Παρουσία εκατοντάδων δημοτών, που κατέκλεισαν, μέσα κι έξω, το Πολιτιστικό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε τον τρίτο απολογισμό της θητείας του.
Ο δήμαρχος παρουσίασε το έργο της διοίκησης των τριών τελευταίων ετών, ενώ τόνισε ότι η σκληρή δουλειά της δημοτικής αρχής κατέταξε τον δήμο, μέσα στην πρώτη δεκάδα των δήμων της Αττικής, σε μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τις υποδομές και τις παροχές στους δημότες του.
Τα 185 έργα, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αναβάθμισαν την καθημερινότητα του πολίτη, σηκώνοντας το “γκρίζο” πέπλο της μιζέριας και της υποβάθμισης.
Αλλάξαμε τη νοοτροπία λειτουργίας του Δήμου
Στην αλλαγή νοοτροπίας λειτουργίας του Δήμου απέδωσε την έως τώρα επιτυχή πορεία της διοίκησής του ο δήμαρχος θυμίζοντας πως, το 2014 ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης αναφερόταν ως παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ σήμερα με το ίδιο στελεχιακό και υπαλληλικό προσωπικό ο δήμος δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο το κακό παράδειγμα προς αποφυγήν.
“Αυτό που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Είπα στους υπαλλήλους μας ότι ο δήμος δεν έχει πολιτική ιδεολογία, δεν έχει πολιτικό χρώμα και πως πρέπει να δουλεύουν γι’ αυτό που πληρώνονται. Γίναμε μια ομάδα με τις όποιες δυσκολίες, για το καλό του Δήμου”, τόνισε ο Γιάννης Κωνσταντάτος.
Αντιμετωπίσαμε τέσσερις δύσκολες καταστάσεις
Πριν αναφερθεί στα έργα που πραγματοποιήθηκαν αναφέρθηκε σε τέσσερις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε η διοίκησή του. Τη μεγάλη φωτιά στον Υμηττό που ξεκίνησε από το Βύρωνα και τότε διαπιστώθηκε πως είχαν λεηλατηθεί όλες οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης στο βουνό, την πρόσφατη ρύπανση του Σαρωνικού, που την αντιμετώπισαν στην αρχή μόνοι τους, τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενήθηκαν για δύο σχεδόν χρόνια στις εγκαταστάσεις του πρ. αεροδρομίου, την υποστήριξη που τους παρείχαν και την αποτροπή με τη βοήθεια των συνδημοτών του, να γίνει το Ελληνικό το hotspot της Αττικής, αφού στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν η φιλοξενία 10.000 ατόμων στο Ελληνικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γ. Κωνσταντάτος στην επένδυση του Ελληνικού τονίζοντας πως ήταν ο μόνος δήμος που στήριξε την επένδυση από την αρχή την ώρα που άλλοι δήμοι την πολέμησαν όχι μόνο ως επένδυση αλλά στράφηκαν και κατά του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης εγείροντας εδαφικές απαιτήσεις.
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο δήμαρχος δήλωσε πως έχει συγκρουστεί με τους όμορους δήμους γιατί ο ένας προσφεύγοντας στο υπουργείο Εσωτερικών ζητά 300 στρέμματα από τα διοικητικά όρια του Δήμου του και ο άλλος λέει ότι τα Σούρμενα είναι Ευρυάλη της Γλυφάδας. “Εμείς, είπε, δεν ζητήσαμε από κανέναν τίποτα. Συγκρουστήκαμε κι αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε κι άλλο”.
Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά
Ανοίγοντας την ενότητα των όσων επετεύχθησαν στην 3ετία που πέρασε αναφέρθηκε στα οικονομικά του δήμου λέγοντας πως στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει δει η χώρα ο Δήμος όχι μόνο στάθηκε όρθιος αλλά έκλεισε τη χρονιά με 1 εκατ. ευρώ πλεόνασμα στο ταμείο, έχοντας από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην χώρα.
“Το Τεχνικό Πρόγραμμα “εκτοξεύτηκε” από τα 3 εκ. ευρώ που το παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση στα 19 εκ. ευρώ” είπε. “Προεκλογικά, υποσχεθήκαμε πως θα αναζητήσουμε χρήματα από κάθε δυνατή πηγή, και το κάναμε. Εξασφαλίσαμε για τον δήμο μας κονδύλια, για τεχνικά έργα, ύψους 11.000.000 ευρώ και μέσα σε 3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν στην πόλη 185 νέα έργα.
Το 2013 ο Δήμος μας είχε έλλειμμα 1.143.000 ευρώ το οποίο επί των ημερών μας το μετατρέψαμε σε πλεόνασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ Παράλληλα το 2013 από την προηγούμενη διοίκηση παραλάβαμε χρηματικό υπόλοιπο πεντακοσίων εξήντα εφτά χιλιάδων ευρώ. Σήμερα το χρηματικό υπόλοιπο αυξήθηκε στα 4.600.000 ευρώ”.
Μερικά από τα έργα που έγιναν:
Ανακαινίστηκαν και πιστοποιήθηκαν 28 παιδικές χαρές. Ήρθαν στο Δήμο χορηγίες ύψους 600.000 ευρώ.
Ανακαινίστηκαν και φωτίστηκαν οι πλατείες της πόλης.
Ανακαινίστηκαν 12 Γήπεδα στις γειτονιές και αντικαταστάθηκαν όλες οι μπασκέτες που ήταν τοποθετημένες από τη δεκαετία του ’80.
Κατασκευάστηκαν 2 υπερσύγχρονα γήπεδα 5χ5 με προδιαγραφές ΦΙΦΑ, ενώ παράλληλα, ετοιμάζονται ακόμα τρία γήπεδα 5χ5 στις οδούς Μιλήτου, Τριπόλεως και στο Οικογενειακό Πάρκο Αγ. Παρασκευής.
Ανανεώθηκε ο στόλος οχημάτων για την υπηρεσία καθαριότητας ο οποίος βρισκόταν σε λειτουργία από το 2002.
Δημιουργήθηκε η Δημοτική Συγκοινωνία η οποία καλύπτει όλη την πόλη με 3 γραμμές και δωρεάν μετακίνηση για τους δημότες.
Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο βουνό. Ξαναλειτούργησε η λίμνη, καθαρίστηκαν τα παλιά μονοπάτια, φυτεύτηκαν 3.000 δέντρα, δημιουργήθηκαν βοτανόκηποι, και χώροι αναψυχής για τους πολίτες.
Εγκαταστάθηκαν σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ καινούργια συστήματα δασοπυρόσβεσης με 200 υδροβόλα που καταβρέχουν συνεχώς το βουνό μας μέσα από την γεώτρηση της οδού Κιάφας.
Δημιουργήθηκε το Σώμα Εθελοντών το οποίο με τη συνεχή παρουσία του και τις περιπολίες κάθε καλοκαίρι, είναι ο “φύλακας άγγελος” του δάσους.
Ανακαινίστηκαν 32 σχολικά προαύλια και μέχρι το τέλος της θητείας θα ανακαινιστούν όλα.
Συντηρήθηκαν τα σχολικά κτίρια του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.
Ανακαινίστηκε το παλιό σήμα της Ολυμπιακής με την ευχή να γίνει η σημερινή Ελλάδα και πάλι η Ελλάδα των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών όπως ήταν, όταν η Ολυμπιακή Αεροπορία πετούσε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Κλείνοντας την παρουσίαση των πεπραγμένων ο Γιάννης Κωνσταντάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σχεδιασμό και της επόμενης χρονιάς στον οποίο κύριος πρωταγωνιστής θα είναι το Ελληνικό.
Επίσης ανακοίνωσε πως το Μάρτιο θα γίνει το 3ο Συνέδριο της παράταξής του της “ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ”, ότι θα γίνει “άνοιγμα” και προς άλλους χώρους, και εκλογή εκ νέου, του επικεφαλής της παράταξης, που θα οδεύσει για νικηφόρο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές.
Η παρουσίαση έκλεισε με την αναφορά του στους προκατόχους του δημάρχους και στο έργο που άφησαν ως παρακαταθήκη στις δύο δημοτικές ενότητες του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Παρόντες στον τρίτο απολογισμό του Γιάννη Κωνσταντάτου ήταν οι βουλευτές Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, οι δήμαρχοι κ.κ., Αθηναίων Καμίνης, Π. Φαλήρου Χατζηδάκης, Νέας Σμύρνης Τζουλάκης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Κωνσταντέλλος, η περιφερειακή σύμβουλος Άννα Μεθυμάκη, ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Γιώργος Ασημακόπουλος, η αντιδήμαρχος Αλίμου Μαίρη Ανανιάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλίμου Δημήτρης Γιανακόπουλος και Γλυφάδας Νίκος Λεβετσοβιτης, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο πρ. αντιπεριφεριάρχης Χάρης Πασβαντίδης, ο επί σειρά ετών δήμαρχος Αργυρούπολης Τάκης Ευσταθιάδης, o πρώην δήμαρχος Ελληνικού Νάκης Εφραιμίδης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ΝΔ Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Γκογκοζώτος, Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Οκτωβρίου 2017]