Του Γιώργου Λαουτάρη.
Μια αμφιλεγόμενη τροπολογία ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων στο νόμο με τίτλο “Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις”, το περίφημο Παράλληλο Πρόγραμμα. Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να επιχορηγούν τις δημόσιες δομές υγείας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, “οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες – καύσιμα”. Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, η επιχορήγηση δίνεται αφού προηγηθεί αίτηση από το διοικητή του νοσοκομείου ή άλλης δομής και εγκρίνεται “κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου ύστερα από θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής”.
Η κατάθεση και ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας σήμανε συναγερμό στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξέδωσε σειρά οργισμένων ανακοινώσεων, κάνοντας λόγο για “ντροπολογία” και ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Κατά την ΚΕΔΕ, η ρύθμιση αυτή “αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας” και “αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος”. Περαιτέρω οι εκπρόσωποι των Δήμων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για “προχειρότητα και ανευθυνότητα” και ότι “επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης”.
Καθησυχαστικά παρενέβη πάντως ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος με συνέντευξή του στο Mega, ζήτησε “να είμαστε σοβαροί” και υπογράμμισε ότι “η ευθύνη για την χρηματοδότηση, τον έλεγχο και τη λειτουργία του δημοσίου συστήματος Υγείας ανήκει στην πολιτεία”, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι “δεν έχουμε καμία πρόθεση να μεταφέρουμε τέτοιες αρμοδιότητες στους δήμους”. Ο υπουργός μίλησε για δυνατότητα και όχι για υποχρέωση των Δήμων και επίσης είπε ότι “πρόκειται για ρύθμιση την οποία μάς ζήτησαν δήμαρχοι, κυρίως σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίοι, ενώ υπάρχει μία δυνατότητα να ενισχύσουν τις οικείες δημόσιες μονάδες Υγείας, το θεσμικό πλαίσιο δεν τους το επέτρεπε”. Καλούμενος πάντως από την ΚΕΔΕ να ονοματίσει τους δημάρχους που ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο νομοθέτημα αυτό, σιώπησε…
Το τι φοβούνται οι Δήμαρχοι ανέλυσε παραστατικά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. “Όταν το υπουργείο Υγείας σταματήσει να δίνει πόρους στα νοσοκομεία, θα έρθει ο Διοικητής του Ασκληπιείου μαζί με εργαζόμενους και δημότες εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα μας ζητήσει επιτακτικά και με το δίκιο του να καλύψουμε εμείς τις υπερεπείγουσες ανάγκες του νοσοκομείου που έχουν ασφαλώς απόλυτη προτεραιότητα”, είπε, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία “φάκα”. “Θα μας βάλουν να επιλέξουμε αν θα εξοπλίσουμε μια παιδική χαρά ή θα χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας”, πρόσθεσε δηλώνοντας ότι αν συνεχίσει αυτή η λογική, σε λίγο θα ζητηθεί να αναλάβει ο Δήμος και την επιχορήγηση της …Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΟΤΑ της χώρας παραμένουν ίσως οι τελευταίοι θύλακες συγκέντρωσης πόρων του κράτους που παραμένουν “σταθμευμένοι” για ένα διάστημα. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών επιχειρήθηκε άπαξ να γίνουν το μαξιλαράκι της διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής ομολόγων για ένα διάστημα χωρίς να βρίσκεται η χώρα σε “πρόγραμμα”. Τώρα, η μπάνκα της Αυτοδιοίκησης καλείται όπως φαίνεται να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής, την ώρα που η ρευστότητα στενεύει.
Πλανάται όμως η κυβέρνηση αν νομίζει ότι τέτοιες αποφάσεις μπορούν να υλοποιηθούν αν λαμβάνονται μονομερώς και χωρίς ειλικρινή διάλογο όλων των πλευρών.
“Έχουμε σχέδιο” απαντά ο Ανδρέας Ξανθός
Στην προτροπή της ΚΕΔΕ να παραιτηθεί, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Η ανακοίνωση καταλογίζει στον Γιώργο Πατούλη ότι έχει στόχο την “υστερική αντικυβερνητική ρητορεία” και την “προσωπική προβολή”. Περαιτέρω σημειώνει πως “το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί σταδιακά ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, νομοθετεί την καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, προωθεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ενισχύει τις ΜΕΘ, παίρνει μέτρα κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας, ευνοεί τη συστηματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς”.
Ανταπάντηση εξέδωσε αμέσως ο Γιώργος Πατούλης, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο κείμενό του, ο Γιώργος Πατούλης εγκαλεί την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ότι σήμερα παραμένουν κλειστές 200 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας και ότι τα νοσοκομεία παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς διοίκηση. Επίσης, υπογραμμίζει ότι ποτέ το υπουργείο δεν έκανε διαβούλευση με τους ιατρούς για την εν λόγω τροπολογία.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Φεβρουαρίου 2016]