Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη
Ιδρυτή & ιδιοκτήτη της SUCCESSKeysGR
“Τα εργατικά ατυχήματα προξενούν πόνο, η ασφάλεια στην εργασία όχι” (Άγνωστος)
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο σε επιχειρήσεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι να θεωρούν οτι η λήψη μέτρων για τη υγεία και ασφάλεια είναι υπόθεση μόνο του εργοδότη και οτι οι ίδιοι δεν έχουν υποχρέωση συμμετοχής στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας.
1ος μύθος: Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις σχετικά με τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που παρέχει ο εργοδότης για τη βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία
Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν και να συμμετέχουν με ενδιαφέρον σε εκδηλώσεις, που αποσκοπούν στην παροχή γνώσης και πληροφόρησης σχετικά με την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, που παρέχει ο εργοδότης.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι οφείλουν να εφαρμόζουν τις γνώσεις, που αποκτούν και να ακολουθούν οδηγίες για τη λήψη μέτρων, που βοηθούν στην απομάκρυνση ή πρόβλεψη κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Π.χ. η εκπομπή σκόνης σε ένα χώρο εργασίας έχει τουλάχιστον 3 πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης:
- Χρήση κατάλληλων μασκών προστασίας της αναπνοής
- Εξάλειψη/μείωση σκόνης στην πηγή
- Επένδυση σε εξοπλισμό απαγωγής σκόνης
Ποιόν ή ποιούς θα εφαρμόζατε εσείς και με ποιά σειρά;
2ος μύθος: Σκοπός είναι μόνο η λήψη μέτρων για την εξάλειψη των κινδύνων και μάλιστα άμεσα
Ακόμα καλύτερα θα ήταν να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι εν τη γενέσει τους. Πολλοί κίνδυνοι δημιουργούνται λόγω άγνοιας ή λόγω μη πρέπουσας συμπεριφοράς.
Δεδομένου ωστόσο οτι η πρόβλεψη κινδύνων δεν είναι πάντα εφικτή, ειδικά στο σημερινό πολύπλοκο περιβάλλον εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν και στη μείωση άμεσων και σοβαρών κινδύνων έστω και με προσωρινά (αλλά κατάλληλα) μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.
Στρατηγικός στόχος των όποιων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια είναι η αντικατάσταση του επικίνδυνου με το ακίνδυνο ή με το λιγότερο επικίνδυνο.
3ος μύθος: Οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να στηρίζουν και βοηθούν τον εργοδότη στη βελτίωση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Ο εργοδότης πρέπει να φροντίσει για όλα.
Πέρα από τη λογική, ακόμα και η σχετική νομοθεσία προβλέπει οτι οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίζουν και βοηθούν τον εργοδότη και τους ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας στη βελτίωση των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και μάλιστα για όσο χρόνο χρειάζεται για τη λήψη των μέτρων αυτών.
Έτσι προκύπτει οτι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμόζουν αντίστοιχα και τις συμπεριφορές τους ώστε αφενός να διευκολύνουν και να μη δυσχεραίνουν το έργο των αρμοδίων και αφετέρου να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των γύρω τους αλλά ούτε και τη δική τους.
4ος μύθος: Οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να φορούν τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), που τους χορηγεί ο εργοδότης
Η νομοθεσία η σχετική με την υγεία και ασφάλεια στην εργασία θεωρεί υποχρέωση των εργαζομένων να χρησιμοποιούν, συντηρούν και φυλλάτουν με ευθύνη τους τα μέσα ατομικής προστασίας, που τους παρέχει ο εργοδότης.
Μην υποτιμάτε τους κινδύνους στους χώρους εργασίας αλλά ούτε και στην κατοικία σας, όπου οι κίνδυνοι είναι πολλές φορές παρόμοιοι.
Μη λέτε οτι δεν έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με την υγεία & ασφάλεια στην εργασία.
“Είναι προτιμότερο να χάσει κανείς ένα λεπτό από τη ζωή του παρά τη ζωή του σε ένα λεπτό” (Αγνωστος)