Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Το Κ.Υ.Τ. έγινε. Το κοιμητήριο θα γίνει;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Σε νέες κόντρες οι Δήμοι Αλίμου, Ηλιούπολης και Ελληνικού – Αργυρούπολης

Νέες αντιπαραθέσεις ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την προτεινόμενη θέση για διαδημοτικό κοιμητήριο που θα αφορά τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου. Ο χώρος που έχει προταθεί από τους ως άνω Δήμους είναι εντός του υφιστάμενου ΚΥΤ Αργυρούπολης στο οποίο όμως με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Οι τροποποιήσεις αυτές απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη και των τριών Δήμων – ήτοι Ηλιούπολης, Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης – όπως ζητά και επίσημα με επιστολή του ο ΑΔΜΗΕ. Οι δημοτικές αρχές Ηλιούπολης και Αλίμου βλέπουν θετικά το να δημιουργηθεί διαδημοτικό κοιμητήριο σε χώρο του ΚΥΤ αφού ο μεν πρώτος βρίσκει μια λύση στο κορεσμένο υπάρχον κοιμητήριο που διαθέτει ο Δήμος Ηλιούπολης και ο δε δεύτερος λύνει ένα πρόβλημα δεκαετιών αφού οι Αλιμιώτες αναγκάζονται να «ξενιτεύονται» σε άλλους δήμους όταν επέλθει το δυσάρεστο. Η Δημοτική Αρχή Ελληνικού Αργυρούπολης δεν είναι σύμφωνη ούτε με την επέκταση της ισχύος του ΚΥΤ ούτε και με τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου εντός αυτού. Οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά των δύο άμεσα ενδιαφερομένων δήμων μόλις πήραν δημοσιότητα έφεραν στο προσκήνιο αντιπαραθέσεις εντός των άμεσα ενδιαφερομένων Δήμων αλλά και ενότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο ρεπορτάζ του «Π» περιγράφονται τα τρέχοντα τεκταινόμενα.


Πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείο Ελληνικού Αργυρούπολης με πρωτοβουλία Γ. Κωνσταντάτου

•Δήμαρχος και Επικεφαλής Παρατάξεων λένε: «Όχι στην επέκταση του Κ.Υ.Τ. Αργυρούπολης – Ναι στην πλήρη απομάκρυνση του»
Την Δευτέρα 25 Μαΐου ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, με πρωτοβουλία του, ενημέρωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης Αργυρούπολης. Πιο συγκεκριμένα:
O Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες με επιστολή από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε, ότι έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους Ηλιούπολης κ. Γιώργο Χατζηδάκη και Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, συζητήθηκε να παραχωρηθεί μέρος του σημερινού χώρου του Κ.Υ.Τ., προκειμένου να γίνει διαδημοτικό νεκροταφείο των δύο Δήμων με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του Κ.Υ.Τ. από 150Κ.V. σε 400K.V. Στην συνέχεια οι Δήμοι Ηλιούπολης και Αλίμου δημοσιοποίησαν τις σχετικές προθέσεις τους. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ούτε ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε προσκλήθηκε στις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την σοβαρότητα του θέματος και συμφωνήθηκε ότι:

  1. Το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επέκταση του Κ.Υ.Τ στα 400K.V. αλλά θα ζητήσει και την άμεση απομάκρυνσή του.
  2. Δεν θα επιτραπεί καμία άλλη χρήση γης στον Υμηττό και συγκεκριμένα στον χώρο του Κ.Υ.Τ, πέραν της αρχικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πριν από περίπου 20 χρόνια μεταξύ των δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης και της ΔΕΗ για την συνολική δενδροφύτευση του χώρου, σεβόμενοι τους κοινούς αγώνες των κατοίκων των δύο πόλεων.

Τσιμεντοποίηση, νεκροταφείο η οποιαδήποτε άλλη ιδέα στον Υμηττό που θα επιβαρύνει επιπλέον τις ήδη ταλαιπωρημένες γειτονιές των πόλεων μας, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Το συγκεκριμένο θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου όλες οι δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν και να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση με κάποιες ακόμα λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν στις 25 Μαΐου.
Στην συνάντηση παρέστησαν οι:
• Χρήστος Κορτζίδης – Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης
• Γιάννα Κρανίδη – Εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελληνικού – Αργυρούπολης
• Κώστας Στέφας – Ξανά Η Πόλη Μπροστά Ελληνικό – Αργυρούπολη
• Θοδωρής Μπούφης – Δημοκρατική Συν-Πόρευση Ελληνικού – Αργυρούπολης
• Αθανάσιος Σπυρόπουλος – Ελληνικό – Αργυρούπολη Πρώτη Πόλη
«Στο κάλεσμα του Δημάρχου, προς όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου μας, ανταποκρινόμενοι, συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι ΔΕΝ θα δεχθούμε την αναβάθμιση αυτή μέσω της εγκατάστασης ενός νέου ΚΥΤ. Αντίθετα, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας από κοινού για να απομακρυνθεί το ήδη υπάρχον, βάσει και των αποφάσεων που έχουν παρθεί παλαιότερα από το ΣτΕ. ΣΤΟΧΟΣ μας είναι να παραδοθεί ο χώρος στους δήμους και να προχωρήσουμε στην δεντροφύτευσή του» δήλωσε με το πέρας της συνάντησης ο Κώστας Στέφας, Επικεφαλής Παράταξης «Ξανά Η Πόλη Μπροστά Ελληνικό – Αργυρούπολη».
Επίσης, ο Επικεφαλής Παράταξης «Δημοκρατική Συν-Πόρευση Ελληνικού – Αργυρούπολης» Θοδωρής Μπούφης μια ημέρα πριν τη συνάντηση της Δευτέρας με το Δήμαρχο και τους πολιτικούς αρχηγούς συγκάλεσε σύσκεψη με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω της πανδημίας. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα ότι «είμαστε αντίθετοι στην αναβάθμιση – επέκταση του Κ.Υ.Τ. Και τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο παρακείμενο χώρο».

Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Όλα στο φως»

Με μια αναλυτική δημόσια τοποθέτησή του, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, βλέποντας τον όμορο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης να σηκώνει στον αέρα το θέμα δήλωσε:
«Διακηρυγμένη απόφαση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Ηλιούπολης είναι η διαχείριση των υποθέσεων της πόλης με σοβαρότητα, με νομιμότητα και διαφάνεια.
Ταυτόχρονα η απαραίτητη συνεργασία με τους κρατικούς θεσμούς, τις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος και τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας υποχρεώνει να ακούμε τις απόψεις τους και να εκφραζόμαστε πάντα θεσμικά σε ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Εμείς επιλέγουμε την κατάλληλη στιγμή της έκφρασης των θέσεών μας, με γνώμονα την επίτευξη των μέγιστων θετικών αποτελεσμάτων και όχι άκαιρα ή για αποκόμιση πολιτικού οφέλους.
Με την πρόσφατη τοποθέτησή μου για το θέμα του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου, δημόσια διατύπωσα τις θέσεις μας για το ΚΥΤ και την χωροθέτηση Κοιμητηρίου, που ήταν καθαρά και ξάστερα οι παρακάτω:
• ΝΑΙ στην ολοκληρωτική απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 KV
• ΟΧΙ στην δημιουργία νέου επαυξημένου ΚΥΤ 400 KV
• ΝΑΙ στην δημιουργία νέου Κοιμητηρίου στον υπάρχοντα χώρο.

Αυτή ήταν και η δημόσια και κατάλληλη απάντηση στις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για κατασκευή νέου ΚΥΤ των 400 KV.
Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή του ΑΔΜΗΕ, που μας βρίσκει πλήρως αντίθετους, τερματίζοντας τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που διακινούν όψιμοι «υπερασπιστές» του πρασίνου, του Υμηττού και του Δημοσίου συμφέροντος, λασπολογώντας εναντίον μου με επιλήψιμες απόψεις και επιστολές.
Αντιμετωπίσαμε με σεβασμό και διακριτικότητα τις εμπιστευτικές συζητήσεις, που είχαμε έως τώρα με τους γείτονες Δημάρχους και δεν σκοπεύουμε προς ώρας, να αλλάξουμε τακτική.
Κάποιοι στην πράξη έδειξαν και ασέβεια και αγένεια στη διακριτικότητά μας, διαρρέοντας όχι τις δικές τους επιστολές αλλά των άλλων.
Τα διαδημοτικά προβλήματα απαιτούν διαδημοτικές ειλικρινείς σχέσεις και πράξεις και εμείς σταθερά θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Πυροδότησε το κλίμα μεταξύ Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης η ανακοίνωση της «Ενωμένης Πόλης»

Λίγες ώρες αργότερα η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενωμένη Πόλη» της οποίας επικεφαλής είναι ο νυν Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, πυροδότησε το ήδη ταραγμένο κλίμα μεταξύ του Δήμου του και του Δήμου Αλίμου.
Η ανακοίνωση ήταν η εξής:
«Θέλει ο Δήμαρχος Αλίμου νεκροταφείο μπροστά στα σπίτια της Αργυρούπολης στη θέση του ΚΥΤ το οποίο θα γίνει αν δεχτούμε να επεκταθεί σε 400 (μια χαρά θα ψηθούμε) και δεν μας ρώτησε λέει γιατί δεν μας αφορά το θέμα αφού δεν είναι στα όρια μας.
Εκτός της αυτοδιοικητικής του αγένειας (είναι δεν είναι πάντα ρωτάς τον γείτονα αν θέλει ή όχι τάφους μπροστά στο μπαλκόνι του), δείχνει πως είναι και ανιστόρητος για τους αγώνες του λαού της πόλης μας αφού τα καλώδια περνάνε μέσα από εμάς και εμείς περιμένουμε πότε θα φύγει το ΚΥΤ και θα δεντροφυτευετει ο χώρος.
Δήμαρχε δεν θα επιτραπεί στον Υμηττό μας καμία άλλη υποβάθμιση. Νεκροταφείο για τον Άλιμο που είναι δίκαιο αίτημα να κάνεις στο πρώην αεροδρόμιο μπροστά στα σπίτια του Αλίμου και όχι στα δικά μας αλλά εκεί δεν τολμάς να μιλήσεις ή να διεκδικήσεις. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στην απίστευτη αυτή ιστορία.»

Η απάντηση του Δήμου Αλίμου

Την ανακοίνωση αναπαρήγαγε ο Δήμος Αλίμου ταυτόχρονα δημοσιεύοντας από κάτω και την απάντηση του.
«Αφού υπενθυμίσουμε την πάγια θέση του Δήμου μας ότι δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση ανάμεσα στους Δήμους μας, καθώς θεωρούμε μία τέτοια πρακτική επικίνδυνη για την κοινωνία και ζημιογόνα για τους Δήμους μας, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά κάποια πράγματα.
• Ο Δήμος Αλίμου είναι η μόνη πόλη στα Νότια που δεν διαθέτει Δημοτικό Κοιμητήριο. Για κάθε άνθρωπο που αποβιώνει, οι οικείοι του και η Δημοτική Αρχή επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για εξεύρεση θέσης σε Κοιμητήρια άλλων περιοχών. Όταν δεν βρίσκεται θέση, οι νεκροί παραμένουν σε ψυγεία για μέρες, ενώ τα Κοιμητήρια των άλλων περιοχών χρεώνουν μεγάλα τέλη στους δημότες μας γιατί είναι «ετεροδημότες» κ.ο.κ.
• Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, όλες οι Δημοτικές Αρχές Αλίμου εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν τη δημιουργία Κοιμητηρίου, ώστε να έχουν οι νεκροί μας και οι οικογένειές του την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αρμόζει, χωρίς υγειονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
• Το 1995 η Μελέτη του ΟΡΣΑ για τα Κοιμητήρια (εκπονήθηκε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο), προέβλεψε τη χωροθέτηση Κοιμητηρίου για τον Άλιμο στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου (μια και μέρος αυτού του χώρου υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αλίμου), εν όψει της τότε επικείμενης απομάκρυνσης του Αεροδρομίου. Την ίδια πρόβλεψη, ως δυνατότητα πλέον, περιέλαβε και ο ν. 4062/2012 για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου, ορίζοντας ότι στις Ζώνες Ανάπτυξης μπορούν να χωροθετούνται Κοιμητήρια (άρθρο 2 §3α).
• Επανειλημμένα, σε κάθε στάδιο της Επένδυσης, σε κάθε διαβούλευση, ο Δήμος Αλίμου με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε και διεκδίκησε χωροθέτηση Κοιμητηρίου στο πρώην Αεροδρόμιο. Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος δεν στήριξε το αίτημα της πόλης του Αλίμου. Εξαρχής δήλωσε ότι εκείνος είχε επιλύσει το θέμα του Κοιμητηρίου για τον Δήμο του και δεν επιθυμούσε Κοιμητήριο στον χώρο του πρώην Αεροδρομίου. Ο Επενδυτής και το Κράτος απέρριψαν το αίτημά μας.
• Μετά την απόρριψη αυτή, ο Δήμος Αλίμου συστηματικά αναζητά χώρο στην περιοχή του όρους Υμηττού, όπου και οι περισσότεροι Δήμοι έχουν τα Κοιμητήριά τους (Αργυρούπολη, Βύρωνας, Καισαριανή, Γλυφάδα κ.α.). Έπειτα από λεπτομερή εξέταση όλης της περιοχής του Υμηττού από πολεοδόμους, καταλήξαμε στη δυνατότητα δημιουργίας Κοιμητηρίου στον Δήμο Ηλιούπολης, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ (χώρος ΚΥΤ). Στον εν λόγω χώρο πληρούνται όλες οι τεχνικές παράμετροι για τη νόμιμη χωροθέτηση (δεν είναι περιοχή Natura, έχει απόσταση από την κατοικημένη περιοχή κ.λπ.). Προϋπόθεση για αυτό, είναι να συμφωνήσουν ο Δήμος Ηλιούπολης, που κι αυτός αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα με το κορεσμένο Κοιμητήριό του κι αναζητεί νέο χώρο, ο ΑΔΜΗΕ και να γίνουν οι σχετικές Μελέτες. Η σύμπραξη και συνεργασία των Δήμων Αλίμου – Ηλιούπολης μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος των δύο περιοχών.
• Ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού σε πρόσφατο έγγραφό του κάνει λόγο για ενδεχόμενη χωροθέτηση Διαδημοτικού Κοιμητηρίου στο σημείο, αλλά για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης και όχι για τον Άλιμο. Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν είναι το Κοιμητήριο, αλλά το ότι θα εξυπηρετείται ο Δήμος Αλίμου…
Κλείνοντας, να εκφράσουμε και μια απορία μέσα στα όρια της «αυτοδιοικητικής μας αγένειας» (sic!). Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι η επαύξηση ισχύος ενός υπάρχοντος Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εξαρτάται από έναν Δήμαρχο;»

Συνέχεια στο διαδικτυακό διάλογο

Η «Ενωμένη Πόλη» με τη σειρά της δεν άφησε αναπάντητη την αντίδραση του Δήμου Αλίμου και αμέσως σχολίασε:
«Φίλε Δήμαρχε Αλίμου,
Επειδή συνεχίζεις να παραπληροφορείς τους Δημότες σου για όλα όσα έχεις κάνει εναντίον του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης είμαστε εδώ για να τους πούμε τα εξής:

  1. Είσαι αυτός που ανεπιτυχώς προσπάθησες να αλλάξεις τα διοικητικά μας όρια με προσφυγή στο Υπουργείο Εσωτερικών, κρυφά πίσω από την πλάτη μας , αλλά και εκεί αντιδράσαμε και έχασες ξανά .
  2. Είσαι αυτός που ανεπιτυχώς προσπάθησες να ακυρώσεις τον Φορέα Διαχείρισης του Ελληνικού με προσφυγή εναντίον του δημάρχου μας στο ΣΤΕ όπου και εκεί έχασες.
  3. Είσαι αυτός που χαιρέτησε τον Αγώνα της “Επιτροπής κατά της Επένδυσης του Ελληνικού” το 2015, ενώ απέτυχες για τον Δήμο σου να εξασφαλίσεις χώρο στο αεροδρόμιο για νεκροταφείο (αλλά σου φταίει ο Κωνσταντάτος που δεν κάνει ο Άλιμος νεκροταφείο στο αεροδρόμιο).
  4. Είσαι αυτός που στην επιστολή σου λες πως δεν ρώτησες τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για το ενδεχόμενο να κάνεις στο ΚΥΤ Αργυρούπολης νεκροταφείο γιατί δεν μας αφορά όπως λες το θέμα (στο βουνό μας και μπροστά στα σπίτια μας). Έκανες λοιπόν κρυφές συζητήσεις και τώρα ζητάς και τα ρέστα.
  5. Είσαι αυτός που μονίμως προκαλεί ένταση με αποκορύφωμα την αποχώρηση σου από τον Φορέα διαχείρισης της Επένδυσης (ακόμα δεν είδαμε την παραίτηση σου).
    Για να τελειώνουμε μαζί σου την πολεμική σου κατά του Δήμου μας και την αλαζονική σου συμπεριφορά πως τάχα δεν υπάρχουμε:
    Αν θέλεις νεκροταφείο για τον Άλιμο διεκδίκησε το στο αεροδρόμιο.
    Εκεί είμαστε μαζί σου και άσε τις φθηνές δικαιολογίες. Απλά δεν μπορείς. Δεν έχεις καμία απολύτως τύχη γιατί υπήρξες πολέμιος της επένδυσης και πήρες στο λαιμό σου τον Άλιμο εκτός αν εξασφάλισες κάτι και δεν το ξέρουμε.
    Ξέχασε το βουνό μας και άσε τις κρυφές συζητήσεις στη πλάτη μας λέγοντας πως δεν μας αφορά ( τόση αλαζονεία).
    Αν τελικά σε πονάει τόσο πολύ το θέμα του νεκροταφείου μια χαρά είναι ο λόφος Πανί στον Άλιμο στα δικά σας σπίτια μπροστά Όχι πάντωςτης Αργυρούπολης. Ο Υμηττός δεν αντέχει άλλες πληγές και δεν θα αφήσουμε εμείς αγώνες 20 ετών προκειμένου να αναβαθμιστεί το ΚΥΤ σε 400ΚV, να υποβαθμιστούν οι γειτονιές μας και σε αντάλλαγμα να πάρετε εσείς οικόπεδο ενώ έχετε εναλλακτικές λύσεις όπως πχ στο πρώην αεροδρόμιο .
    Τα παραμύθια τελείωσαν!!!»

Απάντηση Ανδρ. Κονδύλη: «Επιμένουμε, ο Άλιμος χρειάζεται κοιμητήριο»

Ακολουθώντας την ίδια τακτική ο Δήμος Αλίμου, προσωπικά μέσω του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, δημοσιοποιησε ξανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει την δεύτερη απάντηση της «Ενωμένης Πόλης» και συνάμα την δική του ανταπάντηση.
«ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ: Ο ΑΛΙΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Κάτι θέλω να πω. Όχι μόνο στον συνάδελφο Γιάννη Κωνσταντάτο, όχι μόνο στην παράταξή του αλλά και σε όποιον παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες τη σχετική υπόθεση.
Προσπερνώ το κακό ύφος, την αγνόηση των θεσμικών ρόλων (μια παράταξη ενός Δήμου αξιολογεί τον Δήμαρχο ενός άλλου Δήμου και του κάνει συστάσεις και μάλιστα σε έντονο τόνο), και, αποφασισμένος να μην συνεχίσω τον τραγέλαφο, έρχομαι στην ουσία των πραγμάτων.
Ως όφειλα, ως Δήμαρχος Αλίμου, προσπάθησα να βρεθεί λύση για ένα πρόβλημα που επί χρόνια ταλανίζει τους δημότες της πόλης μας, δηλαδή τη δημιουργία Κοιμητηρίου Αλίμου.
Ο κάθε ενήλικας, που μετά την απώλεια αγαπημένου προσώπου έχει να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της κηδείας, της φροντίδας δηλαδή για τον νεκρό, νομίζω ότι μπορεί να μας καταλάβει. Μέσα στο πένθος μας, να τρέχουμε και να παρακαλάμε για ένα μνήμα στον Βύρωνα, το Φάληρο και όπου αλλού. Χώρια τα παραπάνω έξοδα…
Στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Σύριζα ήρθε στο Δημαρχείο ένα έγγραφο που μας ρωτούσε αν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε χώρο του Νεκροταφείου μας για ταφή αλλοδαπών, προσφύγων κ.τ.λ. Χαμογελάσαμε πικρά. Τι ν’ απαντήσουμε, αφού δεν είχαμε δικό μας νεκροταφείο; Βλέπετε, θεωρείται αυτονόητο ότι κάθε πόλη έχει το δικό της κοιμητήριο. Αυτό το αυτονόητο δεν ισχύει μέχρι σήμερα για τον Άλιμο.
Τώρα μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Να συκοφαντήσετε, να διαστρεβλώσετε, να φέρετε επιτυχώς σε πέρας τη «δολοφονία χαρακτήρα». Πίσω από την έντονα φορτισμένη ρητορική, τις κατηγορίες και τα «αδιάσειστα» επιχειρήματα υπάρχει πάντα η βούληση να πείσουμε για κάτι. Για ποιο πράγμα προσπαθείτε να πείσετε; Ποιος είναι ο στόχος; Δεν ξέρω… Ξέρω μόνο ότι δικός μου στόχος είναι ν’ αποκτήσει ο Άλιμος το κοιμητήριό του, τον δικό του χώρο «ανάπαυσης των ψυχών».
Η αρχική μου σκέψη μετά την ανάρτησή σας ήταν να αντικρούσω ένα – ένα τα επιχειρήματά σας (να σας θυμίσω δηλαδή την αλήθεια: ότι η προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ σχετικά με τον Φορέα έγινε κατά Υπουργικής Απόφασης του κ. Σκουρλέτη και ασφαλώς όχι κατά του Γ. Κωνσταντάτου και του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, ότι στο Αεροδρόμιο πλέον δεν μπορεί να γίνει Κοιμητήριο, γιατί έχει αποκλειστεί η χρήση αυτή σύμφωνα με το ΠΔ και τις ΚΥΑ για την πολεοδόμηση του χώρου κι ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να γίνει Κοιμητήριο κοροϊδεύει τον κόσμο, ότι… ότι… ότι…). Γιατί, όμως, να το κάνω; Δεν θα παρασυρθώ σε μια αντιπαράθεση, που και τις σχέσεις των πολιτών Αλίμου – Αργυρούπολης/ Ελληνικού βάζει σε κίνδυνο και από την ουσία της υπόθεσης μάς απομακρύνει.
Σταματώ εδώ. Ό,τι καταλαβαίνετε κι ό,τι νομίζετε. Μπορείτε να μου επιτεθείτε όσο θέλετε. Ο Άλιμος θα συνεχίσει την προσπάθεια».

Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου

Το θέμα ως ήταν αναμενόμενο απασχόλησε την πρώτη δια ζώσης – αν και κεκλεισμένων των θυρών – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε εν τάχει για όλα όσα συνέβησαν το διάστημα της καραντίνας – πανδημίας και έκλεισε την ενημέρωση με το φλέγον θέμα του υπό πρόταση διαδημοτικού κοιμητηρίου με τον Δήμο Ηλιούπολης εντός του υφιστάμενου ΚΥΤ. Ταυτόχρονα ζήτησε από όλους αλλά κυρίως από τους επικεφαλής των παρατάξεων να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Ο Βαγγέλης Τσαμήτας εξέφρασε την απορία λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης αντιδρά αφού δεν αγγίζει τα όρια του. «Εμείς πρέπει να προσπαθούμε να χωροθετηθεί εντός του πρ. αεροδρομίου έστω κι αν έχουμε φτάσει στο και πέντε, αφού έχει μακρύ δρόμο για να ολοκληρωθεί η επένδυση, οπότε έχει δυνατότητα να αλλάξει κάτι», τόνισε.
«Μην εγκαταλείψουμε και το Ελληνικό», είπε ο Θάνος Ορφανός σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος οφείλει να κάνει για τους συνδημότες του ό,τι μπορεί.
Η Κυριακή Καμαρινού έκανε λόγο για αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων με την δυνατότητα καύσης των νεκρών και σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα κεντρικό με κρατική ευθύνη. «Ο Υμηττός είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Για το ΚΥΤ έχουμε δώσει αγώνες χρόνια πριν και λέγαμε ότι πρέπει να αποδοθεί ο χώρος στο λαό», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε υπερ των συμπράξεων, όχι μόνο με την Ηλιούπολη αλλά και με άλλους Δήμους», τόνισε ο Κώστας Χαρίτος. «Να μην μπούμε σε μάχη μνημάτων» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι του κάνει εντύπωση που οι υπέρμαχοι της επένδυσης λένε όχι στην επέκταση του ΚΥΤ. Από την άλλη, για την αναφορά στο Λόφο Πανί τόνισε ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και δεν μπορεί να γίνει κοιμητήριο. «Νιώθουμε ότι όλη η κουβέντα γίνεται με επιπολαιότητα. Να δούμε αν θα προχωρήσει η σύμπραξη με το Δ.Σ. Ηλιούπολης», είπε.
«Να κοιτάξουμε τώρα τι κάνουμε. Να κοιτάξουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν», είπε ο Χαρίλαος Μέξας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διοίκησης και Αντιπολίτευσης. Το λόγο πήραν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Α. Σιμητροπούλου, Ν. Αλεξόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Παπανικολάου, Μ. Μιχαλέτος, Μ. Αραπάκη, Γ. Μαριόλης, Ν. Αλβανός και Γ. Βέργης.
Τη συζήτηση ολοκλήρωσε με την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ανακεφαλαιώντας και απαντώντας στα όσα τέθηκαν κατά την τρίωρη συζήτηση. Κλείνοντας πρότεινε να υιοθετηθεί από όλο το δημοτικό συμβούλιο ένα ψήφισμα το οποίο θα συνοψίζει εν συντομία το ιστορικό και τη θέση του Δήμου Αλίμου για να το έχει ο Δήμος και να το προωθεί σε κάθε φορέα που απαιτείται. Αν και το κείμενο από πλευράς Ανδρέα Κονδύλη ήταν πλήρες, η Κυριακή Καμαρινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν όλοι ότι το ψηφίζουν και δόθηκε στην κα Καμαρινού μια προθεσμία λίγων ημερών ώστε να το σκεφτεί και να κατασταλάξει.

Η θέση των Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Ηλιούπολης

Η αντιπολίτευση στο Δήμο Ηλιούπολης από την αρχή δεν είδε με καλό μάτι τις κινήσεις της Διοίκησης και εξέφρασε τις αμφιβολίες της τόσο για τη δημιουργία κοιμητηρίου στο υπάρχον ΚΥΤ όσο και για τη διαδημοτική συνεργασία.

Τ. Ευσταθίου: «Συμμετείχα στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση του ΚΥΤ»
• Συνάντηση με τη δημοτική του ομάδα

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού “Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά” συναντήθηκαν πριν την καθορισμένη για την Πέμπτη 28 Μαΐου συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να συζητήσουν το θέμα ΚΥΤ – Διαδημοτικό Κοιμητήριο, καθώς και τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, διεξήχθη πράγματι μία ουσιαστική συζήτηση και ελήφθησαν υπόψη όλα τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα.

«Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα κοινά στην πόλη μας και λόγω αυτού θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως Δημ. Σύμβουλος, συμμετείχα σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (2002-2003) για την απομάκρυνση του ΚΥΤ και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού. Γι’ αυτό άλλωστε συμμετείχα και στη δενδροφύτευση του ΚΥΤ. Τότε, δικαιώθηκαν οι αγώνες των κατοίκων με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2005, κατά την οποία η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β’ ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού.

Παράλληλα όμως όλοι γνωρίζουμε ότι το κοιμητήριο της πόλης μας είναι κορεσμένο και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί μια σοβαρή, ουσιαστική & υπεύθυνη λύση. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τις “βιαστικές” κινήσεις εντυπωσιασμού σε ένα τόσο σοβαρό θέμα…
Θα περιμένουμε λοιπόν τις τελικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής και αφού συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα, θα τοποθετηθούμε θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο με σοβαρότητα & υπευθυνότητα και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πόλης μας», δήλωσε ο επικεφαλής Τάσος Ευσταθίου.

Γ. Αραμπατζής: «Υπάρχει Νόμιμη Εναλλακτική Λύση Για Το Κοιμητήριο Στην Ηλιούπολη»

Μια άλλη πρόταση έκανε ο Γαβριήλ Αραμπατζής, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη που Θέλω». Πιο συγκεκριμένα πρότεινε «Αξιοποίηση του χώρου που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο και δεν χρησιμοποιείται». Και λέει «ΟΧΙ στο ΚΥΤ. ΟΧΙ στο διαδημοτικό Κοιμητήριο Στον Υμηττό».

«Το θέμα του κοιμητηρίου της πόλης, είναι γνωστό σχεδόν σε όλους τους κατοίκους της Ηλιούπολης εδώ και χρόνια, ότι δύσκολα πλέον μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ενταφιασμό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συγγενείς και φίλοι γιατί δεν υπάρχει χώρος. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και είναι επιτακτική η εξεύρεση άμεσης λύσης.
Η σημερινή δημοτική αρχή κυριολεκτικά συρόμενη από τις αποκαλύψεις εγγράφων και «συζητήσεων με γείτονες δημάρχους» αναγκάστηκε να τοποθετηθεί αποκαλύπτοντας την πρόθεση της για δημιουργία διαδημοτικού νέου κοιμητηρίου με τον Άλιμο στον χώρο του ΚΥΤ στον Υμηττό.
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» στον Υμηττό οποιαδήποτε άλλη ιδέα πέρα από δεντροφύτευση στο χώρο του ΚΥΤ θα επιβαρύνει επιπλέον την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή.
Για μία ακόμη φορά, η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική, η λύση στο πρόβλημα του κοιμητηρίου δεν βρίσκεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων (προκαλώντας δημοψηφίσματα που στερούνται νομιμότητας ) και δημιουργία νέου διαδημοτικού κοιμητηρίου αλλά στην αξιοποίηση του χώρου που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο και δεν χρησιμοποιείται.
Σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της Ηλιούπολης, και με την ένταξη που έγινε με το ΦΕΚ Α’ 241/1932 εντάσσεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας και το κοιμητήριο. Το σημερινό κοιμητήριο καταλαμβάνει περίπου το 45% από τη συνολική έκταση που προοριζόταν για κοιμητήριο. Η σχετικά μικρή έκταση η οποία βρίσκεται πίσω από το παρεκκλήσιο του νεκροταφείου, αλλά και η μεγάλη που υφίσταται στο υπερκείμενο τμήμα της οδού Μανιακίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κοιμητήριο. Πολεοδομικά η οδός Μανιακίου δεν υφίσταται και δεν είναι εγκεκριμένη , σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και στο επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου.
Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει αυτόν τον χώρο προς όφελος των δημοτών. Προκρίνουμε αυτήν την λύση, η οποία εξυπηρετεί την πόλη, μπορεί να υλοποιηθεί στο συντομότερο χρόνο , εντάσσεται σε ήδη προβλεπόμενο για αυτή την χρήση χώρο και πληροί τις προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος 4495/2017», τόνισε ο Γαβριήλ Αραμπατζής.

Π. Μανιάτης: «Εν κρυπτώ και παραβύστω συζήτησε ο Δήμαρχος»
Δήλωση του Πέτρου Μανιάτη δημοτικού συμβούλου της Μαχόμενης Ηλιούπολης

“Εν κρυπτώ και παραβύστω” συζήτησε, και έτσι συνεχίζει να συζητάει εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, όπως ομολόγησε στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος και οι παρατάξεις που υπηρέτησε πριν και τώρα.
Μόνο που στο Παράβυστον κε Δήμαρχε, δικάζανε εγκλήματα που συνεπάγοταν τη θανατική ποινή. Αυτήν επιφυλάσσετε στον Ηλιουπολίτικο λαό και όχι μόνο, με τη θέση σας για κατάληψη του βουνού και τσιμεντοποίηση του.
Μην μας κουνάτε το δάχτυλο, τα γεγονότα σας εκθέτουν.
Πουθενά στο πολιτικό πρόγραμμα της παράταξης “Ηλιούπολoι μαζι”, δεν αναφέρεται η πρόθεση σας, για νέο νεκροταφείο και μάλιστα στο βουνό.
Μας παραπέμπετε σε μια αναφορά σας σε κάποια συνέντευξη. Η πρώτη λαθροχειρία είναι οτι εκλεχτήκατε με διαφορετική ατζέντα από αυτή που θέλετε να υλοποιήσετε.
Βρήκατε το κουράγιο ή θράσος να κατηγορείτε τους κατοίκους που αγωνίστηκαν για να μην γίνει το ΚΥΤ, ότι είναι αρνητικοί, δεν λένε τίποτα θετικό, ενώ ήδη γνωρίζατε τόσο εσείς, τόσο η προηγούμενη παράταξης σας, όσο και ο αντιδήμαρχός σας με τη φανέλα των «συνεργών» (ταιριάζει γάντι και το όνομα της παράταξής τους) την απάντηση του ΑΔΜΗΕ, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΥΤ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟ ΚΥΤ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ.
Δεύτερη λαθροχειρία.
Δεν αρνηθήκατε τις προτάσεις και τις διακηρύξεις του ΣΠΑΥ και των υπουργών για εκατοντάδες χρήσεις στο βουνό ούτε φυσικά αγνοείτε το νέο αντι – περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιχειρεί να νομιμοποιήσει παρανομίες, αυθαίρετα όπως στον προφήτη Ηλία και άλλα, λες και δεν σημαίνει τίποτα για τη περιοχή.
Προφανώς περιμένουμε τις πράξεις σας, για τη κατεδάφιση της αυθαιρεσίας στο Προφήτη Ηλία, όχι συνθήματα. Να εφαρμοστούν οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις.
Μας λέτε ότι αντιμετωπίσατε με σεβασμό και διακριτικότητα τις κρυφές συζητήσεις με τους γείτονες δημάρχους, ας δείχνατε τον ίδιο σεβασμό στο λαό που κληθήκατε να υπηρετήσετε και ας τον είχατε ενημερώσει για τις προθέσεις σας.
“Όλα στο φως” μας λέτε, προφανώς το φως δεν έλαμψε παντού, παρά μόνο για αυτούς που στην υπόθεση ΥΜΗΤΤΟΣ βλέπουν κέρδος για το κεφάλαιο και καταστροφή για το λαό.
Τους λεονταρισμούς σας λοιπόν κάντε τους απέναντι στα συμφέροντα του Λάτση αν μπορείτε.
Εμείς δηλώνουμε, πως ούτε εφησυχάζομαστε από την αντιπαράθεση σας με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Κωνσταντάτο για το ίδιο ζήτημα, ούτε θα σας επιτρέψουμε να πάρετε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 28/5.
Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως το βουνό θα παραμείνει βουνό, χωρίς νεκροταφείο, ΚΥΤ, αυθαίρετα ή σκουπίδια.
Το χρωστάμε στη γενιά μας και στα παιδιά μας.

Κινητοποίηση πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης

Η παράταξη «Μαχόμενη Ηλιούπολη» και άλλοι φορείς κάλεσαν ανοιχτά τους πολίτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη 28 Μαΐου λίγη ώρα πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, στην πλατεία Πλαστήρα και από εκεί να κάνουν πορεία προς το Δημαρχείο για το θέμα των χρήσεων στον Υμηττό.

Στις 16 Μαΐου είχε προηγηθεί η πρώτη κινητοποίηση της Επιτροπής Πολιτών για την προστασία του Υμηττού και της ΜΑΧόμενη Ηλιούπολης.


Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτου προς τους κατοίκους Αλίμου

«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες αναφορών για την ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στον Υμηττό, στα σύνορα με τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου,
Επειδή ενεπλάκει τόσο το δικό μου όνομα όσο και του δήμου και επειδή όσα ακούστηκαν Εχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου είναι ανακριβή και ανιστόρητα και επειδή ευθέως μας καταγγέλλουν ότι είμαστε αυτοί που δήθεν εμποδίζουμε τα σχέδια της δημοτικής αρχής Αλίμου , επιθυμώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να δηλώσω τα εξής με απόλυτη ειλικρίνεια :
Αρχικά, οφείλω να σας τονίσω ότι στην πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να σχεδιάζω και να υλοποιώ ρεαλιστικές πολιτικές, δίχως να δημιουργώ στο λαό της πόλης μου φαντασιακές καταστάσεις και αόρατους εχθρούς.
Αυτή είναι η στάση ζωής μου.
Πάντα αναγνωρίζω τις ευθύνες μου και ποτέ δεν χρησιμοποιώ επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να αποποιηθώ τυχόν ευθύνες μου. Για ότι δεν μπορώ εγώ να πετύχω δεν χρεώνω ποτέ σε τρίτους την ευθύνη!
Ως Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης αγωνίζομαι αποκλειστικά
και μόνο για τα συμφέροντα των δημοτών/κατοίκων του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.
Η λύση ενός προβλήματος σε έναν δήμο, δεν μπορεί να προκαλεί πρόβλημα σε έναν άλλον.
Αυτό είναι αρχή μου.
Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε απόφαση η οποία επιβάρυνε κατοίκους σε όμορους σε εμάς δήμους .
Ο Δήμαρχος σας, κ. Ανδρέας Κονδύλης διαθέτει τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία καθώς έχει υπηρετήσει τα κοινά της πόλης από διάφορες θέσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος επί πολλά έτη , 8 χρόνια Αντιδήμαρχος στις διοικήσεις του πρώην δημάρχου κ. Ορφανού και 6 χρόνια Δήμαρχος Αλίμου.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, ως κορυφαίο μέλος διοικήσεων του δήμου και τα τελευταία 6 χρόνια ως επικεφαλής, για ποιο λόγο δεν διεκδίκησε χώρο στο πρ. Αεροδρόμιο για διαδημοτικό νεκροταφείο, αίτημα το οποίο ήταν κοινό και για τους τρεις δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης;
Υποστηρίζει ότι δεν προβλεπόταν νεκροταφείο στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις στο πρ. Αεροδρόμιο.
Τότε για ποιο λόγο δεν προσέφυγε στο ΣτΕ και παρέμεινε στα λόγια και στις δηλώσεις; Πήγε στο ΣΤΕ για όλα τα άλλα και έχασε και δεν πήγε για το νεκροταφείο εντός του αεροδρομίου;
Γιατί δεν ξεσήκωσε το λαό του Αλίμου και να καλέσει και εμάς ώστε να τον υποστηρίξουμε στο δίκαιο αίτημα του;
Ενώ λοιπόν δεν έπραξε απολύτως τίποτα, χάνοντας την ευκαιρία για δημιουργία νεκροταφείου στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού, προσπαθεί στους πρόποδες του Υμηττού ανάμεσα σε δύο περιοχές, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, σε οικόπεδο που ανήκει στο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει από κοινού με την Ηλιούπολη διαδημοτικό νεκροταφείο.
Ο κ. Κονδύλης όμως, αποκρύπτει εντέχνως τον όρο που έχει βάλει ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραχωρήσει έκταση για την δημιουργία νεκροταφείου.
Ό όρος που έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης από 150 KV σε 400 ΚV.
Παραλείπει να σας πει ότι η ικανοποίηση ενός χρόνιου προβλήματος του δήμου σας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε γειτονιές του δήμου Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων δημοτών μου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους από την τεράστια αναβάθμιση της εγκατάστασης (Κ.Υ.Τ) η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια μας.
Παραλείπει επίσης να σας πει ότι εδώ και 20 χρόνια ο Άλιμος ρευματοδοτείται από το συγκεκριμένο ΚΥΤ, τα καλώδια του οποίου περνάνε μέσα από την Αργυρούπολη επιβαρύνοντας τις δικές μας γειτονιές.
Απέκρυψε επίσης να σας πει πως από το 2011 υπάρχει απόφαση του ΣΤΕ που δικαιώνει τον Δήμο Αργυρούπολης στη προσφυγή του κατά του προεδρικού διατάγματος και δεν επιτρέπει τη δημιουργία κοιμητηρίου στον χώρο αυτό.
Εν κατακλείδι, η πρόταση του κ. Κονδύλη για να λυθεί το πρόβλημα της πόλης του, είναι χιλιάδες κάτοικοι των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης να ζήσουν δίπλα από τεράστιους μετασχηματιστές επιβαρύνοντας την υγεία τους και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.
Αναρωτιέμαι εάν θα δεχόντουσαν ποτέ οι κάτοικοι του Αλίμου να κατασκευαστεί π.χ. μια γιγαντιαία εγκατάσταση της ΔΕΗ στον λόφο Πανί, δίπλα από τα σπίτια τους προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ενός διπλανού δήμου. Να ψήνονται με 400 Kw ώστε δημότες άλλων πόλεων να εξυπηρετηθούν;
H απάντηση προφανώς είναι, όχι.
Διότι κανένας δήμαρχος δεν παίζει με την υγεία των δημοτών του.
Έτσι και εγώ. Δηλώνω κατηγορηματικά αντιθέτως στα σχέδια του δημάρχου Αλίμου και μαζί με τους δημότες μου θα στραφώ εναντίον σε οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Ο ίδιος σε επιστολή του ισχυρίζεται πως δεν μας αφορά το θέμα και γι αυτό δεν μας ρωτάει. Τις επόμενες μέρες θα του στείλω όλες τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαίωσαν ακριβώς επειδή μας αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς το θέμα αυτό ( και τον Δήμο Ηλιούπολης φυσικά).
Αντιλαμβάνομαι όμως απόλυτα την ανάγκη του δήμου σας για την δημιουργία δημοτικού νεκροταφείου μετά από 75 χρόνια που υπάρχει ως κοινότητα και Δήμος ο Άλιμος .
Θέλω να σας ενημερώσω λοιπόν ότι ανθρώπινα και παρουσία δημοτικών συμβούλων τότε του Δημάρχου σας ότι το 2015 είχα προτείνει στον δήμαρχο Αλίμου, λόγω του ότι η δημοτική ενότητα Αργυρούπολης και ο δήμος Αλίμου ανήκουν στην ίδια Μητρόπολη, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο στο νεκροταφείο Αργυρούπολης, για το οποίο έχουμε ζητήσει την επέκταση του, να παραχωρηθεί χώρος στον δήμο Αλίμου προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας. Αν ήταν θετικός θα το συζήταγα στο Δημοτικό Συμβούλιο μας.
Η παρελκυστική τακτική όμως του δημάρχου Αλίμου με πολεμικές προσφυγές εναντίον μας (αμφισβήτηση διοικητικών ορίων, προσφυγή εναντίον του Φορέα διαχείρισης Ελληνικού κτλ.) ακύρωσαν δυστυχώς τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης για την επίλυση τους προβλήματος αυτού αφού είμαστε μονίμως αμυνόμενοι στις ενέργειες του
Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στηρίζουμε τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου εντός του χώρου του Αεροδρομίου, προς την πλευρά των διοικητικών ορίων του δήμου Αλίμου. Ας το θέσει ο Δήμαρχος σας στη κυβέρνηση όπως ίσχυε άλλωστε και εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό σας να το κερδίσουμε γιατί τις δυο πόλεις μας τις συνδέουν δεσμοί αγάπης και κοινών αγώνων».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Μαΐου 2020]

Κύλιση στην κορυφή