• Κατά 0,2 αυξήθηκε η βαθμολογία στα Νότια Προάστια που παραμένουν λίγο πάνω από τη βάση στο αστικό πράσινο.
Κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η εφαρμογή της WWF Ελλάς GreenSpaces για την αξιολόγηση των πράσινων χώρων των Δήμων. Στα Νότια Προάστια μάλιστα φαίνεται πως όσοι αξιολόγησαν τις περιοχές δεν έχουν πάντα την καλύτερη εικόνα για τα πράσινα σημεία της πόλης. Συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, η περιοχή των νοτίων προαστίων στο συνολικό μέσο όρο δείχνει να έχει μια βελτίωση των 0,2 μονάδων αφού από το 6,1 βρίσκεται στο 6,3. Παραμένει όμως στο «καλώς» και απέχει αρκετά από το «άριστα». Το θετικό για το 2017 είναι ότι οι χώροι που καταγράφηκαν από τους χρήστες αυξήθηκαν, όμως οι υφιστάμενοι χώροι σε σπάνιες περιπτώσεις έδειξαν βελτίωση. Ενώ υπάρχει και χώρος που παρουσίασε σημαντική μείωση στη βαθμολογία. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν αυτή την εφαρμογή την αξιολογούν οι δημοτικές αρχές και την λαμβάνουν υπόψιν τους προκειμένου να βελτιώσουν το πράσινο της περιοχής ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των κατοίκων (χρηστών). Τι κατέγραψε η εφαρμογή για το 2017 (μέχρι και τον Ιούνιο), ποιοι είναι οι Δήμοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες και ποια τα σημεία που «πονάνε» αναλύονται στο ρεπορτάζ του «Π».
Eνας έξυπνος τρόπος για να βαθμολογήσουν οι πολίτες το πράσινο της πόλης τους παρέχεται μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF GreenSpaces. Από τον Απρίλιο του 2016 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, η εφαρμογή φαίνεται να τυγχάνει της αποδοχής του κόσμου αφού περισσότεροι πολίτες την εμπιστεύτηκαν το 2017 φθάνοντας τους 9.000 (από 4.000 που ήταν το 2016). Μαζί με τους πολίτες αυξήθηκαν και οι πόλεις (από 89 σε 126) αλλά και οι καταγεγραμμένοι χώροι (από 887 σε 1710).
Στη δημοσιότητα δόθηκαν και φέτος – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – από το WWF Ελλάς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από τα οποία προκύπτει σε γενικές γραμμές ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Από τους 1.700 χώρους, μόλις 261 είναι αυτοί που έχουν πάρει βαθμολογηθεί πάνω από 8. Πρόκειται για χώρους μεγάλης εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το Πάρκο ΆλκηστιςΑγοραστάκη στα Χανιά και το Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.
Στον αντίποδα, 451 χώροι έχουν βαθμολογηθεί αρκετά κάτω από τη βάση, από 0 έως 5. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους εντοπίζονται σε: Αθήνα (38 χώροι), Θεσσαλονίκη (32 χώροι), Παλλήνη (25 χώροι), Περιστέρι (17 χώροι), Εορδαία (16 χώροι), Καλαμαριά (15 χώροι), Κασσάνδρα (13 χώροι), Πειραιά (13 χώροι) και Γλυφάδα (12 χώροι). Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεδίον του Άρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5, δείγμα της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
Οι καλύτεροι χώροι πρασίνου ανά την Ελλάδα
Σε αυτή την ενότητα αναδεικνύονται οι χώροι που συγκέντρωσαν μέσο όρο βαθμολογίας 9 και άνω από το σύνολο των 1.710 χώρων. Από τις 26 εγγραφές στον πίνακα:
Στη 12η θέση βρίσκεται η οδός Καστελλόριζου 29-31 (Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης) που έχει συγκεντρώσει 9,8 μέσο όρο.
Στην 19η θέση βρίσκεται η οδός Νηρέως 57 (Πλατεία Γεωργίου Δόγκα) επίσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που έχει συγκεντρώσει 9,6 μέσο όρο. Οι χρήστες έδωσαν 10 στο πράσινο, 10 στην καθαριότητα και 8 στις υποδομές.
Υψηλή βαθμολογία συγκέντρωσαν επίσης:
– Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης:
Υμηττού 147 (Πλατεία Άλσους) – 9,4
Λεωφόρος Καβουριού – 9,3
Διός 8 – 9,2
– Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης:
Αλεξάνδρου Παπαναστασίου – 9,2
– Στο Δήμο Γλυφάδας:
Λεωνιδίου 20 – 9,2
– Στο Δήμο Ηλιούπολης:
Αρτάκης 5-7 (Πάρκο Χαλικάκι) – 9,1
Χώροι με χαμηλή βαθμολογία
Συνολικά, 86 χώροι περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει χαμηλή βαθμολογία από τους ίδιους τους πολίτες (από 0 έως 3 με άριστα το 10).
– Στο Δήμο Γλυφάδας:
Παναγιώτη Λάσκαρη 113 – 0,9
Ανδρέα Παπανδρέου 173 – 3
– Στο Δήμο Ηλιούπολης:
Καραμπάτη 2 – 1,4
Βοσπόρου 27 – 2,7
– Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης:
Ελευθερίου Βενιζέλου 9-29 – 3
Συγκρίνοντας τα περσινά δεδομένα, θετική ήταν η εξέλιξη για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μιας και η προηγούμενη αρνητική βαθμολόγηση τροποποιήθηκε θετικά βγάζοντάς τους από αυτή την λίστα.
Όπως αναφέρει και η έκθεση: «Μπορεί η βαθμολογία κάποιων χώρων να είναι αυστηρή. Όμως, η βαθμολογία προέρχεται αποκλειστικά από τους επισκέπτες των χώρων. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές και βαθμολογούν βάσει των όσων βιώνουν και αντιλαμβάνονται. Οι δημοτικές αρχές δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν από την κατάταξη. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αξιολόγηση ως μια προτροπή για αλλαγές και βελτίωση της κατάστασης και στους λιγότερο περιποιημένους χώρους πρασίνου».
Οι 20 κορυφαίοι Δήμοι της χώρας
Στην 4η θέση των είκοσι κορυφαίων Δήμων της χώρας φιγουράρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 35 καταγεγραμμένους χώρους στην εφαρμογή της WWF οι οποίοι συγκέντρωσαν 7,5 μέσο όρο με άριστα το 10! Σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία το 9,8 και χαμηλότερη το 3,8. Πρώτος Δήμος στη λίστα είναι της Καλαμάτας με 7,8 μέσο όρο (και έξι καταγεγραμμένους χώρους) και 20ος είναι ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη με 6,5 μέσο όρο (και επτά καταγεγραμμένους χώρους).
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Ιουλίου 2017]