Του Γιώργου Λαουτάρη
Σε συγκέντρωση υπογραφών για να αποτραπούν τα σχέδια της δημοτικής αρχής σχετικά με τη Βουλιαγμένη προχωρούν κάτοικοι της περιοχής. Μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της Βουλιαγμένης, καθώς οι κάτοικοι της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας που δεν εκδηλώνονται πολιτικά κατά κανόνα, είδαν σε δύο δημοσιευμένα σχέδια της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου μια καθαρή απειλή για τη φυσιογνωμία της πόλης: Πρώτον, την πρόταση ανάπλασης της πλατείας Νυμφών, της κεντρικής δηλαδή πλατείας της Βουλιαγμένης, και δεύτερον, την πρόταση για την κατασκευή πεζογέφυρας πάνω από την παραλιακή λεωφόρο που θα συνδέει το χώρο στάθμευσης της πλαζ Βουλιαγμένης με την πλατεία.
Το κείμενο υπογραφών έχει τη μορφή επιστολής προς τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και φέρει τίτλο “για τη μη τσιμεντοποίηση της πλατείας Νυμφών και την μη κατασκευή πεζογέφυρας”.
Το κείμενο έχει ως εξής:
“Σας στέλνουμε συνημμένα καταστάσεις με υπογραφές κατοίκων της Βουλιαγμένης οι οποίοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την πρότασή σας να ανακατασκευάσετε την πλατεία Νυμφών, αντικαθιστώντας το γρασίδι που υπάρχει σήμερα με τσιμέντο, έτσι όπως φαίνεται στο έντυπο που μοιράσατε με τίτλο “Ένα ταξίδι στην πόλη μας”.
Πρότασή μας είναι να καλλωπισθεί η πλατεία φυτεύοντας περισσότερο γρασίδι και λουλούδια. Η οποιαδήποτε μορφή τσιμεντοποίησης σε χώρους που υπάρχει πράσινο θα καταστρέψει την ομορφιά και την όαση δροσιάς που έχει μέχρι σήμερα η Βουλιαγμένη.
Όσον αφορά την πρότασή σας για την κατασκευή πεζογέφυρας, διαφωνούμε κάθετα διότι η εν λόγω πεζογέφυρα όσο καλαίσθητη και αν είναι δεν παύει να προσθέτει τσιμέντο και σιδερικά και να χαλάει τη θέα προς τη θάλασσα αφού θα διακόπτεται από τον όγκο της γέφυρας.
Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν σκέψεις για κατασκευή υπόγειας διόδου προς τη θάλασσα.
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπό-ψη τις ευαισθησίες των κατοίκων”.
Ένα αποτυχημένο φλερτ
Ως γνωστόν, η δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης στις εκλογές του 2014 δεν στήριξε τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου συγκέντρωσε ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο το οποίο στις συνθήκες πόλωσης του δεύτερου γύρου, έφτασε στο 31%.
Από τη στιγμή όμως που ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξελέγη, προσπάθησε επανειλημμένα να κερδίσει τους Βουλιαγμενιώτες. Η συνταγή του όμως έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η πρώτη απόπειρα …γοητείας της περιοχής ήταν με την εγκατάσταση του γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Κωστής Γεωργίου στην παραλιακή λεωφόρο.
Τα σχόλια όμως που συγκέντρωσε η αισθητική αυτή επιλογή ήταν ιδιαίτερα αρνητικά – όχι ως προς το ίδιο το έργο τέχνης, αλλά σε ό,τι αφορά τη “χημεία” του με τον χώρο.
Έπειτα ήρθε η “τριλογία της αποτυχίας”. Τρεις τεχνικές παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν για την αναβάθμιση της Βουλιαγμένης και κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τους κατοίκους που κατήγγειλαν προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας που έχει η περιοχή. Πρώτον, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με μια πρόταση που προσθέτει πολλές επιφάνειες από λευκό τσιμέντο. Δεύτερον, η κατεδάφιση του σημερινού παλιού σπιτιού που φιλοξενεί το Νηπιαγωγείο Βουλιαγμένης για την ανέγερση ενός νέου μεγάλου κτηρίου που θα στεγάσει Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό Σταθμό. Και τρίτον, η κατασκευή πεζογέφυρας, κατά τα σχέδια ενός Ιταλού αρχιτέκτονα.
Η τοπική κοινωνία αντέδρασε ανοιχτά σε αυτές τις εξαγγελίες, συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες διαβούλευσης που προηγήθηκαν και τώρα επέλεξε ένα ακόμη μέσο, αυτό της συγκέντρωσης υπογραφών, για να εκφράσει τις αντιθέσεις της.
Θα φανεί κατά πόσο εισακουστεί…
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]