές του Υμηττού, οι οποίες έχουν μάλιστα πρόσφατα καταγραφεί σε τοπογραφικά διαγράμματα και αποσταλεί στο ΥΠΕΝ, να εξαιρέσει τις εν λόγω περιοχές οικιστικών πυκνώσεων – οι οποίες αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις περιοχές που έχουν εδώ και δεκαετίες αναπτυχθεί οικιστικά και εξυπηρετούν μόνιμο πληθυσμό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τμήματα οικοδομικών συνεταιρισμών που εντάχθηκαν μόνο εν μέρει στο σχέδιο πόλης – από τις Ζώνες Προστασίας Α’ και Β’ του όρους Υμηττού, έχοντας κατά νου ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις καταντούν κενό γράμμα και ανεφάρμοστες, όταν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα της πραγματικότητας».
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι με το ψήφισμα αυτό ουσιαστικά ζητά ο Δήμος να παρέμβει στη διαβούλευση που γίνεται για το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Υμηττός πρέπει να προστατεύεται, αλλά έχουμε και ανθρώπους», είπε μεταξύ άλλων.
«Το ψήφισμα δεν θα δώσει λύση, σε μια κατάσταση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει», τόνισε η Μερίκου Παγώνα.
«Να γίνει οργανωμένα. Που υπάρχουν ρέματα, που δρόμοι, που καταπατήσεις κλπ», τόνισε ο Θανάσης Ηλιόπουλος αναφέροντας και πραγματικό παράδειγμα το ρέμα που είναι τέρμα Κωνσταντίνου Αθανάτου και που είχε για πολλές μέρες μετά τις βροχές νερό.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι πολίτες. Εκπροσωπώντας μερίδες ανθρώπων και όντας επικεφαλής ή εκπρόσωποι συνεταιρισμών και συλλόγων έθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο τα ζητήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν. Με χαρτιά στα χέρια και μεγάλα ντοσιέ ο Παναγιώτης Ματιάνης εξήγησε συνοπτικά την ιστορία του και τους αγώνες που έχει δώσει. «Ως προς το ψήφισμα συμφωνούμε, αλλά το Υπουργείο περιμένει προτάσεις», είπε. Στη συνέχεια ο Απόστολος Μαργαρίτης έθεσε τρία στοιχεία. Το νέο Π.Δ., το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ζήτησε να περιμένει ο Δήμος λίγες ημέρες μήπως βγουν οι δασικοί χάρτες και έτσι γλυτώσουν αρκετή ταλαιπωρία. «Το ψήφισμα είναι σε σωστή βάση, τα τριάντα χρόνια όμως να γίνουν 70», είπε. «Να καταγραφεί ο αριθμός των θιγομένων – ενδιαφερομένων. Να καταγραφεί πόσο κόσμο αφορά» τόνισε ο κ. Σταϊκόπουλος.
«Να πάρουμε το ψήφισμα και όλους εσάς με τα συμβόλαια, τις εκτάσεις και να το στείλουμε πακέτο», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπάζογλου συμπληρώνοντας ότι αυτή θα ήταν η ενέργεια του αν ήταν Δήμαρχος της πόλης.
Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα και οι δημότες αποχώρησαν από την αίθουσα.
Μια μικρή αναταραχή στον προθάλαμο του Δημαρχείου ανάγκασε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση και να επανέλθει για τη συζήτηση του Γ.Π.Σ.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι πιο έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν παρατηρήσεις που καλό είναι να μην αγνοηθούν από τη δημοτική αρχή διότι θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ήθελαν την επέκταση του σχεδίου της πόλης ή δεν μπορούσαν; Και τι ήταν αυτό που τις εμπόδιζε;
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επέκταση του σχεδίου πόλεως στον Υμηττό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν είναι απλά μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Εμπλέκονται φορείς που έχουν δικαιοδοσία και που αντιδρούν σε μια τέτοια ενέργεια. Οι κάτοικοι που ταλαιπωρούνται γνωρίζουν καλά αυτά τα οποία γράφουμε. Παραπέμπουμε στη μεγάλη έρευνα του «Παλμού» για τον Υμηττό που έχει δημοσιευτεί σε προηγούμενα χρόνια για να γνωρίζουμε το μεγάλο αυτό θέμα και γιατί τόσες δεκαετίες δεν λύνεται. Μάλιστα προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν πάρει απόφαση να υδροδοτήσουν την περιοχή αυτή και να την ηλεκτροδοτήσουν. Διότι είναι λυπηρό να βλέπεις πολίτες που είναι λίγα μέτρα έξω από τη Γλυφάδα να ζουν σε συνθήκες 19ου αιώνα. Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε και τις πολιτικές σκοπιμότητες που αποτελούν εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος. Η σημερινή δημοτική αρχή ας ανατρέξει στα αρχεία και θα βρει χρήσιμα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν όχι να δώσει μια κάποια λύση αλλά να δώσει τη σωστή λύση. Έτσι θα ωφεληθεί και ο Δήμος και οι πολίτες και θα εκλείψουν από τη Γλυφάδα κανόνες και συνθήκες τριτοκοσμικές.
Λόγω της μεγάλης έκτασης του θέματος καθώς και της σπουδαιότητας και μη θέλοντας να υποβαθμίσουμε τη σημασία του θα συνεχίσουμε στο επόμενο φύλλο του «Παλμού» την ανάλυση αναζητώντας τη φυσιογνωμία της πόλη διότι το μεγάλο ερώτημα είναι αυτό: Τι πόλη θέλουμε;
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2017]