Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κλινική προσέγγιση του κατοικίδιου μετά το καλοκαίρι

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όχι μόνον εμείς αλλά και οι μικροί μας φίλοι γεμίζουν με καινούριες εμπειρίες και παραστάσεις. Πολλές φορές όμως λόγω της μεγάλης ελευθερίας και της άμεσης επαφής με τη φύση οι τετράποδοι γεμίζουν και μ’ ένα σωρό ενοχλητικούς «συντρόφους» όπως παράσιτα, μύκητες και κρυφά νοσήματα (ερλιχίωση, λεισμανίαση, ενδοπαρασιτώσεις, μπαμπεζίωση, αναπλάσμωση, αιμομπαρτονέλλωση, διροφυλαρίαση, νόσος Lyme κλπ).
Οι κλινικές εξετάσεις λειτουργούν είτε προληπτικά είτε διαγνωστικά Η γενική εξέταση αίματος και ούρων και ο βασικός βιοχημικός έλεγχος μας παρέχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, καθώς και για την ενδεχόμενη ύπαρξη υποκλινικών λοιμώξεων. Τυχόν παθολογικά ευρήματα από τις εξετάσεις αυτές θα μας επισημάνουν επιπλέον την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση, με πιο στοχευμένες εξετάσεις του τετράποδου φίλου μας, όπως ακτινογραφίες, υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενδοσκόπηση και άλλα.
Επίσης είναι χρήσιμο μετά το καλοκαίρι να διενεργούνται και κάποιες πιο ειδικές εξετάσεις για τον έλεγχο νοσημάτων που προέρχονται από σκνίπες, τσιμπούρια, ψύλλους, κουνούπια και η συμπτωματολογία τους είναι ασαφής ή ακόμα και αφανής και όταν θα το ανακαλύψουμε ενδεχομένως να είναι αργά.
Η συνήθης διαγνωστική προσέγγιση γι’ αυτά είναι οι ειδικές αιματολογικές/ ουρολογικές εξετάσεις.
Κλινικές εκδηλώσεις που μας κινητοποιούν είναι συνήθως ο επίμονος κνησμός, η μειωμένη όρεξη για φαγητό και για παιχνίδι, η ένδειξη για σοβαρή ενόχληση στ’ αυτιά καθώς και κάποιες δερματολογικές αλλοιώσεις.
Πολλές δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται σε ερεθισμούς, ψώρες η μικρόβια συχνά επιμολύνονται και από μύκητες. Αυτό το έχουν υπόψη τους οι κτηνίατροι και γι’ αυτό τον λόγο σε πολλές περιπτώσεις καταφεύγουν σε καλλιέργειες για μύκητες ή ενσωματώνουν την αντιμυκητισιακή θεραπεία στην αγωγή. Συχνοί μύκητες που ταλαιπωρούν τα κατοικίδια είναι:

Τα δερματόφυτα
Πρόκειται για το Microsporum canis με κύρια πηγή μόλυνσης του σκύλου την γά-τα, η οποία μπορεί να μην έχει αλλοιώσεις, το Microsporum gypseum κύρια πηγή μόλυνσης το χώμα και το Trichophyton mentaghophytes με κύρια πηγή μόλυνσης τα διάφορα τρωκτικά όπως αρουραίοι κλπ. Η ασθένεια που προκαλούν οι μύκητες αυτοί λέγεται Δερματοφυτίαση ή Τριχοφυτίαση.

Κλινική Εικόνα – Αλλοιώσεις
Η κλασική μορφή της νόσου συνίσταται στην εμφάνιση μεμονωμένων εστιών που λείπει το τρίχωμα (αλωπεκία). Οι περιοχές αυτές είναι συνήθως στρογγυλές, ερυθρού χρώματος το μέγεθος τους αυξάνεται περιμετρικά και συνήθως δεν εμφανίζουν κνησμό (φαγούρα).

Διάγνωση – Θεραπεία
Η εικόνα της μυκητίασης, ακόμα και στην κλασική της μορφή, δύσκολα διαφορο-ποιείται από άλλες δερματικές ασθένειες. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι η ειδική καλλιέργεια σε ειδικό υπόστρωμα από ξέσμα της προσβεβλημένης περιοχής.

Η Malassezia pachydermatitis
Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από κνησμό,ερυθρότητα, λιπαρότητα και δυσοσμία του δέρματος. Σε χρόνια περιστατικά, το δέρμα παχαίνει στα σημεία προσβολής και αποκτά ένα σκούρο χρώμα.
Η Malassezia προκαλεί συχνά ωτίτιδες, που χαρακτηρίζονται από έντονη δυσοσμία και υπερπαραγωγή εκκρίματος.

Τα δερματόφυτα προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας του ανάλογες δερματικές μυκητιάσεις Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει υποψία ότι ένα κατοικίδιο πάσχει από μυκητίαση, πρέπει τότε το συντομότερο δυνατό να το εξετάσει κτηνίατρος. Το ζώο πρέπει να απομονωθεί από τα άλλα και αυτός που το φροντίζει να πλένει τα χέρια του μετά από κάθε επαφή και να τηρεί σχολαστικά μέτρα υγιεινής καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top