Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κατοικίδιο και Παιδιά

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Μέσω ενός ζώου συντροφιάς, σαν παιδί μαθαίνεις να αγαπάς και να σέβεσαι τα ζώα και τη φύση γύρω σου. Ταυτόχρονα συνειδητοποιείς πως οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο χωρίς ζώα. Τα ζώα σε βάζουν στη διαδικασία να απεμπολήσεις τον εγωκεντρισμό της ανθρώπινης φύσης. Η φιλοζωία και η φιλευσπλαχνία είναι συναισθήματα που κάθε παιδί πρέπει να κατανοήσει. Ακόμα το ζώο στο σπίτι διδάσκει το παιδί τον κύκλο της ζωής. Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με επίπονες καταστάσεις που τα προετοιμάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Έχεις πάντα ένα μωρό, το οποίο είναι πλήρως εξαρτημένο από τη δική μας καθημερινή φροντίδα και στοργή. Σε αυτά τα χρόνια της συμβίωσης μ’ ένα ζώο τα παιδιά παίρνουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη σωστή περιποίηση και φροντίδα ενός άλλου όντος στοχεύοντας στην ευζωία του, παραμερίζοντας πολλές φορές τις δικές τους ανάγκες. Η απεριόριστη αγάπη που αναπτύσσεται για αυτό το πλάσμα είναι χωρίς όρια.
Η αγάπη και η μοναδική αφοσίωση ιδιαίτερα του σκύλου αποδεικνύεται και επιστημονικά μέσω της νευροαπεικόνισης. Επιστήμονες μελετούν τον εγκέφαλο των τετράποδων. Και ο μαγνητικός τομογράφος επιβεβαιώνει πως οι σκύλοι μας αγαπάνε, μας χρειάζονται, μας συναισθάνονται, είμαστε η οικογένειά τους. Επιστήμονες ειδικευμένοι στις γνωστικές λειτουργίες των ζώων στο Πανεπιστήμιο Έμορι της πολιτείας της Τζόρτζια χρησιμοποίησαν τη μη επεμβατική μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για να μετρήσουν την αντίδραση του νευρικού συστήματος στην μυρωδιά ανθρώπων και ζώων, τόσο οικείων όσο και αγνώστων. Εντόπισαν ότι η μυρωδιά των ιδιοκτητών των σκύλων πυροδότησε ενεργοποίηση του ‘κέντρου επιβράβευσης’ στον εγκέφαλό τους (κερκοφόρος πυρήνας). Από όλες τις μυρωδιές, οι σκύλοι όντως έδωσαν πρώτη προτεραιότητα σε εκείνη του δικού τους ανθρώπου.
Στη Βουδαπέστη, ερευνητές έχουν μελετήσει επίσης μέσω της μεθόδου της fMRI την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων στο άκουσμα ανθρώπινων και σκυλίσιων ήχων. Οι σκύλοι καταλαβαίνουν από τη φωνή τη διάθεση και τη συναισθηματική μας φόρτιση, ουσιαστικά είναι «σχεδιασμένοι» να μας συναισθάνονται, καθώς περιοχές του εγκεφάλου τους είναι, ακριβώς όπως και στον άνθρωπο, αφιερωμένες στην επεξεργασία της φωνής. Η συμπεριφορική μελέτη υποστηρίζει επίσης τα ευρήματα της νευροαπεικόνισης. Ιδιαίτερα οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα μωρά με τους γονείς τους. Όταν οι σκύλοι φοβούνται ή ανησυχούν τρέχουν στους ιδιοκτήτες τους, όπως τα νήπια τρέχουν προς τους γονείς τους. Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλα εξημερωμένα ζώα: οι γάτες, καθώς και τα άλογα, θα τρέξουν μακριά.
Ο σκύλος είναι επίσης το μόνο μη πρωτεύον θηλαστικό που κοιτά τον άνθρωπο στα μάτια κι αυτή είναι μία μοναδική συμπεριφορά μεταξύ σκύλου και ανθρώπου: Οι σκύλοι επιζητούν την επαφή με τα μάτια με τους ανθρώπους. Έρευνες μάλιστα αποκαλύπτουν πως η συναναστροφή μας με ζώα οδηγεί στην έκκριση οξυτοκίνης (της ορμόνης της αγάπης, του ψυχικού συνδέσμου, της ευχαρίστησης και του θηλασμού). Οι σκύλοι λειτουργούν ως “φάρμακα” κατά της κατάθλιψης.
Επίσης τα κατοικίδια δυνητικά αποτελούν σύμμαχο του παιδιού στη διατήρηση της καλής του υγείας. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά άνω των 6 μηνών που μεγάλωσαν με κάποιο ζωάκι εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους πολύ λιγότερες αλλεργίες. Παράλληλα τα παιδιά με σκύλο έχουν και καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν γυμνάζονται συστηματικά.
Όλα τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι γεννούν μονάχα θετικά συναισθήματα στην ψυχή μας!!!

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top