• Με χορηγία Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου
• Ανοιχτό σε κοινό και σχολεία από Σεπτέμβριο
Το δικό της κειμηλιαρχείο απέκτησε η Μητρόπολη Γλυφάδας και τα εγκαίνια του τέλεσε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαΐου, παρουσία των δωρητών, του κλήρου, εκπροσώπων της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των τοπικών αρχών και πλήθους χριστιανών.|
Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος εξιστόρισε στους παριστάμενους το πως ανοικοδομήθηκε το κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης, ποιο ήταν το εφαλτήριο για αυτή του την ενέργεια, τι περιλαμβάνει, ποιοι συνετέλεσαν σε αυτό. Περιέγραψε αναλυτικά όλη την ιστορία σε μια ομιλία που καθήλωσε τους παριστάμενους και δεν ακουγόταν ούτε κιχ.
Με το πέρας της ομιλίας κάλεσε κοντά του τον μεγάλο δωρητή της Μητρόπολης, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για να του δώσει ένα αναμνηστικό από την σημαντική αυτή ημέρα, ένα ιερό αντιμήνσιο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης. Ταυτόχρονα ευχήθηκε για τον δωρητή να έχει υγεία, ο ίδιος να ευλογεί ο Θεός την οικογένεια του και την πολυσέβαστη μητέρα του, Αθηνά. Ενώ ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος διάβασε ένα συνοδευτικό τιμητικό υπόμνημα σε πάπυρο στο πρόσωπο του δωρητή. Παίρνοντας το λόγο ο δωρητής ευχήθηκε με τη σειρά του στο Μητροπολίτη να έχει μακροημέρευση και ότι καλύτερο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πόρτα της εισόδου ώστε να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων.
Ο κόσμος που βρέθηκε στα εγκαίνια είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του κειμηλιαρχείου, το οποίο θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και στα σχολεία για οργανωμένες εκδρομές από το Σεπτέμβριο. Δόθηκαν επίσης σε όλους αναμνηστικά εικονάκια και ένα γλύκισμα αμυγδαλωτό.
Το Κειμηλιαρχείο στεγάζεται σε κτίριο εντός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου επί της οδού Ήβης 109 στην Τερψιθέα Γλυφάδας.
ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Η Ιερά Μητρόπολη της Γλυφάδας έχει εκδώσει ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό έντυπο που συστήνει σε κάθε ενδιαφερόμενο το Κειμηλιαρχείο και παρουσιάζει την ιστορία του.
«Το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οικοδομήθηκε, ως χώρος διαφύλαξης αντικειμένων εκκλησιαστικής και λαογραφικής τέχνης, ως ένας τόπος ανάδειξης του Πολιτισμού. Η δημιουργία του, εκπληρώνει στόχο που έθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παύλος, από την αρχή της Ποιμαντικής ευθύνης του, για συγκέντρωση, διασφάλιση και προβολή του πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου, τον οποίο η Πρόνοια του Θεού του εμπιστεύθηκε.
Χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του κ. Αθανασίου και της κ. Μαρίνας Μαρτίνου, ανεγέρθηκαν δύο όροφοι αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, όπου οι επί μέρους συλλογές βρήκαν την κατάλληλη στέγη, φροντίστηκαν και τακτοποιήθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Εικόνες και Λειτουργικά Σκεύη, από τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, προερχόμενα, από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, μεταφέρουν την ευλάβεια των προγόνων μας και τον πόνο της προσφυγιάς τους.
Οικογενειακά κειμήλια του Σεβασμιωτάτου από τη γενέτειρα του Σύρο, εργόχειρα κρατουμένων που συνάντησε στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες, όπως και αντικείμενα τέχνης από τις ιεραποστολικές περιοδείες του, αλλά και πολλά δώρα ευσεβών χριστιανών, συγκροτούν ένα αξιόλογο σύνολο, το οποίο αποτυπώνει συνοπτικά πολιτιστικές πτυχές του παγκόσμιου χώρου, που μας έταξε ο Θεός να ζήσουμε.
Εκκλησιαστικά κειμήλια
Η εκκλησία, η Πνευματική Κιβωτός της σωτηρίας μας αναδεικνύεται ως τρόπος ζωής και ως χώρος έκφρασης καλλιτεχνικών δημιουργιών. Ποικίλα έργα, δουλεμένα από ανθρώπους ταλαντούχους, υπηρετούν τη λατρεία του Πλαστουργού Θεού.
Η Αγιοτόκος Μικρά Ασία και ο Μαρτυρικός Πόντος, υπήρξαν περιοχές, που πρόσφεραν στον παγκόσμιο πολιτισμό πλούσια δείγματα Χριστιανικής τέχνης, έργα που μαρτυρούν τη βαθύτατη πίστη των κατά τόπους Χριστιανικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων. Μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι κοιτίδες αυτές της Ορθοδοξίας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και μετακινήθηκαν, προς τη Μητροπολιτική Ελλάδα.
Ένα τμήμα του Ελληνισμού του Πόντου προερχόμενο από τα Σούρμενα, εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ελληνικού μεταφέροντας μαζί του, θησαυρό πολυτίμητο. Λείψανα Αγίων, Εικόνες, Ευαγγέλια, Δισκοπότηρα, Αντιμήνσια και Επιτάφιοι, συνόδευσαν τον καημό της καρδιάς τους και τους παρηγόρησαν στη μεγάλη περιπέτεια. Πολλά από τα εκατόν είκοσι και πλέον Ιερά Κειμήλια που έφθασαν τελικά στον τόπο καταφυγής τους, διαφυλαγμένα μέχρι πρότινος, σε Ναούς της Μητροπόλεως μας, αποτελούν τον κορμό της Εκκλησιαστικής ενότητας του Κειμηλιαρχείου μας.
Ανάμεσα στα κορυφαία εκθέματα, συγκαταλέγονται, ως Ιερά θησαυρίσματα, ο Αρχιερατικός Σάκκος, το μικρό Ευαγγέλιο και ο Σταυρός Αγιασμού του Αγίου Νεοεθνοϊερομεγαλομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.
Λαογραφικά εκθέματα
Πρόσφυγας από την πυρπολημένη Σμύρνη, έφθασε στην αρχοντική Ερμούπολη της Σύρου και ο νεαρός Σπυρίδων Τσαούσογλου, έχοντας κρύψει σε μία κουβέρτα τρείς εικόνες και μερικά ασημικά του σπιτιού του. Όταν αργότερα νυμφεύθηκε με την Μαρία Γρυμάνη, ο Θεός του χάρισε τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Ευστράτιο, τον μετέπειτα κληρικό και τώρα Μητροπολίτη μας κ. Παύλο.
Εκείνα τα λιγοστά οικογενειακά κειμήλια, λειτούργησαν ως πυρήνας, κοντά στον οποίο, εξαιτίας της συλλεκτικής διάθεσης, που καλλιέργησε από την παιδική του ηλικία ο Μητροπολίτης μας, συγκροτήθηκε μια μικρή λαογραφική συλλογή. Με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώθηκε η οικογενειακή κινητή περιουσία και έπειτα από την εις Επίσκοπον χειροτονία του, εμπλουτίσθηκε με δώρα και προσφορές φίλων, συγγενών, πνευματικών του παιδιών και ευσεβών ενοριτών.
Ευμεγέθη έπιπλα και μικροαντικείμενα, πορσελάνες και ασημικά, κεντήματα και φορεσιές, οικιακός εξοπλισμός και αναμνηστικά, κομψοτεχνήματα μιας ενότητας πολιτισμού, που αναδεικνύει την Παράδοση μας.
Εργόχειρα Ελπίδας
Η συναναστροφή με αδελφούς μας που βρίσκονται προσωρινά έγκλειστοι σε Σωφρονιστικά Καταστήματα, αποτελεί για κάθε χριστιανό, ένα τρόπο εκδήλωσης της αγάπης, για τον πλησίον μας, αφού στο πρόσωπο ενός φυλακισμένου συναντούμε τον ίδιο το Χριστό, σύμφωνα με τον λόγο Του, “εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με”.
Μέσα στους χώρους κράτησης, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει σταματημένος, οι κρατούμενοι δημιουργούν. Τα εργόχειρα τους, είναι μια έκφραση ελευθερίας, μια κραυγή ζωής, ένας τρόπος προβολής του κόσμου της ψυχής τους.
Σε τρείς περίπου δεκαετίες εκτείνεται η εθελοντική ποιμαντική διακονία του Μητροπολίτη μας κ. Παύλου, δίπλα στους πονεμένους συνανθρώπους μας. Στα στενά κελλιά των φυλακών, αλλά και στα διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια, που έλαβε μέρος, ως μοναδικός εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήρθε σε επικοινωνία με φυλακισμένους και εκτίμησε τις χειροτεχνίες τους. Προμηθεύτηκε με δική του δαπάνη πάμπολλα έργα κρατουμένων, ενισχύοντας τόσο τις πενιχρές οικονομίες τους, όσο και την ψυχική τους διάθεση, για δημιουργία, ζωή και ελευθερία.
Ιεραποστολικά ενθυμήματα
Μια κίνηση εξόδου από τα στενά και περιορισμένα όρια του εαυτού μας, είναι η Εξωτερική Ιεραποστολή η οποία προσεγγίζει ανθρώπους, που δε γνώρισαν μέχρι τώρα τον Χριστό. Η διακονία της ιεραποστολικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, φροντίζει να ακουστεί το μήνυμα του Ευαγγελίου σε περισσότερες από πενήντα χώρες, στις εσχατιές του κόσμου. Ανάμεσα στους κληρικούς, που εργάσθηκαν με ζήλο στο έργο του φωτισμού των λαών, και ο Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ο οποίος εθελοντικά, επί σειρά ετών πραγματοποίησε 48 ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική, κυρίως σε Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Ζάμπια, Νότια Αφρική, Τυνησία και Μπουρούντι.
Από τις τοπικές κοινωνίες της υποσαχάριας Αφρικής, προέρχονται τα περισσότερα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Κειμηλιαρχείο μας. Έργα πλασμένα, σμιλεμένα ή ζωγραφισμένα, από χέρια κουρασμένα-αλλά τίμια, από χέρια μαύρης επιδερμίδας- αλλά ολόλευκης ψυχής.
Ευελπιστούμε, πως με τη δημιουργική περιήγηση σας στις αίθουσες των δύο ορόφων του, θα αποκομίσετε γνώσεις και συναισθήματα, αφού το κάθε έκθεμα διηγείται τη δική του πρόδηλη ή μυστική ιστορία».
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Μαΐου 2017]