- Αγωνία για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο
- Εξετάζονται λύσεις προσωρινές
Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας από την εκπαιδευτική χρονιά 2018-2019. Κάποιοι Δήμοι όμως, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Γλυφάδας δεν είχαν την υποδομή να εφαρμόσουν το πρόγραμμα από την πρώτη χρονιά και έτσι δόθηκε μια παράταση ενός έτους μέχρι να προσαρμοστούν ή να βρουν λύσεις. Τελικώς με το ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019, η Υπουργική Απόφαση συμπεριέλαβε και τους τελευταίους 27 Δήμους στο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.
Ο Δήμος Γλυφάδας μέχρι σήμερα δεν έχει βρει οριστική λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα και είναι σε συχνές επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και τις Κτηριακές Υποδομές προκειμένου να προλάβει το χρόνο και η νέα χρονιά 2020 – 2021, τον Σεπτέμβριο δηλαδή να τον βρει έτοιμο να υποδεχτεί τα νήπια.
Μια πρώτη συζήτηση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, οπότε και το θέμα εισήχθη στην ημερήσια διάταξη. Το σκεπτικό της δημοτικής αρχής ανέπτυξε ο Δήμαρχος ενημερώνοντας και για το μέχρι σήμερα σχεδιασμό και τις προτάσεις. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γλυφάδας και 3Β και φυσικά το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Τα συμπεράσματα;…
Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες τεχνικής φύσης για να υλοποιηθεί το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Γλυφάδας όπως εξήγησε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020. Οι αριθμοί πιέζουν τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς αφού προβλέπεται να έρθουν στο Δήμο περίπου 200 προνήπια τη νέα χρονιά. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία περίπου 20 τμημάτων τάξεων που όμως δεν μπορούν όλες να έχουν σταθερά τον ίδιο αριθμό παιδιών. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός όπως τόνισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γλυφάδας και 3Β είναι τα 22 παιδιά, όμως κάποιες τάξεις δεν έχουν την υποδομή και μπορεί να μην δύνανται να φιλοξενήσουν πάνω από 19 παιδιά. Ο Δήμαρχος εστίασε και στο θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού αφού τα παραπάνω παιδιά απαιτούν και δασκάλους, τραπεζοκόμους κ.ο.κ. Εξήγησε ότι έχει έρθει σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και τις Κτηριακές Υποδομές (τον παλιό ΟΣΚ) προκειμένου να βρουν έστω και προσωρινά λύση στέγασης για τα νήπια. Αναφέρθηκε στη λύση 6 με 8 προκάτ αιθουσών οι οποίες θα τοποθετηθούν σε υπάρχοντες και διαμορφωμένους σχολικούς χώρους προκειμένου τα παιδιά να είναι προστατευμένα. Τόνισε βέβαια ότι η λύση των προκάτ έχει ένα αυστηρό περιορισμό χρήσης έως 6 χρόνια. Και η λύση των προκάτ όμως αιθουσών δεν είναι κάτι που βρίσκεται από την μια ημέρα στην άλλη καθώς πρέπει να προηγηθούν διαγωνιστικές διαδικασίες. Η δημοτική αρχή στις συναντήσεις με τους αρμόδιους πρότεινε να τρέξει ο Δήμος τους διαγωνισμούς αυτούς για πιο γρήγορα όμως σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα κάνουν οι Κτηριακές Υποδομές ως οι πλέον αρμόδιοι. Ακούστηκε ότι το κόστος για την προμήθεια των προκάτ αιθουσών ανέρχεται περί τις 15.000€ έκαστη. Ένα ποσό που μπορεί να αντέξει ο Δήμος Γλυφάδας όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αν και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο τρόπος να τους δοθούν και τα χρήματα σε περίπτωση που ο Δήμος το τρέξει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο οικόπεδο που βρίσκεται στις οδούς Οινόης και Πανδώρας και τόνισε ότι μπορεί να γίνει εκεί ένα νηπιαγωγείο με πολλές αίθουσες όμως έχει εκκρεμότητες ως ακίνητο κάτι που κάνει τη διαδικασία χρονοβόρα. «Αν και μέχρι το Σεπτέμβριο νηπιαγωγείο δεν χτίζεται», είπε.
Εκπροσωπώντας το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Γλυφάδας και 3Β η κα Τσακανίκα έκανε εκτενή αναφορά στις εκπαιδευτικές αρμοδιότητες τονίζοντας ότι η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ήταν μια χρόνια διεκδίκηση. Αναφέρθηκε στον όμορο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπου το μέτρο εφαρμόστηκε αμέσως και είπε ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το δημόσιο νηπιαγωγείο. «Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, τα προνήπια τα θεωρούμε μαθητές μας», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημογραφικό και στην αυξημένη προσέλευση των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία της Γλυφάδας. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν δεν αλλάξουν αυτά ίσως ο Δήμος να μην μπορέσει να το εφαρμόσει», είπε και στη συνέχεια παρουσίασε προτάσεις του συλλόγου με φωτογραφίες οικοπέδων υποψηφίων για να γίνουν νηπιαγωγεία. Παράλληλα η κα Τσακανίκα ζήτησε από το Δήμο να είναι σε συχνότερη επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να εξετάζουν τα ζητήματα αυτά.
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα οικόπεδα που αναφέρθηκαν έχουν κριθεί ακατάλληλα ή είναι δεσμευμένα στο Υπερταμείο οπότε και δεν μπορούν να προχωρήσουν. «Θεωρούμε επικίνδυνη την τοποθέτηση σε ένα κτίριο ετοιμόρροπο να βάλουμε προκάτ», είπε για το οικόπεδο στη Σ. Βέμπο.
«Εύχομαι πραγματικά να προλάβουμε για να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο να υποδεχτούμε τα νήπια όπως ορίζει ο νόμος», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Γλυφάδα Γυρίζει Σελίδα» Στέλιος Θεοδοσόπουλος.
«Εδώ και δύο χρόνια μαζί με άλλους Δήμους έχετε συνταχθεί με μια λογική και αντίληψη που δεν έχει προχωρήσει τίποτα για τη δίχρονη εκπαίδευση», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» Τάσος Ταστάνης κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για ολιγωρία και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα ψάξει να βρει κατάλληλους χώρους.
Σύμφωνος με την πρόταση του Τάσου Ταστάνη ήταν ο Μάκης Φιλόπουλος, επικεφαλής παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα – Νέα Αρχή». Μάλιστα συνεχάρη και το σύλλογο εκπαιδευτικών που ήρθε με επιχειρήματα και προτάσεις, οργανωμένα για να βοηθήσει. Παράλληλα πρότεινε να διεξαχθεί μια ημερίδα για την παιδεία.
«Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από πολύ νωρίς και είχαμε ζητήσει να παρθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα από την δημοτική αρχή. Καμία μέριμνα όμως δεν υπήρξε μέχρι τώρα ώστε ο δήμος να φροντίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει τις αίθουσες που απαιτούνται για να μπορέσουν να στεγάσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά μας και με τις παροχές που πρέπει. Φτάσαμε Φλεβάρη του 2020 να συζητάμε για τη λύση που θα έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό έτσι ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μην μείνει κανένα παιδί απέξω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Στεφανίδης.
Για τη δυσκολία εξεύρεσης χώρων μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Μάριος Κασσέρης φέρνοντας παραδείγματα με την άνοδο στις τιμές των ακινήτων και την τεράστια απόκλισή τους από τις αντικειμενικές αξίες, ειδικά στη Γλυφάδα. Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία να αγοράσει οικόπεδο ο Δήμος.
«Τα θέματα της εκπαίδευσης είναι σοβαρά και πρέπει να μας ενώνουν όλους», είπε ο Γραμματέας του Δ.Σ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης. Στη συνέχεια εξήγησε και με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός ότι επιθυμούν τα παιδιά να είναι 100 φορές πιο ασφαλή από όσο φαντάζονται οι γονείς. «Η τοποθέτηση από το σύλλογο εκπαιδευτικών έγινε με μεγάλη αγωνία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι επειδή τα θέματα παιδείας είναι συγκοινωνούντα δοχεία θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση μόνο με τα θέματα αυτά», έκλεισε.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει αυτοψία από τους αρμόδιους στις Κτηριακές Υποδομές προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πως θα κινηθούν.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Φεβρουαρίου 2020]