Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αγώνας δρόμου για τη Γλυφάδα η εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Στο Δήμο Γλυφάδας θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Παρόλο που το μέτρο είχε αποφασιστεί ήδη δύο χρόνια πριν, ο Δήμος είχε καταφέρει να πάρει αναβολή και να το μεταθέσει σε επόμενη χρονιά. Φέτος όμως δεν έχει άλλη παράταση και έτσι η Δημοτική Αρχή κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμη.
Σε σχετική ανακοίνωση που είχε κάνει ο Δήμαρχος τον Ιούλιο τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι σχολικές μονάδες της Γλυφάδας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν όλα τα νήπια και τα προνήπια της πόλης, τον Σεπτέμβριο, έχοντας ξεπεράσει τεράστιες δυσκολίες, με πείσμα, δουλειά και μεράκι».
Θέλοντας να αναδείξει το πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα αυτό θέλησε να κάνει μια ιστορική αναδρομή από τον Σεπτέμβριο του 2014. «Νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή στη Γλυφάδα μας, βουνό τα παράπονα από τους γονείς. Το 50% των αιτήσεων για παιδικούς σταθμούς απορρίπτονταν, λόγω έλλειψης αιθουσών. Οι ανακοινώσεις μάλιστα έβγαιναν τον Οκτώβριο, ακόμα και το Νοέμβριο! Σηκώνουμε τα μανίκια, πιάνουμε δουλειά: Φτιάχνουμε δύο νέους παιδικούς σταθμούς κι έναν βρεφικό, οργανωνόμαστε, παίρνουμε προσωπικό. Πλέον όλες σχεδόν οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γίνονται δεκτές και οι περισσότερες στους βρεφικούς. Τεράστια προσπάθεια όλων αυτών των ετών, το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους».
Και στη συνέχεια αναφέρεται στη νέα πρόκληση: «Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση γίνεται υποχρεωτική και οι Δήμοι υποχρεούνται να κόψουν το κεφάλι τους και να βρουν τρόπο να στεγάσουν όλα τα προνήπια και τα νήπια. Το κάνουμε! Με τρέξιμο, με καθημερινές μάχες με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη αναγκαίας χρηματοδότησης, με συλλογική προσπάθεια. Συνολικά 16 νέες αίθουσες για μαθητές στο προνήπιο και στο νηπιαγωγείο θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά μας το Σεπτέμβριο! Αλλού δημιουργούμε νέους χώρους (Ευρυάλη), αλλού νοικιάζουμε (Άνω Γλυφάδα), αλλού βάζουμε προκάτ αίθουσες (εννιά συνολικά στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία). Έπρεπε να τρέξουμε μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ, αλλά το πετυχαίνουμε, βάζοντας πάνω από όλα τα παιδιά μας και το δικαίωμά τους στη γνώση και στη μάθηση. Ένα μόνο θα αναφέρω για να καταλάβετε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος: Οι τεχνικές προδιαγραφές και η χρηματοδότηση για τα προκάτ – μετά μάλιστα από μεγάλη πίεση – ήρθαν από τις αρμόδιες αρχές στο τέλος Μαΐου».

«Αλλού δημιουργούμε νέους χώρους (Ευρυάλη),
αλλού νοικιάζουμε (Άνω Γλυφάδα),
αλλού βάζουμε προκάτ αίθουσες
(εννιά συνολικά στα υφιστάμενα νηπιαγωγεία).»

Γιώργος Παπανικολάου,
Δήμαρχος Γλυφάδας

Ο Δήμος βέβαια ξεκίνησε τις διαδικασίες – τουλάχιστον με τα όσα έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ – στα μέσα Ιουνίου. Στα δε δημοτικά συμβούλια που έλαβαν χώρα με τηλεδιάσκεψη όλο αυτό το διάστημα έγινε συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου και η αντιπολίτευση δεν συμμερίστηκε τον τρόπο που η διοίκηση ενεργεί με κυριότερη αιτιολογία ότι έρχεται στο και πέντε, ενώ είχε ήδη δύο χρόνια μπροστά της για να βρει τον τρόπο και τα μέσα να υλοποιήσει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Γλυφάδας για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αναγκάζεται να δαπανήσει κάθε μήνα πολλά ευρώ για να πληρώσει τα μισθώματα από τα κτίρια που νοικιάζει γι’ αυτό το σκοπό ενώ σύναψε και σύμβαση με εταιρεία που έχει κι άλλες φορές συνεργαστεί με το δήμο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες και επείγουσες εργασίες διαμόρφωσης των μισθωμένων χώρων στέγασης Νηπιαγωγείων (στο πλαίσιο κάλυψης κατεπειγουσών αναγκών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης βάσει της παρ.13 του αρ. 220 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α’).
Μάλιστα για την διαμόρφωση των χώρων προβλέπεται να δαπανήσει 242.856,48€ (συμ/νου ΦΠΑ 24%).
Ενώ τα μισθώματα ορίσθηκαν:
(α) Για το υπ’ αριθμ. Κ1 ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 77 οικοδομής (γωνιακό κατάστημα επί των οδών Ήβης 77 και Μεγίστης 38 τ.μ. στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα έξι ευρώ (456) € μηνιαίως.
(β) Για το υπ’ αριθμ. ΚΙΙ ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 77 οικοδομής (με πρόσοψη μόνο επί της οδού Ήβης,) 39 τ.μ. στο ποσό των τετρακοσίων εξήντα οχτώ (468) € μηνιαίως.
(γ) Για το υπ’ αριθμ. 2 ισόγειο κατάστημα της ευρισκόμενης επί της οδού Ήβης 79 οικοδομής 50,25 τ.μ. στο ποσό των εξακοσίων τριών (603) € μηνιαίως.
(δ) Για το υπ’ αριθμ. 5 ισόγειο κατάστημα του ευρισκόμενου επί της οδού Μικράς Ασίας 141, εμβαδού 147,71 τ.μ., με αύλιο χώρο περί τα 140 τ.μ. στο ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1.400)€ μηνιαίως.

Χρήσιμο θα ήταν ο Δήμος να βγει επίσημα και να ενημερώσει για τη συνολική δαπάνη εφαρμογής του εγχειρήματος, αλλά κυρίως για το πως θα κατανεμηθούν τα παιδιά που υποχρεούνται από φέτος να φοιτήσουν στις αίθουσες αυτές.

Οι γονείς εξέφρασαν στον «ΠΑΛΜΟ» τις ανησυχίες τους καθώς δε γνωρίζουν ακόμη και τώρα το πως θα πορευτούν. Αναμένουν από τη Δημοτική Αρχή υπεύθυνα να βγει και να ενημερώσει κάτι που μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πράξει.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Αυγούστου 2020]

Scroll to Top