Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«Ζωντανεύει» το Κόκκινο Κτίριο – Ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού ετοιμάζεται στη Βούλα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Eργασίες ανακατασκευής του Κόκκινου Κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Παύλου και Αισώπου στη Δημοτική Ενότητα Βούλας ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που είχε κάνει ο Δήμος οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος και όταν ολοκληρωθούν θα λειτουργήσει ο νέος πολυχώρος πολιτισμού του Δήμου, καλύπτοντας μία ανάγκη της περιοχής πολλών ετών.
Υπέρμαχος και πρωτοστάτης της πολιτιστικής ανάδειξης και αξιοποίησης του «Κόκκινου Κτιρίου» υπήρξε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βούλα Λαμπροπούλου. Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στα γράμματα, στα βιβλία, στις τέχνες και στα Πανεπιστήμια και επιθυμεί να δει το χώρο αυτό ως κέντρο Πολιτισμού και παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς Δήμους της Αθήνας και όχι μόνο.
Μιλώντας αποκλειστικά στον «Παλμό» με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής, μας εξιστορεί ποιες ενέργειες είχε κάνει για να υπερασπιστεί την πολιτιστική χρήση του χώρου και συνάμα μας εκφράζει τις ανησυχίες της για το αν φυσιογνωμικά θα διατηρηθεί αυτό το «κόσμημα» για την περιοχή.


Είναι γεγονός πως οι εργασίες ανακατασκευής του «Κόκκινου Κτιρίου» καθυστέρησαν σημαντικά από τότε που υπογράφηκε (20 Δεκεμβρίου 2018) η μισθωτήρια μακροχρόνια σύμβαση για σαράντα χρόνια μεταξύ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Ακαδημίας Αθηνών.

Υπογραφή της μισθωτήριας σύμβασης στις 20 Δεκεμβρίου 2018

Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο επιφάνειας 1174 τ.μ. και ένα πέτρινο διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 226 τ.μ. Στόχος της μίσθωσης είναι, μετά την ολική ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου, η δημιουργία ενός πολυχώρου που θα περιλαμβάνει πολιτιστικό κέντρο, δανειστική βιβλιοθήκη, «θερμοκοιτίδα» νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ στον εξωτερικό χώρο προβλέπεται η δημιουργία δημοτικού θερινού κινηματογράφο.
Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 600 € με ετήσια αύξηση μισθώματος 1,3 % και το σύνολο του ποσού θα διατεθεί από την Ακαδημία για τη χρηματοδότηση δύο υποτροφιών. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανακατασκευής, ανακαίνισης και υποστύλωσης ανέρχεται στο ποσό των 410 000 € καθώς δίνεται έμφαση στη διατήρηση της μοναδικής αρχιτεκτονικής του κτηρίου και την ανάδειξη της ιδιαίτερης κόκκινης πέτρας που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.

Βούλα Λαμπροπούλου: «Ναι σε πνευματικό κέντρο»

«Όχι στο θερινό κινηματογράφο» λέει στον «ΠΑΛΜΟ» η κα Βούλα Λαμπροπούλου, η οποία από την πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε στη Δημοτική Ενότητα Βούλας μάχεται ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε ένα πνευματικό κέντρο. Η κόκκινη πέτρα και η αρχιτεκτονική του κτιρίου τη μάγεψε από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και έψαξε να μάθει την ιστορία του εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Επισκέφθηκε την Ακαδημία Αθηνών, έμαθε ότι το ακίνητο είναι κληροδότημα Μάξιμου Μητσόπουλου και ότι αν νοικιαζόταν τα έσοδα θα διατίθεντο για να σπουδάσει ένας φοιτητής. Και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, η κα Λαμπροπούλου βρήκε την ευκαιρία και συνομίλησε με όλους τους επικεφαλής των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών. Έχοντας ένα χαρτί ανά χείρας τους ζητούσε να δεσμευτούν ότι αν θα εκλεγούν θα μετατρέψουν το χώρο σε πνευματική εστία. «Όλοι μου υπέγραψαν εκτός από τον νυν Δήμαρχο που μου είπε δε δεσμεύομαι για τίποτε», είπε χαρακτηριστικά η κα Λαμπροπούλου. Στη συνέχεια προσπάθησε να μιλήσει ξανά μαζί του αλλά δεν ήταν εφικτό.

Εν τω μεταξύ απευθύνθηκε στην κα Ιωάννα Μαρή, επίτιμη Σύμβουλο Επικρατείας, με υπηρεσία δεκαπέντε ετών στο Έ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας Προστασίας του περιβάλλοντος και του Πολεοδομικού και Χωροταξικού σχεδιασμού. Εκείνη συνέταξε μια πεντασέλιδη επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι ένα πνευματικό κέντρο θα ήταν καλό για την περιοχή και θα συνέβαλε στην πνευματική ανύψωση της γειτονιάς.
Μάλιστα σε γνωμάτευση που έστειλε και στον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναμφισβήτητα η χρήση πολιτισμού και μάλιστα βιβλιοθήκης, η οποία προτείνεται από έγκριτους κατοίκους Βούλας στο εν λόγω παραδοσιακό κτήριο, θα κοσμήσει τον Δήμο της Βούλας, θα αξιοποιήσει ένα κτήριο- κόσμημα και θα προσφέρει υπηρεσίες πολιτισμού στους κατοίκους, αναγκαίες για μια δημοτική αρχή που εννοεί, να μην περιορίζεται μόνον σε υπηρεσίες καθαριότητας και οδοποιίας, αλλά να προσφέρει στους δημότες της υπηρεσίες αναβάθμισης, φιλολογικής και αισθητικής παιδείας σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της εποχής.
Αυτή την πολιτιστική περιουσία ίσως πολύ λίγοι δήμοι της Αττικής διαθέτουν.
Θεωρώ ότι είναι απολύτως σύμφωνη με τις ισχύουσες, παλαιές εξίσου καθώς και με τις νέες πολεοδομικές διατάξεις και πιστεύω ότι η απόφαση του δήμου να επωφεληθεί της ανιδιοτελούς προσφοράς των δημοτών του, θα εμπλουτίσει τον δήμο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης με μια νέα πολιτιστική χρήση αναγκαία περισσότερο από ποτέ στους καιρούς μας».

Όλο αυτό τον καιρό η κα Λαμπροπούλου συνέχιζε τον αγώνα της. Μάζεψε περίπου 1.000 υπογραφές γυρνώντας από άκρη σε άκρη όλη την περιοχή της Βούλας. Η ίδια διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων, την οποία θα ήθελε να δωρίσει στο Δήμο. Όμως κάθε δωρητής θέλει να έχει τη βεβαιότητα ότι η δωρεά θα πιάσει τόπο. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει χώρος να φυλαχτούν αγωνιά για την πορεία αυτών των βιβλίων. Μάλιστα και φίλοι της συνάδελφοι Πανεπιστημιακοί τη ρώτησαν αν υπάρχει χώρος για να φιλοξενήσει και δικά τους βιβλία ο Δήμος. Η ίδια μας εκμυστηρεύεται ότι έκανε προσπάθεια μήπως εκτός από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαθέτει κάποιο χώρο ο γειτονικός Δήμος της Γλυφάδας. Δυστυχώς κι εκεί η απάντηση ήταν αρνητική.

Με παράπονο μας λέει ότι δεν διαθέτει ο Δήμος χώρο για να φιλοξενήσει τα βιβλία. «Έχω μέρος να τα αποθηκεύσω» της είπε ο Δήμαρχος κάποια στιγμή κι εκείνη αντέδρασε γιατί τα βιβλία είναι για διάβασμα και όχι για αποθήκευση. «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στα γράμματα, στα βιβλία, στις τέχνες και στα Πανεπιστήμια. Και μόνο που θα μυρίσεις ένα βιβλίο θα βγεις κερδισμένος. Δυστυχώς στο διαδίκτυο δεν προωθείτε ούτε η επιστήμη, ούτε η έρευνα. Είναι η εσχάτη προδοσία κάθε πνευματικής κίνησης», μας τονίζει.
Η κα Λαμπροπούλου βλέποντας τις εργασίες ανακατασκευής του «Κόκκινου Κτιρίου» να ξεκινούν τονίζει ξανά ότι μόνο πνευματικό κέντρο πρέπει να γίνει με βιβλιοθήκη. Δεν είναι υπέρ του θερινού σινεμά άλλωστε τόσα έχει η περιοχή. Αυτό που έχει ανάγκη είναι πνευματική ανύψωση και το «Κόκκινο Σπίτι» είναι το κατάλληλο μέρος για να γίνει αυτό.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουλίου 2020]

Κύλιση στην κορυφή