Eμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου της γυναίκας και συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να υπάρχει διακοπή της περιόδου για διάστημα 12 μηνών, χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής φυσιολογική ή παθολογική αιτία που να ευθύνεται για αυτό. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν φόβο και ανησυχία.
Στα πρώτα 2-3 χρόνια κατά τα οποία επέρχονται οι ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυσης, οι περισσότερες γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση οφείλονται κυρίως στην έλλειψη οιστρογόνων και παρουσιάζονται στο 80% των γυναικών. Οι ελλείψεις ή οι ανεπάρκειες οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση και η μείωση της οστικής πυκνότητας αποδεικνύουν, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ότι η εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά απώλειας των δοντιών (περιοδοντική νόσος). Η επίδραση της νόσου της περιοδοντίτιδας έχει παρατηρηθεί πως φέρει επιβαρυντικές επιδράσεις στην στοματική κοιλότητα των γυναικών που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τη στοματική υγεία;
Σε αυτή την περίοδο της ζωή της η γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει αλλαγές στο στόμα της, όπως ξηρότητα, δυσανεξία, αίσθημα καύσου ή ακόμα και πόνο. Μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στη γεύση, κυρίως σε αλμυρά, ξινά ή πικάντικα γεύματα. Αισθητή μπορεί να γίνει και η κατάσταση στην οποία τα ούλα «δείχνουν» στεγνά, αιμορραγούν εύκολα και έχουν μία χλωμή ή πολύ κόκκινη απόχρωση. Επιπλέον, η απώλεια οστού σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο και την οστεοπόρωση. Στην πράξη η απώλεια φατνιακού οστούν αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη απώλειας δοντιών σε γυναίκες με εμμηνόπαυση. Αυτή η οστική απώλεια σχετίζεται με έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.
Εκδήλωση της περιοδοντίτιδας στην εμμηνόπαυση.
Επειδή η περιοδοντική νόσος είναι μία «σιωπηλή νόσος», πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι νοσούν μέχρι η περιοδοντίτιδα να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Για τον λόγο αυτό, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της η γυναίκα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τη στοματική της υγεία. Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. Κατά την περίοδο αυτή και λόγω των ορμονικών αλλαγών, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις διάφορες ασθένειες της στοματικής τους κοιλότητας.
Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι τα εξής:
- Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα.
- Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.
- Κινητικότητα των δοντιών.
- Επίμονη κακοσμία του στόματος ή άσχημη γεύση.
- Υποχώρηση των ούλων ή αποκόλληση των ούλων από τα δόντια.
- Πύον ανάμεσα στο δόντι και στα ούλα.
- Δημιουργία μεγάλων κενών ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα.
- Χαλάρωση, κούνημα ή αλλαγή στη θέση των δοντιών το τελευταίο διάστημα
- Αλλαγές στο κλείσιμο των δοντιών
Αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας στην εμμηνόπαυση.
Ο προσεκτικός έλεγχος του περιοδοντίου (ούλα ) και η σωστή στοματική υγιεινή είναι καθοριστικές παράμετροι για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Επειδή η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας γενικά και της στοματικής υγείας ειδικότερα, είναι προτιμότερο από την νεαρή ηλικία οι γυναίκες να προγραμματίζουν τον τακτικό έλεγχο των δοντιών τους από τον οδοντίατρό τους. Αν η εμφάνιση της περιοδοντίτιδας γίνει κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης τότε θα πρέπει:
Να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο, αν όχι δύο, ο οποίος μπορεί να τους παραπέμψει σε περιοδοντολόγο ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης.
Να ενημερώνουν τον οδοντίατρό τους για τα φάρμακα τα οποία λαμβάνουν, όπως και στην περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουν κάποιο από αυτά.
Να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν απαραιτήτως οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντιο βουρτσάκι το οποίο θα τους υποδείξει πρωτίστως ο οδοντίατρός τους.
Η πρόληψη της περιοδοντικής νόσου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην μακρόχρονη διατήρηση των οδοντικών αποκαταστάσεων, τη διατήρηση των φυσικών δοντιών και τη διατήρηση της στοματικής υγείας γενικότερα καθώς μεγαλώνουμε.
INSTITUTE OF DENTAL CARE
ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. Χειρουργός Οδοντίατρος
Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Ιανουαρίου 2019]