Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ένα πρόβλημα ζητάει λύση

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Οι κινητοποιήσεις που ανήγγειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ την περασμένη Κυριακή προκειμένου να στηρίξει τους συμβασιούχους στους Δήμους όλης της χώρας έκαναν τα απορριμματοφόρα να σταματήσουν και τους εργαζόμενους να καταλάβουν τα αμαξοστάσια των Δήμων.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Γλυφάδας συμμετείχαν στην απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ και έτσι το αμαξοστάσιο του Δήμου ήταν υπό κατάληψη. Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης, έδωσαν δυναμικό παρόν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα υπέρ τους και να πάρουν πολιτική στήριξη από τους δημοτικούς παράγοντες. Το ψήφισμα τους έγινε ομόφωνα αποδεκτό ενώ ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Κώστας Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους τους συμπαρίστανται στον αγώνα τους, ονομαστικά. Τόνισε για πολλοστή φορά ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι συμπαρίστανται στους συμβασιούχους καθώς χωρίς εκείνους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς που τους έχει ανατεθεί.
Στο Δήμο Ηλιούπολης το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε έκτακτα προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα και να βγει ψήφισμα στήριξης των συμβασιούχων. Η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεταφέρθηκε για τις 26 Ιουνίου.
Στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης δεν έμεινε ανεπηρέαστο το δημοτικό συμβούλιο. Συζήτησε για αρκετή ώρα και επανέφερε προς ψήφιση το ψήφισμα που προ μηνών είχε περάσει υπέρ των συμβασιούχων, με ελάχιστες επικαιροποιήσεις.
Διαχειρίσιμη ήταν μέχρι την Πέμπτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η κατάσταση της καθαριότητας στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Μολονότι οι συμβασιούχοι του Δήμου συμμετείχαν στο σύνολό τους στην αποχή από τα καθήκοντά τους, το βάρος της αποκομιδής έπεσε στο μόνιμο προσωπικό που κατά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Μιχάλη Ανδριόπουλο, εκτέλεσε βασικά δρομολόγια σε καίρια σημεία των τριών πόλεων, όχι βέβαια καλύπτοντας το σύνολο του Δήμου.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετείχε μαζικά στη διαδήλωση της Πέμπτης, ενώ κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου, Μανώλη Λουδάρο, παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συντονισμό με την Ομοσπονδία για κάθε περαιτέρω ενέργεια προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Καθαριότητα.
Να σημειωθεί πως οι Δήμοι με ανακοινώσεις τους προέτρεψαν τους κατοίκους να κρατήσουν τα σκουπίδια στο σπίτι τους όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις για να μη δημιουργηθούν εστίες μόλυνσης. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες απορριμματοφόρα κινήθηκαν στους δρόμους όμως με προσωπικό ασφαλείας μαζεύοντας τα σκουπίδια μόνο από νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και άλλα ευαίσθητα σημεία. Για αυτές τις ενέργειες δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους για την άριστη συνεργασία τους.

Το βράδυ της Πέμπτης η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μετά τη μεγαλειώδη σε όγκο και παλμό απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που στέλνει το μήνυμα της συνέχισης και κλιμάκωσης αυτού του δίκαιου αγώνα, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:
1. Τη συνέχιση του αποκλεισμού όλων των αμαξοστασίων των Δήμων της χώρας και καλεί όλα τα Σωματεία, ακόμα και αυτά που δεν έχουν συμβασιούχους, να συμπαραταχθούν σ’ αυτόν τον αγώνα και να γενικευτεί ο αποκλεισμός παντού. Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα και στις άλλες υπηρεσίες των Δήμων, είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, γιατί παλεύουν για την κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
2. Κανένα απορριμματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα κάνει περισυλλογή απορριμμάτων. Συνεχίζεται κανονικά μόνο η αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων και από άλλους ευαίσθητους κοινωνικά χώρους.
3. Αποχή το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουνίου 2017 από κάθε υπερωριακή απασχόληση.
4. Συνεχίζεται και επεκτείνεται σ’ όλες τις Περιφέρειες και τους Νομούς της χώρας ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α., από τους εργαζόμενους τους, αλλά και με τη συνδρομή των Σωματείων των Δήμων των αντίστοιχων περιοχών.
5. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Αττικής συνεχίζει, όπως έκανε από την πρώτη ημέρα της έναρξης των κινητοποιήσεων να διευκολύνει μόνο τα νοσοκομειακά απορρίμματα, των ευαίσθητων κοινωνικά χώρων και των λαϊκών αγορών και μόνον κατόπιν έγγραφης βεβαίωσης από το αντιπροσωπευτικό Σωματείο του αντίστοιχου Δήμου.
6. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 θα πραγματοποιηθεί νέο Συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της χώρας. Για το λόγω αυτό προκηρύσσεται Πανελλαδική Στάση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους (και των υπηρεσιών δηλαδή που δεν είναι σε αποκλεισμό η λειτουργία τους) των Ο.Τ.Α. από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας. Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24). Θα ακολουθήσει Πορεία Διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
7. Την ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ 27 και 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 παραμένουν σε αποκλεισμό όλα τα αμαξοστάσια των Δήμων, ενώ τα Σωματεία μπορούν να διευρύνουν, με αποφάσεις τους, τους χώρους που θα είναι αποκλεισμένοι, ανάλογα με τις ιδιομορφίες σε κάθε Δήμο.
8. Την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 προκηρύσσεται νέα γενική 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στους Ο.Τ.Α. και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Αθήνα με πανελλαδική συμμετοχή, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
9. Την κατάθεση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης στο Προεδρείο της Βουλής και σ’ όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), για την οριστική επίλυση του προβλήματος και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα Σωματεία να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης και κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και της Κ.Ε.Δ.Ε., των Π.Ε.Δ. και όλων των Δημοτικών Αρχών, προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, υιοθετώντας τα αιτήματα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και να μην προβούν σε καμιά απόλυση εργαζομένου, ούτε να αποδεχτούν λύσεις που θα διαιωνίζουν τα προβλήματα, όπως είναι η πρόσληψη διμηνιτών.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα πολιτικής, παραταξιακής ή άλλης τοποθέτησης, δίνουν ενωμένοι αυτόν τον αγώνα, γεγονός που εκφράστηκε στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους και αποτελεί την μοναδική εγγύηση για τη θετική τους έκβαση.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος
Νίκος Τράκας,
o Γεν. Γραμματέας
Βασίλης Πετρόπουλος»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top