Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΜΑΥΡΟ ΠΑΝΤΟΥ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Η ρύπανση του Σαρωνικού από βυθισμένο πετρελαιοφόρο έφερε στην επιφάνεια ένα φαινόμενο – που τώρα τελευταία παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στην πατρίδα μας. Έσπευσαν αρκετοί πολιτικοί να επωφεληθούν του γεγονότος και να γεμίσουν αερολογίες και ψέματα εκμεταλλευόμενοι κατά τη γνώμη τους την ευκαιρία. Δεν ήταν όμως ευκαιρία διότι απεδείχθη άνθρακες ο θησαυρός. Η έρευνα του «ατυχήματος» έφερε στο φως ορισμένα πράγματα που δεν αφήνουν περιθώρια πολιτικής εκμεταλλεύσεως. Έτσι όλοι αυτοί κατά το κοινός λεγόμενον την πάτησαν. Αρμόδιοι ναυτιλιακοί παράγοντες εδήλωσαν ότι το πλοίο με δύο μέλη του πληρώματος πάνω δε μπορούσε να ταξιδέψει. Επίσης, ότι το πλοίο ήταν ανασφάλιστο και ασφαλισμένο ήταν μόνο το φορτίο του. Έτσι η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα είχε πρόβλημα να εισπράξει τα ασφάλιστρα και άρα έπρεπε να ενεργήσει όπως ενήργησε. Κατόπιν οι ίδιοι αρμόδιοι ναυτιλιακοί κύκλοι δηλώνουν ότι ένα πλοίο δεν μπορεί στην κατάσταση που ήταν το «Αγία Ζώνη ΙΙ» να βυθιστεί μέσα σε 2 ώρες περίπου, αλλά ας αφήσουμε αυτά και ας αναμένουμε το πόρισμα της έρευνας για το ατύχημα να μας δώσει όλες τις διευκρινήσεις.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ήταν η υπεύθυνη να ενεργήσει τα δέοντα για την άντληση του χυμένου πετρελαίου και επίσης συνυπεύθυνη είναι η ασφαλιστική εταιρεία που είναι ασφαλισμένο το πλοίο. Πολιτικοί μας όμως και μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιώπησαν το γεγονός αυτό και άρχισαν να τα βάζουν με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με το Λιμενικό Σώμα και γενικά με το δημόσιο μπας και γλυτώσουν τον ιδιώτη από τις ευθύνες του και να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός αυτό. Έλα όμως που είναι τόσο οφθαλμοφανή τα πράγματα και η προσπάθειά τους αυτή έπεσε στο κενό. Αλίμονο για την ευθύνη του κάθε ιδιώτη να πληρώνει το δημόσιο και οι φορολογούμενοι.
Ελπίζουμε να κατανοήσουν το λάθος τους και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση που στο κάτω κάτω της γραφής ζημιώνει και τους ίδιους.
Πόσο τυχαίο ήταν αλήθεια να πιαστεί το αντιρρυπαντικό πλοίο που ασχολείτο με την υπόθεση αυτή για λαθρεμπόριο καυσίμων;
Οι Δήμοι προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση έχουν προβεί σε μια σειρά ενεργειών. Ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου κατέθεσε στις 15 Σεπτεμβρίου από κοινού μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης προσπαθεί με την πολιτική προστασία του Δήμου του και τους εθελοντές να συμβάλλει στο έργο της αντιρρυπαντικής εταιρείας απομακρύνοντας τις σακούλες από την παραλία. Πιο τυχερός έχει σταθεί για την ώρα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που πρόλαβε το κακό πριν χτυπήσει την πόρτα του. Την ώρα που όλοι οι άλλοι είχαν ήδη το πετρέλαιο στις ακτές τους, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είχε την πολυτέλεια να προλάβει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό και απόφαση του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι οι ακτές μέχρι και τη Γλυφάδα είναι απαγορευτικές για κολύμβηση. Ο Δήμος Γλυφάδας στην προσπάθεια του να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους εθελοντές πολίτες του. Βέβαια, όπως δήλωσε ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος οι εθελοντές δε θα πρέπει να είναι κάτω των 18 ετών καθώς η εισπνοή από το μαζούτ μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία τους, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ. Ενθαρρυντική και πρωτότυπη ήταν η πρωτοβουλία που πήραν οι φορείς και σύλλογοι της Γλυφάδας με μπροστάρηδες την Ένωση Ποντίων, την Ένωση Κρητών και την Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας όπου έδειξαν ομόνοια και ασπίδα στον κίνδυνο που ρύπανε και την πόλη τους και αποφάσισαν την από κοινού διοργάνωση δράσεων διαμαρτυρίας για να μην ξεχαστεί σε λίγους μήνες το γεγονός. Άλλωστε αυτή η εικόνα θα μας απασχολεί για πολύ, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί το υλικό αυτό θα βγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα γεμίζει τις ακτές λόγω των αλλαγών στη θερμοκρασία του νερού. Εκεί οφείλεται και η έκπληξη του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης που ενώ πίστευε ότι είχε φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο καθαρισμού της ακτής, το επόμενο πρωί βρέθηκε σε μια επίσης άσχημη εικόνα γεμάτης ακτής από μαζούτ.
Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για τους επαγγελματίες της παραλίας οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Κανονικά δε θα έπρεπε οι Δήμοι να συμπαρασταθούν και να τους βοηθήσουν να καταθέσουν αγωγές για αποζημιώσεις. Διότι δεν θα πρέπει να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν σχεδόν καταστραφεί;
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι προτιμώνται τα εύκολα λόγια από τα δύσκολα έργα. Για μια ακόμη φορά προτιμώνται η υπηρέτηση της πολιτικής σκοπιμότητας από την υπηρέτηση της αλήθειας και του δημόσιου συμφέροντος. Το μαύρο του Σαρωνικού μας έδειξε πόση μαυρίλα υπάρχει σε κάθε μας ενέργεια και σε κάθε μας σκέψη. Μυαλό θα βάλουμε;

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top