Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ρεύματα Δημιουργίας στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με ηγέτη τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μιλάει αποκλειστικά στον «Παλμό»

O Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανοίγει την καρδιά του και τα σχέδιά του, ενώπιων των δημοτών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στην διευθύντρια του ΠΑΛΜΟΥ Έφη Φιλιπποπούλου. Χωρίς να μασάει τα λόγια του, χωρίς να κρύβει τις σκέψεις του, χωρίς να θέλει να αποφύγει τα δύσκολα, αλλά με θάρρος, ειλικρίνεια απαντά για να μάθουν οι δημότες τα συμβάντα στο δήμο και αυτά που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον. Όποιος δημότης διαβάσει τη συνέντευξη αυτή θα νοιώσει ικανοποίηση που έχει το Γρηγόρη Κωνσταντέλλο δήμαρχο, στο ομορφότερο κομμάτι της γης. Ξέρει τις αντιξοότητες και ξέρει επίσης να αγωνίζεται για το καλύτερο όπως λέει. Εάν οι δημότες του εμπιστευθούν και τη νέα θητεία είναι υπερβέβαιο ότι η πολιτική ζωή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα αποκτήσει ένα μεγάλο όνομα, αφού η περιοχή θα προστατεύεται από ένα Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Τα μεγάλα προβλήματα του δήμου δεν έχουν έρθει ακόμα στην επιφάνεια. Αλλά όπως λέει, μαζί με τη δημοτική του ομάδα είναι έτοιμος να δώσει μεγάλες μάχες και να αφήσει ένα όνομα, τουλάχιστον ισάξιο με αυτό του Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Σας αφήνουμε να απολαύσετε τη συνέντευξη αυτή.

«Μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της πόλης».

[Π]: Κύριε Δήμαρχε, απ’ όσο γνωρίζω πρέπει να είστε ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ελλάδα που είναι πιλότος. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:
Η δουλειά του αεροπόρου είναι συναρπαστική, σίγουρα είναι ένα από τα ωραιότερα επαγγέλματα και δεν είναι εύκολο να την εγκαταλείψει κανείς. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που εργάστηκα πολλά χρόνια στην πολιτική αεροπορία, γέμισα παραστάσεις και εμπειρίες και κάποια στιγμή επικράτησε η αγάπη μου για την πόλη που μεγάλωσα και που μεγαλώνω τα παιδιά μου. Όταν το 2014 οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, αποφάσισα να αφιερωθώ ολοκληρωτικά στα νέα μου καθήκοντα.

[Π]: Εν αντιθέσει με την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, στα δημαρχιακά πραγματοποιείτε χαμηλές πτήσεις. Αυτό γίνεται λόγω συναίνεσης;
Γ.Κ.
: Στην αεροπορία οι χαμηλές πτήσεις έχουν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Δεν υπάρχει καμία μικροπολιτική αντίληψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά είμαστε πιστοί στο σχεδιασμό και στο προεκλογικά μας πρόγραμμα, τη συμφωνία που κάναμε με τους συμπολίτες μας πριν από τέσσερα χρόνια. Η συναίνεση που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ή πολιτικής συναλλαγής αλλά αποτέλεσμα ειλικρινούς διαλόγου μέσα από τον οποίο καταλήγουμε σε κοινό όραμα για το καλό της πόλης.

«Ξεκαθαρίζω για ακόμα μία φορά πως ο Δήμος θεωρεί το Ασκληπιείο σημαντική μονάδα της πόλης και στέκεται αρωγός με κάθε ευκαιρία στην αναβάθμιση και καλή λειτουργία του, δεν υπάρχει καμία πρόθεση συρρίκνωσης του και στηρίζουμε σταθερά και αποφασιστικά τη διατήρηση της μορφής του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει σήμερα. Οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης αυτήςτης μορφής θα μας βρει αντίθετους».

[Π]: Διοικείτε έναν από τους ομορφότερους Δήμους στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε ο όμορφος να γίνεται ομορφότερος;
Γ.Κ.:
Ο λαός μας λέει πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η πόλη μας είναι ίσως η ομορφότερη πόλη της χώρας. Την έχει προικίσει ο Θεός με ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει θάλασσα, βουνό και πράσινο. Εμείς όμως οφείλουμε να προστατέψουμε αυτό το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές και να συνδυάσουμε αρμονικά το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία για να γίνει η πόλη εκτός από όμορφη και λειτουργική.

[Π]: Παλαιά ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας έλεγε για την Βουλιαγμένη «Το καλύτερο για την πόλη είναι να μην κάνεις τίποτα και χαλάσεις κάτι όμορφο». Υιοθετείτε αυτή την άποψη;
Γ.Κ.:
Σέβομαι τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα καθώς αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τη συγκεκριμένη άποψη όμως δεν θα μπορέσω να συμφωνήσω καθώς η κάθε πόλη έχει τεράστιες ανάγκες. Χρειαζόμαστε υποδομές, σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρική θωράκιση, δρόμους, πεζοδρόμια και πολλά ακόμα. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να κάνεις πολλά και το όμορφο να το κάνεις ομορφότερο και λειτουργικότερο.

«Θεωρώ πως έχουν γίνει πάρα πολλά στην πόλη μας κατά την τρέχουσα Δημοτική περίοδο αν και προσωπικά θα ήθελα να έχουν γίνει πολλά περισσότερα».

[Π]: Πώς κρίνετε το έργο σας μέχρι τώρα;
Γ.Κ.:
Το έργο μας δεν θα το κρίνω εγώ αλλά οι συμπολίτες μας. Θεωρώ πως έχουν γίνει πάρα πολλά στην πόλη μας κατά την τρέχουσα Δημοτική περίοδο αν και προσωπικά θα ήθελα να έχουν γίνει πολλά περισσότερα.

[Π]: Οι δημότες σας θεωρούν επιτυχημένο. Εσείς;
Γ.Κ.:
Όσοι με γνωρίζουν, ειδικά οι συνεργάτες μου που έχουν καθημερινή επαφή μαζί μου μπορούν να σας πουν πως είμαι πολύ απαιτητικός, κυρίως με τον εαυτό μου. Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας με όραμα να κάνουμε το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μία πρότυπη πόλη, με σεβασμό στο περιβάλλον, ολοκληρωμένες υποδομές και με τη χρήση της τεχνολογίας και των εφαρμογών «έξυπνης πόλης» μια πόλη λειτουργική. Θέλω οι κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Θα θεωρήσω λοιπόν τον εαυτό μου πετυχημένο όταν αυτό το όραμα ολοκληρωθεί.

[Π]: Ποιο είναι το έργο που έχει γίνει στη Βάρη, στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη και πιο δεν έχει γίνει ακόμη και επιβάλλεται; Το κυριότερο κατά τη γνώμη σας σε κάθε ενότητα.
Γ.Κ.:
Είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει και άλλα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Θα σταθώ στα κυριότερα καθώς είναι αδύνατον να χωρέσει σε μία απάντηση συνέντευξης όλο το εύρος του έργου της τρέχουσας Δημοτική Περιόδου. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στη Βάρη, αλλά και στην ιστορία της πόλης είναι η έναρξη της κατασκευής του ρέματος στο Κόρμπι. Πρόκειται για τεχνικό έργο με αρχικό προϋπολογισμό 21 εκ ευρώ που θα λύσει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με κάθε βροχόπτωση. Στη Βάρη επίσης έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες μας στη δημιουργία έργων υποδομής όπως την οδοποιία και την κατασκευή πεζοδρομίων, έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη. Στη Βουλιαγμένη έχει δημοπρατηθεί ένα επίσης τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο με την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων σε όλη την πόλη αρχικού προϋπολογισμού 9εκ ευρώ. Στη Βούλα έγινε το μεγάλο έργο εξωραϊσμού της παραλίας δίπλα στο Δημαρχείο, με την απομάκρυνση των τσιμεντένιων όγκων που υπήρχαν (προβλήτα και εξέδρας), μίας ξύλινης κατασκευής, τον καθαρισμό του βυθού, την ενοποίηση της παραλίας με τη διπλανή, ενώ τοποθετήσαμε ομπρέλες και ανατάξαμε ελεύθερες παραλίες σε όλο το παράκτιο μέτωπο του Δήμου. Στο Μεγάλο Καβούρι κάναμε έργα για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου με την απομάκρυνση 1000 τ.μ. τσιμέντου και την κατεδάφιση των αντιαισθητικών παραγκών που υπήρχαν.
Σε όλη την πόλη αντικαταστάθηκε συνολικά το δίκτυο οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED και τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή τόσο στην ποιότητα του φωτισμού αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουν ανακατασκευαστεί και πιστοποιηθεί 42 παιδικές χαρές στην πόλη, έχουμε επενδύσει στον αθλητισμό με την αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων, στα σχολεία της πόλης, στους παιδικούς σταθμούς όπου πλέον γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις γονέων. Επίσης πολλά έχουν ολοκληρωθεί όπως η διαδικασία της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η εφαρμογή του, στη Βούλα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης και αξιοποίησης των μεγάλων παραλιακών εκτάσεων της Β’ Πλαζ και του Camping καθώς και η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ιμίων και στη Βουλιαγμένη το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η διαφύλαξη και η προστασία του περιβάλλοντος και του πρασίνου της πόλης.

«Δεν πιστεύω στην προσωπολατρία και στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο».

[Π]: Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανακοινώσατε μερικούς πρωτοεμφανιζόμενους στην πολιτική σκηνή και μερικούς επανεμφανιζόμενους από άλλους συνδυασμούς στο δικό σας. Πιστεύετε ότι δημιουργείτε μια ομοιογενή νέα δημοτική ομάδα;
Γ.Κ.:
Το ίδιο δίλημμα και οι ίδιοι προβληματισμοί είχαν τεθεί όταν ανακοινώθηκαν τα μέλη και οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας το 2014. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν στην παράταξη μας στελέχη άλλων συνδυασμών και παραγωγικοί άνθρωποι της πόλης και με τιμά προσωπικά το γεγονός πως είδαν στο πρόσωπο μου έναν Δήμαρχο με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν. Μια υγιής δημοτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις, μπορεί να μη συμφωνούν μεταξύ τους σε όλα αλλά που τους ενώνει η αγάπη για την πόλη και το κοινό μας όραμα. Μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συνεργασία η ομάδα αποκτά ομοιογένεια.

[Π]: Ασκληπιείο Βούλας. Στη θητεία σας ήρθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των ορίων του για να αποδοθεί χώρος του για χρήση δημοτικού πάρκινγκ. Είναι ένα θέμα που έληξε, πάγωσε ή θα μας απασχολήσει ξανά; Και πόσο άμεσα;
Γ.Κ.:
Το θέμα της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Ασκληπιείου και των ρυμοτομούμενων 5,5 στρεμμάτων κοινόχρηστης έκτασης, αφορά την αναβάθμιση της περιοχής και της τακτοποίησης μίας πολεοδομικής εκκρεμότητας πολλών ετών. Το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, (διοίκηση, υπουργείο, εργαζόμενοι κτλ), παρουσιάσαμε τις προτάσεις του Δήμου και την ολοκληρωμένη μελέτη και εκτός από μία στείρα άρνηση με άστοχα συνθήματα, δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα καμία αντιπρόταση από κανέναν φορέα. Αναμένουμε τις ενέργειες του Ερυθρού Σταυρού που είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης και του νοσοκομείου καθόσον τον τελευταίο 1,5 χρόνο ταλανίζεται από διάφορα διοικητικά προβλήματα με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου και την σημαντική αναβάθμιση της περιοχής. Ξεκαθαρίζω για ακόμα μία φορά πως ο Δήμος θεωρεί το Ασκληπιείο σημαντική μονάδα της πόλης και στέκεται αρωγός με κάθε ευκαιρία στην αναβάθμιση και καλή λειτουργία του, δεν υπάρχει καμία πρόθεση συρρίκνωσης του και στηρίζουμε σταθερά και αποφασιστικά τη διατήρηση της μορφής του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει σήμερα. Οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης αυτής της μορφής θα μας βρει αντίθετους.

[Π]: Η εκκλησία εξέφρασε την επιθυμία να αξιοποιήσει την περιουσία της στη Βουλιαγμένη. Έτσι κινδυνεύει η περιοχή της Φασκομηλιάς. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό; Σας θυμίζω ότι χάριν στους αγώνες του Γρηγόρη Κασιδόκωστα η Φασκομηλιά είχε σωθεί και σε απόπειρες κατά το παρελθόν.
Γ.Κ.:
Όπως ανέφερα σε πρόσφατη ανακοίνωση μου, πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ελεύθεροι χώροι και ο συντελεστής πρασίνου της πόλης με αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Συνεπώς όπως ήδη έχουμε ενημερώσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε ανώτατο επίπεδο, δεν είναι στις προθέσεις μας να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια αξιοποίησης που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Για το λόγο αυτό, το νομικό επιτελείο του Δήμου είναι σε διαδικασία προετοιμασίας ώστε να αντιμετωπίσει την προσφυγή της Εκκλησίας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων. Μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της πόλης.

[Π]: Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε ως ψηφοφόρος που βρίσκεται μπροστά στην κάλπη γιατί να ψηφίσετε το Γρηγόρη Κωνσταντέλλο;
Γ.Κ.:
Δεν πιστεύω στην προσωπολατρία και στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Θα ψήφιζα λοιπόν το συνδυασμό «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να Ζεις» γιατί αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν αποδείξει πως αγαπούν την πόλη, έχουν όραμα για την επόμενη μέρα της και διαθέτουν την εμπειρία, τις γνώσεις και την ικανότητα να το υλοποιήσουν. Εγώ προσωπικά συμμετέχω στην ομάδα σαν πρώτος μεταξύ ίσων και όπως ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση σας, η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου οι συνεργάτες μου αλλά και οι συμπολίτες μου με τιμά ιδιαίτερα και μου δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

[Δημοσιεύτηκεστον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Δεκεμβρίου 2018]

Scroll to Top