Ένα πυροσβεστικό όχημα 2,5 τόνων πέρασε στη χρήση της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Γλυφάδας και έτσι αποκτά άμεση επέμβαση σε κάθε συμβάν που θα προκύψει και τυγχάνει της αρμοδιότητάς της. Ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Γλυφάδας κ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος με ιδιαίτερη χαρά μας αναγγέλλει την ευχάριστη είδηση και μας λέει πως τα καλά νέα έχουν και συνέχεια. Η Εθελοντική Ομάδα της Γλυφάδας πλέον στεγάζεται σε νέο χώρο και είναι αυτόνομη.
Ασφαλώς για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η επέμβαση και συνεισφορά κάποιων ανθρώπων που ο κ. Θεοδοσόπουλος έσπευσε να ευχαριστήσει. Έτσι θέλησε δημόσια να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» «στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό μας, άκουσε το πρόβλημά μας και εκτίμησε το έργο που έκανε ο σύλλογος μας όλα αυτά τα χρόνια στο οικοσύστημα του Υμηττού. Στον Captain Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ο οποίος υλοποίησε και κάλυψε την ανάγκη μας και φυσικά στις εθελοντικές ομάδες των όμορων Δήμων – Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής που όλα αυτά τα δέκα και πλέον χρόνια ύπαρξης της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης της Γλυφάδας βοήθησαν στο έπακρο σε ότι χρειάστηκε. Άνοιξαν τις αποθήκες τους και μας έδωσαν δεκάδες στολές, μπότες, υλικά, ασυρμάτους. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Στο πλευρό τους όμως είναι και η ομάδα της Γλυφάδας», όπως μας τονίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος.
[Π]: Πως όμως έφτασε το Πυροσβεστικό όχημα στους εθελοντές της Δασοπροστασίας στη Γλυφάδα;
Στέλιος Θεοδοσόπουλος: Ήταν μια κίνηση που έγινε λόγω του ότι ο Δήμος Γλυφάδας καθυστερούσε να πάρει αποφάσεις για να κάνει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, να δει πως ακριβώς θα διαχειριστεί τα πυροσβεστικά οχήματά του και με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε στην ασφάλεια της πόλης μας. Από τη στιγμή που δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Από τη στιγμή που ο Δήμαρχος δεν μας έδινε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα ήθελε να κάνει τη διαχείριση των δημοτικών αυτών οχημάτων και από τη στιγμή που δεν είχε επιτρέψει στους δικούς μας πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες και εγκεκριμένους εθελοντές οδηγούς να στελεχώσουν τις βάρδιες των πυροσβεστικών οχημάτων τις οποίες προέβλεπε το σχέδιο της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής για τις δασικές πυρκαγιές 2018, έτσι κι εμείς προσπαθήσαμε για το καλό και την ασφάλεια της πόλης μας να ενεργήσουμε για να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα και να εκτελέσουμε τον σχεδιασμό με όποιες δυνάμεις μπορούμε βοηθώντας την πόλη μας και τον Υμηττό μας.
Είναι άδικο η εθελοντική προσφορά στην πόλη μας να ταυτίζεται και να καθορίζεται όχι από τις γνώσεις και την εμπειρία, αλλά από τις διαθέσεις μιας όποιας διοίκησης.
Έγινε η απαραίτητη αλληλογραφία με τον ΣΠΑΥ, αναφέραμε ότι ο χώρος στην περιοχή της Γλυφάδας είναι ακάλυπτος προς το παρόν – να σας ενημερώσω ότι το Σ.Τ.Ο. έγινε 30/7. Έτσι ο ΣΠΑΥ με τη σειρά του διερεύνησε μέσω των υπηρεσιών του αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο πυροσβεστικό όχημα. Ο ΣΠΑΥ γνωρίζει την δεκάχρονη και πλέον προσφορά μας, την εμπειρία μας, το επίπεδο γνώσεων μας στον τομέα της Δασοπροστασίας και της Πυρόσβεσης. Τελικά βρέθηκε ένα παλαιό κατασβεστικό όχημα στον όμορο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ο όμορος Δήμος έχει πολλά οχήματα, πιστεύει στην Πολιτική Προστασία και έχει θωρακίσει την πόλη του αφού έχει αγοράσει και καινούργια κατασβεστικά οχήματα. Το όχημα που μας παραχωρήθηκε ήταν σε αχρηστία γιατί είχε κάποιες αβαρίες. Σε συνεννόηση με το Δήμαρχο κ. Κωνσταντέλλο υπήρξε η προθυμία να μας το παραχωρήσει, να το αξιολογήσουμε κι αν μας έκανε και μπορούσε να λειτουργήσει να το «χρεώσει» στην ομάδα μας. Έτσι φθάσαμε στο σήμερα. Το έχουμε εδώ, όμως αναμένεται η επισκευή του η οποία είναι στην τελική φάση.
Περιμένουμε από το ΕΣΚΕ και τον Περιφερειάρχη να μας δώσει κωδικό κλήσης και να ενταχθούμε στο επιχειρησιακό σχέδιο της πυροσβεστικής.
[Π]: Είστε καλυμμένοι με το ένα όχημα;
Σ.Θ.: Το ένα όχημα είναι η αρχή. Ο Σύλλογος έχει τον προγραμματισμό του, τον οποίο και θα υλοποιήσει. Θα προχωρήσουμε και σε επιστημονικό επίπεδο εκτός από τον επιχειρησιακό τομέα διότι έχουμε μέλη επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων που έχουν γνώσεις και θέληση να προσδώσουν στην επιστήμη της «κινδυνικής» την πρέπουσα σημασία.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Θεοδοσόπουλος τόνισε πως «ενδιαφερόμαστε να προσφέρουμε άδολα για το κοινό καλό». Σε ερώτησή μας αν ο νέος χώρος που διαμορφώνεται για να στεγάσει τους εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι επισκέψιμος για το κοινό η απάντησή του ήταν ότι «ο χώρος αυτός είναι ιδιωτικός, όμως θα είναι ανοιχτός σε σεμινάρια και ημερίδες που θα γίνουν. Είναι επίσης ανοιχτός σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν τον εθελοντισμό τους κι εμείς θα τους μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας. Ευχαρίστως να ενταχθούν στην ομάδα. Το πεδίο της πολιτικής προστασίας είναι ευρύ και όποιος επιθυμεί να προσφέρει θα βρει ανοιχτή την πόρτα και την καρδιά μας».
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Αυγούστου 2018]