Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Χρήσιμες συμβουλές για τη δουλειά και το σπίτι

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη

Ιδρυτή & ιδιοκτήτη της SUCCESSKeysGR.

Δεν είναι άγνωστο πόσο πόνο μπορεί να επιφέρει ένα ατύχημα, ένας τραυματισμός σε έναν άνθρωπο αλλά και στους οικείους του.

Πάρα ταύτα, ο άνθρωπος αναπτύσσει συχνά συμπεριφορές (π.χ. υπερβολική αυτοπεποίθηση ή αδιαφορία), που έχουν ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των κινδύνων. Σε άλλες περιπτώσεις η άγνοια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα, ατυχήματα.

Παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για περισσότερη ασφάλεια τόσο του εαυτού σας όσο και των γύρω σας, όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στο σπίτι.

  • Μη σκαρφαλώνετε σε φορητές σκάλες, τις οποίες προηγουμένως δεν έχετε ελέγξει όσον αφορά την κατάσταση τους, την αντοχή τους σε φορτίο και τον τρόπο στήριξης τους. Οι κατασκευαστές μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις προδιαγραφές μια σκάλας. Μη χρησιμοποιείτε ιδιοκατασκευές.
  • Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να είναι γειωμένες. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Συμβουλευτείτε αδειούχο ηλεκτρολόγο.
  • Μην αφήνετε γυμνά καλώδια πάνω σε δάπεδα. Υπάρχει όχι μόνο κίνδυνος να σκοντάψετε σε αυτά, αλλά και να τραυματιστεί ένα καλώδιο, με συνέπεια τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Ζητείστε από αδειούχο ηλεκτρολόγο να ελέγξει και επιβεβαιώσει ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση σας διαθέτει ρελέ διαρροής (αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ). Δοκιμάζετε (σε τακτά χρονικά διαστήματα) την ομαλή λειτουργία των ρελέ διαρροής.
  • Αποφεύγετε την επαφή νερού, ιδρωμένων μελών του σώματος, υγρασίας κ.ο.κ. με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μην επεμβαίνετε οι ίδιοι σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ειδοποιείτε αδειούχο ηλεκτρολόγο.
  • Μην αφαιρείτε φις από πρίζα τραβώντας το από το καλώδιο.
  • Λάβετε ειδικά μέτρα για την αποφυγή επαφής μικρών παιδιών με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (π.χ. πρίζες). Συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας (ή εξουσιοδοτημένα καταστήματα) για τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, που υπάρχει.
  • Διατηρήστε μια απόσταση ~ 60-80 εκ. από την οθόνη του Η/Υ σας. Αποφεύγετε τις αντανακλάσεις στην οθόνη σας. Όταν κάθεστε μπροστά στην οθόνη και διαβάζετε, το βλέμμα σας πρέπει να είναι ελαφρά στραμμένο προς τα κάτω. Η στάση αυτή θεωρείται πιο ξεκούραστη για το διάβασμα και καλύτερη για τον αυχένα.
  • Αν έχετε ανελκυστήρα προσώπων στην εταιρεία σας ή στο σπίτι, φροντίστε να συντηρείται και ελέγχεται από αρμόδιο, εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Φροντίστε να έχετε πάντα καλοσυντηρημένους φορητούς πυροσβεστήρες και να γνωρίζετε τη χρήση τους. Προσοχή! Δεν είναι όλοι οι πυροσβεστήρες κατάλληλοι για όλες τις φωτιές. Μια καλή λύση για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελούν οι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως. Ρωτήστε τους ειδικούς για τα υπέρ και τα κατά όλων των υλικών πυρόσβεσης. Ειδικά για το σπίτι, πολύ πρακτικές και οικονομικές είναι και οι αντιπυρικές κουβέρτες.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Φεβρουαρίου 2016]

Scroll to Top